StoryEditorOCM
GastroDA NIJE UVIJEK ISTO

Gledali ste sinoćnji ‘Masterchef‘ i htjeli biste probati spremiti hobotnicu zbog koje je ispala Hercegovka Karmen? Nabavili smo recept, može biti sjajna ideja i za Badnjak

Piše Tanja Šimundić Bendić/ sd
23. studenog 2021. - 16:51

A zašto hobotnicu, hobu, kako joj od milja tepamo u Dalmaciji, koji put ne bismo sjedinili s katalonskim okusima i japanskim recepturama?

Pa da malo iziđemo iz klasičnih načina njezine pripreme i naučimo nešto novo, nešto drugačije, nalik onome što su nam prezentirali natjecatelji rado gledanog TV formata, "MasterChefa" na Novoj TV, donosi Slobodna Dalmacija.

Tročlana ekipa kandidata u sinoćnjoj je epizodi dobila vrlo zahtjevan zadatak – pripremu miksa jela na jednom tanjuru u kojem se hobotnica pojavila u dva oblika.

Na prezentacijskom tanjuru našao se krak hobotnice u tempuri aromatiziran dimljenom crvenom paprikom, okruglice od hobotnice, romesco umak od pečene paprike, majoneza od rikole, čips od češnjaka i ragu od boba i komorača.

Nakon 60 zadanih minuta eliminacijski test nije prošla Karmen Jurčić, koja je napustila show. Njezini konkurenti Tomislav Marković i Ema Baniček krenuli su dalje prema sve težim i težim zadacima.

image
Nakon 60 zadanih minuta eliminacijski test nije prošla Karmen Jurčić, u komodu svoje kuhinje zacijelo bi uspjela. Zašto ne biste i vi?
Nova TV PRESS


A što ih je čekalo u izlučnoj borbi, istražili smo kroz dekonstrukciju zadanih im receptura.

Romesco umak od pečene paprike

Papriku ispeći u pećnici i očistiti je od kožice. Lješnjak tostirati na 160 stupnjeva, paziti da ne pregori, očistiti ga od ljuske. Potom izmiksati pečenu papriku, lješnjak, češnjak i maslinovo ulje do glatke konzistencije, po potrebi začiniti i dodati vode ako je smjesa pregusta.

Smjesa za tempuru

Japanska smjesa za zdravije "pohanje" povrća i morskih plodova bazira se na prozračnom omotaču, takozvanoj tempuri, koja daje hrskav i sočan okus. Takvu prozračnu teksturu daje joj i vrlo hladna voda s kojom se tempura priprema, te temperatura prženja između 176 i 190 stupnjeva.

Za pripremu tempure izmiješati 100 grama glatkog brašna i 100 grama rižina brašna. U posudu uliti pola litre hladne vode, prethodno ohlađene kockicama leda, dodati jaje upravo izvučeno iz hladnjaka, umiješati ga, promiješati i smjesu posoliti.

Umiješati potom brašno i, za ovaj recept, dimljenu crvenu papriku. Promiješati, uz napomenu da se traži pomalo grudasta struktura. Zagrijati ulje na 170 stupnjeva i nakon toga pržiti.

image
Nova TV PRESS


Priprema hobotnice

Skuhanu hobotnicu narezati na komadiće. Nasjeckati češnjak i vlasac, pomiješati ih. Začiniti solju, paprom i dimljenom paprikom, te nasjeckanom hobotnicom. Od smjese oblikovati kuglice.

Kuglice uroniti u tempuru i nakon toga ih ispržiti na točno određenoj temperaturi na kojoj se za ovu smjesu održavati. Pripremiti krak hobotnice za prženje u tempuri na način da se malo pripremljene smjese rasporedi po vrućem ulju u posudi, a onda se ta smjesa pokupi krakom hobotnice. Pržiti krak dok ne postane hrskav.

Čips od češnjaka

Češnjak dva puta skuhati, osušiti ga na papiru, a potom ga narezati na tanke listiće. Pržiti u vrućem ulju dok listići ne dobiju zlatnu boju. Dobro paziti da ne izgore. Izvaditi ih iz ulja i staviti ih na papirnate ubruse kako bi upili višak ulja.

Majoneza od rikole

Napraviti pesto od svježe, oprane rikole i biljnog ulja, pa procijediti kako bi se odlio višak tekućine. U posudi miksati pesto, žumanjak, senf i sok od limete, uz postupno dodavanje ulja. Miješati dugo, uporno, a eventualnu rjeđu strukturu ugustiti dodavanjem senfa. Začiniti i aromatizirati koricom limete.

Ragu od boba i koromača

Bob očistiti. Češnjak popržiti na ulju, pritom pazeći da ne potamni, te mu dodati rajčicu kojoj smo prethodno ogulili kožicu i nasjeckali je na komadiće. Potom dodati bob te nadoliti vodu od kuhanja hobotnice. Kuhati dok bob ne omekša, a na kraju dodati koromač. Začiniti, te dodati začinsko bilje i maslac, meko promiješati i zatim sve sjediniti na tanjuru.

SASTOJCI

Hobotnica, dimljena crvena paprika, češnjak, začinsko bilje, biljno ulje, jaja, senf, limeta, bob, koromač, rajčica, sol, papar, voda, led, maslinovo ulje, maslac.

25. travanj 2024 12:43