StoryEditorOCM

Zlomrex prodao Željezaru Split engleskom fondu Carlson Private Equity Limited

Piše PSD.
10. rujna 2009. - 12:14
CROPIX
Gotovo 95,86 posto dionica Željezare Split poljski Zlomrex koji je prilikom postupka privatizacije postao vlasnik tvrtke koju je u godinu i pol dana doveo do samog dna prodao je engleskom fondu Carlson Private Equity Limited - stoji u obavijesti objavljivanja ponude za preuzimanje koju je engleski fond objavio na Zagrebačkoj burzi.

Poljski Zlomrex 8. rujna s Carlsonom je sklopio Ugovor o prodaju i prijenosu 223.060 dionica s odgodnim uvjetima, a koje čine 95,86 posto glasova glavne skupštine. Ukupni temljni kapital Željezare Split upisan u sudskom registru Trgovačkog suda u Splitu iznosi 279.244.800,00 kuna, a svakoj dionici nominalna vrijednost je 1200 kuna.

U Željazari gdje se za 480 radnika zadnjih mjeseci ne isplaćuju plaće, a porezi i doprinosi nisu im uplaćeni za prošlih 11 mjeseci, zadnje su vrijeme obilježili štrajkovi glađu i to sindikalnih čelnika koji su zadovoljstvom dočekali vijest o prodaji dionica.

 - Trenutno vam ne mogu ništa konkretno izjaviti jer same pojedinosti ne znamo ni mi. U petak već putujemo na sastanku u Vladu nakon kojega ćemo puno više toga doznati - kratko nam je izjavio sindikalist Tonči Mužić.

Engleski fond Carlson Private Equity Limited utemeljen je još 2003. godine, a do sada je svoj kapital investirao u 28 tvrtki raznih privrednih grana, uključujući i metalnu, kemijsku, farmaceutsku i informatičku, a prisutni su u Ujedinjenom kraljevstvu, Cipru, Britanskom djevičanskom otočju, Njemačkoj, Švicarskoj i Poljskoj. Cilj ovoga Fonda koji je vrlo brzo stekao reputaciju na tržištu privatnog kapitala je investiranje u male i srednje tradicionalne ekonomije u Europi i Aziji koji su se upravo poput Željezare Split našle u poteškoćama. U Fondu, kako stoji na njihovim internetskim stranicama smatraju kako su upravo takve tvrtke nositelji ekonomije, ali kako se tržište razvijalo privatni ih je kapital zaobilazio. S obzirom da nisu klasični privatni novčarski fond ističu da se ne boje većih financijskih gubitaka.

Jakov ŽARKO / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:07