StoryEditorOCM
Dalmacijanovi vlasnici tvornice prodaju trosku, za što nemaju potrebnu dozvolu

Željezaru čeka kazna do 400 tisuća kuna

Piše PSD.
7. studenog 2008. - 22:11
Dok Uprava  tvrdi da im dozvole ne trebaju, istodobno su županijskom Odjelu za zaštitu okoliša predali zahtjev za odobrenje radova

Najnovije nezakonitosti u poslovanju splitske Željezare vezane uz obradu, odnosno mljevenje gotovo 80.000 tona proizvodnog otpada troske, koja se posljednjih 20 godina gomila u krugu tvornice, pokažu li se utemeljenim, tvrtku će zakonom predviđenom kaznama stajati od 150.000 do 400.000 kuna.

Nakon preuzimanja Željezare, poljski se Zlomrex, uz zadana ulaganja u proizvodnju i zaštitu okoliša, obvezao riješiti problem znatnih količina troske, no sadašnji radovi na sanaciji, mljevenju tog otpada, izvode se bez potrebnih dozvola koje izdaje nadležni odjel Županije splitsko-dalmatinske.

Da stvar bude zanimljivija, Željezara na nezakonito obrađenom otpadu još i zarađuje tako što ga prodaje susjednom Cemex Dalamcijacementu, koji ga koristi u proizvodnji cementa.

Iz Uprave Željezare ističu kako nikada nisu dobili zabranu izvoženja troske iz kruga tvornice. Navode da je riječ o materijalu koji se mehanički obrađuje i opet koristi u procesu proizvodnje. Na naš upit imaju li potrebne dozvole za obradu troske, iz Uprave odgovorno tvrde:

 - Navedenim postupcima trosku zbrinjavamo na zakonom propisani način. Naša tvrtka ovakvim načinom zbrinjavanja tog otpada ne krši zakone RH, niti propise ili zabrane nadležnih inspekcija, s kojima smo u svakodnevnom kontaktu. Isto tako napominju da im za navedene radnje nisu potrebne ama baš nikakve dozvole.

Otpad u Željezari                                                                                   Paun Paunović / Cropix

Troska Cemexu

Ako Željezari nisu potrebne dozvole, opravdano se postavlja pitanje zbog čega su ih zatražili u županijskom Odjelu za zaštitu okoliša. To nam je i službeno potvrdila pročelnica tog odjela Marija Vuković, koja je kazala kako im ta dozvola nije izdana jer nisu ispunili sve uvjete propisane Zakonom o otpadu.

Dakle, uz svakodnevna prašenja i ispuštanja oblaka dima raznih boja, nova Uprava još i obmanjuje javnost šireći neistine o dozvolama koje nemaju, a moraju ih imati.

Teško bismo povjerovali da bi im ovakvo ponašanje pošlo za rukom u zemlji iz koje dolaze, no kod nas je, čini se, sve moguće, među ostalim i to da inspektorica Ministarstva zaštite okoliša prilikom nedavnog nadzora u Željezari, unatoč neposjedovanju dozvole, ne pokreće nikakvu odgovornost i sankcije.

Iz Ministarstva poručuju da je zadnji inspekcijski nadzor u Željezari obavljen krajem listopada, kad je utvrđeno da se u tvrtki obrađuje troska, te da u trenutku nadzora u tvrtki nisu bili u mogućnosti predočiti propisane dozvole. Kako bi ih i predočili kad ih uopće nemaju, pa se stoga postavlja pitanje zašto inspekcija nakon obavljenog nadzora nije postupila po zakonu i izdala rješenje o zabrani obrade troske.

Postupak u tijeku

 - Nastavit ćemo postupak o ovom pitanju. U nadležnom županijskom odjelu zatražili smo informacije je li za tu djelatnost izdana potrebna dozvola i čim dobijemo očitovanje, Inspekcija zaštite okoliša poduzet će sve zakonom propisane korake, a u slučaju kršenja zakona podnijet će se prijave nadležnom sudu – izjavila je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:07