StoryEditorOCM
ZagoraKAKVO VRIME ZOVU?

Zaustavi se vjetre, pita bi te nešto; usred Dalmacije niče meteorološka postaja, sve što ‘snimi‘ poslat će Vakuli...

Piše Mladen Nejašmić
7. svibnja 2024. - 16:43

Državni hidrometeorološki zavod započeo je gradnju klimatološke meteorološke postaje Šestanovac - Katuni.

Još prije nekoliko mjeseci napravljena je tehnička dokumentacija za buduću meteorološku postaju u Katunima Brdu na čestici u vlasništvu države. Radi se zapravo o stotinjak četvornih metara prostranoj automatskoj klimatološkoj stanici predviđenoj za obavljanje mjerenja meteoroloških elemenata i pojava za potrebe klimatologije i agrometeorologije.

Sustav mjerenja i praćenja vremenskih promjena je potpuno automatiziran i nema potrebe za stalnom ljudskom posadom. Fizički boravak predviđen je jedino u slučaju periodične kontrole ili popravka.

image

Novoj postaji neće trebati stalna ljudska posada

Vojko Bašić/Cropix

Na novoj postaji obavljat će se različita mjerenja i opažanja. Osim atmosferskih pojava i fenoloških opažanja, nadgledat će se i količina oblaka, vidljivosti, jačina i smjer vjetra. Istovremeno će se mjeriti i temperatura zraka na dva metra iznad tla, smjer i brzina vjetra na oko deset metara visine, ekstremne temperature, temperatura tla, vlažnost zraka, vrste i količine oborina i visine snježnog pokrivača.

Da bi se to omogućilo, teren automatske mjerne postaje nakon njene izgradnje bit će zaravnat te zatravljen radi dobivanja točnih podataka.

image

Postaja se gradi na državnom zemljištu

Vojko Bašić/Cropix

Osim u Šestanovcu, gradnja postaja opremljenih najmodernijim meteorološkim uređajima iz koje će se svakodnevno odašiljati u DHMZ u Zagreb, započela je i u Raščanima, Vrgorcu i Cisti Provo.

- Pošto smo što se tiče odabira lokacije zadovoljili potrebne uvjete i dali u služnost parcelu koja je inače u vlasništvu države, naš kraj će nakon dugo vremena ponovo bilježiti točne i službene meteorološke podatke na dnevnoj razini što je u ovom turbulentnom vremenu klimatskih promjena, itekako potrebno i svrsishodno - ustvrdio je Martin Merčep, načelnik općine Šestanovac.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 17:36