StoryEditorOCM
ZagoraODLAZAK DON IVANA

Preminuo kontroverzni dalmatinski župnik, u SAD-u je bio optužen za pedofiliju, a u Hrvatskoj je veličao - Pavelića

Piše Dalmacija SD
5. lipnja 2023. - 08:40
Don Ivan Turić je u Imotskom, u bivšoj kući obitelji Kolombani, držao impozantnu zbirku umjetninaMario Todorić/Cropix

Nakon duže i teške bolesti, u KBC-u Split preminuo je don Ivan Turić (83), svećenik u miru i bivši dugogodišnji župnik u njegovu rodnom zabiokovskom mjestu Župa.

Prvu svećeničku službu imao je u Houstonu (SAD), a zatim u Argentini. Prije 27 godina vratio se u Hrvatsku i službovao je u rodnom mjestu, a mons. Marin Barišić, tadašnji nadbiskup splitsko-makarski, umirovio ga je 2016. godine.

Don Ivan Turić je u Imotskom, u bivšoj kući obitelji Kolombani, držao impozantnu zbirku umjetnina, među kojoj su i slike svjetski poznatih slikara te umjetničke zbirke. Sveta misa i sprovod don Ivana održat će se u srijedu, 6. lipnja, u Župi.

U široj javnosti ostao je zapamćen i po tome što je Nadbiskupija Galveston-Houston iz američke savezne države Teksas na svojoj internetskoj stranici objavila popis svećenika koji su na "vjerodostojan način optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika", a na toj listi bilo je i don Ivanovo ime zbog čega su mu u SAD-u još 1977. bile ukinute svećenićke ovlasti.

Turić je to žestoko oporvgavao za hrvatske medije:

- Nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis. Za taj popis ja nisam čuo, niti vidio, niti znao - izjavio je svojedobno za 24 sata.

Pokojni župnik nije bio imun ni na veličanje ustaštva, pa je 2010. na misi služenoj povodom otkrivanja spomenika žrtvama četničkog pokolja u Rašćanima, poglavnika Antu Pavelića nazvao "dobročiniteljem hrvatskog naroda".

- Godine 1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama. Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani su im u tome pomagali.

Josipović (tadašnji predsjednik Republike, op.a.) kaže da je partizanska kapa lijepa, a ja mu poručujem da je ljepša ustaška - prisnažio je svećenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:33