StoryEditorOCM
Zagoratko je jamio...

HDZ-ovci optužili Bulja za pogodovanje stranačkim ‘drugovima‘, a on uzvraća: ‘Radili su ispod stola, tužili smo i Inu‘

Piše Toni Paštar
13. ožujka 2023. - 13:57

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj (Most) sa suradnicima danas je održao konferenciju za novinare o mjerama koje poduzima gradska administracija u zaštiti gradske imovine, prvenstveno poslovnih prostora koji su dani na korištenje pojedincima i tvrtkama ili su od strane njih samovlasno uzeti.

Bulja je na reakciju isprovocirao oporbeni HDZ koji ga je javno prozvao da ga je izigrao sada bivši zakupnik ugostiteljskog objekta u Gradskoj sportskoj dvorani "Ivica Glavan – Ićo" i na ime zakupnine ostao dužan 200 tisuća kuna. Potraživanje je danas nenaplativo, jer je tvrtka "Bajić građenje" 3. listopada prošle godine otišla u stečaj i brisana je iz sudskog registra.

U javnom odgovoru Bulj je prozivao HDZ da su "osuđena kriminalna organizacija" koja "kao i svaki put do sada pokušava obmanuti sinjsku javnost prebacujući odgovornost kako bi ‘izbrisali‘ tragove svoga pogodovanja, nerada, nemara i nezainteresiranosti za građane ovoga grada".

HDZ je neposredno uoči gradonačelnikove presice, uzvratio Bulju novim optužbama nazvanim "Kataklizma sinjske gradske vlasti". Ustvrdili su da grad Sinj stagnira i da je talac političkih ambicija prvog čovjeka lokalne vlasti.

U tom kontekstu mu pripisuju da je izradu projektne dokumentacije za "solare" na gradskim sportskim objektima dodijelio svom stranačkom kolegi iz Splita, da unatoč prije više od godinu dana potpisanom sporazumu sa Sveučilištem u Sinju nisu stvorene pretpostavke za odvijanje studija Mediteranske poljoprivrede, da Grad nije kandidirao bazen, štale na hipodromu i aerodrom Nacionalnom planu oporavka i otpornosti pa ispada da ti objekti ne zavređuju europska bespovratna sredstva.

Još su ga upitali zašto je odbio već ugovoreni bespovratni novac za besplatni javni Internet, zašto ulaganja u socijalne mjere ne provodi preko projekata koji se mogu prijaviti na nacionalno ili EU-ovo financiranje, što bi rasteretilo gradski proračun, koliko novca iz gradskog proračuna isplaćuje jednom odvjetničkom uredu, zašto je uređenje prostora lokalne udruge umirovljenika o trošku Grada bez natječaja dobio vijećnik Mosta, kako opravdana slučaj cijepanja javne nabave radi dodjele unosnih poslova izrade projektne dokumentacije sinu Mostova vijećnika za projekte koji su već postojali u Gradu, a što je, tvrde, predmet istrage PNUSKOK-a...

S druge strane, Bulj se pohvalio da je prije nekoliko dana na javno savjetovanje upućena odluka o upravljanju imovinom grada, što ni jedna sinjska vlast do sada nije napravila. Na samom početku mandata gradonačelnik je, kako je kazao, vidio da je najveći gradski problem upravljanje imovinom jer se radilo na štetu javnog interesa.

image

Teretana u gradskom prostoru čiji bivši zakupac duguje Sinjanima veliki novac danas je krš i lom

Toni Paštar

U nastavku je, ističući koje su konkretne mjere do sada poduzete, naveo da je Grad podnio tri tužbe protiv, kako je rekao, bespravnih posjednika i korisnika gradske imovine. Tužena je naftna kompanija "Ina" koja godinama, točnije desetljećima, bespravno i bez ikakve naknade koristi 754 metra gradskog zemljišta.

Još su tuženi Nikola Vučković i Ante Vidić iz Brnaza. Vučković je 2004. s Gradom sklopio ugovor o zakupu 170 četvornih metara podruma u Domu mladih na rok od 10 godina. Nakon isteka ugovora Vučković, koji je u tom prostoru instalirao teretanu, nije vratio prostor njegovu vlasniku niti se iselio, a nije plaćao zakupninu. Uz tužbu Grad je, kazao je Bulj, koristeći institut samopomoći ušao u taj prostor.

Ante Vidić je 1997. godine s Gradom sklopio ugovor o ustupanju prava građenja na parceli od 6498 kvadrata u svrhu izgradnje kompleksa teniskih terena i pratećih sadržaja s građevinom, na razdoblje od 20 godina. Nakon isteka ugovorenog roka Grad je u više navrata pozivao Vidića na iseljenje i predaju u posjed nekretnine. Budući da se tada već bivši zakupac oglušio, smatrajući da je stekao vlasnička prava, Grad je ustao tužbom pa će o ovom sporu pravorijek donijeti sud.

- HDZ me proziva zbog nenaplaćenog duga za ugostiteljski prostor u Gradskoj sportskoj dvorani. Ja sam prvi naložio da se zakupcu uputi opomena za neplaćeni dug.

Tu je netko radio ispod stola. Tko? Ne znam, jer to smo zatekli – kazao je prbvi čovjek Sinja i dodao da će nastaviti sa zaštitom interesa grada i njegovih građana.

Još je naveo da je za gradske poslovne prostore nenaplativo desetak milijuna kuna i više, a o čemu će, kaže, detaljnu informaciju dostaviti Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:05