StoryEditorOCM
Dalmacijanakon peticije 212 srba

VLADA UVODI RED 'Ako stočari sami ne isele stoku iz srpskih kuća - policija će to učiniti'

Piše PSD.
28. listopada 2010. - 13:14
Stanje u vrličkom naselju Otišiću bilo je tema sastanka u Vladi RH, kojemu su nazočili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, obnove i povratka, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, MUP-a, Grada Vrlike, predstavnika srpske nacionalne manjine iz Vrlike i županije i zavičajne udruge Otišić sa sjedištem u Zemunu.

Glavna tema bilo je višegodišnje bezakonje i neovlašteno korištenje imovine iseljenih Otišićana, a sve je eskaliralo peticijom kojom je njih 212 zatražilo zaštitu i povrat svoje imovine.

Kao najeklatantniji primjer istaknut je slučaj sa zaseocima Rnićima i Rosićima koje su braća Nediljko i Goran Blažević iz vrličkog naselja Maovica ogradili i tu drže više od 150 goveda, na koje od države, kroz poticaj u sustavu krava-tele, godišnje primaju 2400 kuna po grlu.

Braća će ukloniti ogradu

U srijedu smo neslužbeno doznali da su Blaževići sami najavili iseljenje stoke sa sadašnje lokacije i demontiranje ograde oko zaselka Rnića i Rosića. Ako to ne učine dragovoljno, na iseljenje s tuđega bit će prisiljeni.

Kako smo doznali, predstavnici MUP-a na sastanku u Vladi izrazili su spremnost izvršiti svaku zadaću koja je u njihovoj nadležnosti, ali prije njihove intervencije aktivnije se mora uključiti Ministarstvo poljoprivrede preko stočarske i veterinarske inspekcije.

Da sve ne bi ostalo samo na priči, zaključeno je da će se sastanak u istom sastavu za 15 dana održati na području Otišića.

Na sastanku u Vladi još se razgovaralo o sanaciji deponija Poljanak i brojnih divljih odlagališta na području Otišića, obnovi i stambenom zbrinjavanju u okviru Vladina akcijskog plana, a što je sastavni dio uvjeta za zatvaranje poglavlja 23 u pretpristupnim pregovorima s EU-om te obnovi infrastrukture.

 - U tijeku su poslovi na završetku elektrifikacije Otišića. Mi iz gradske uprave voljni smo ući u projekte izgradnje vodoopskrbe i poboljšanja cestovne mreže, ali nemamo novca. Od prošle godine ukinuta nam je pomoć iz državnog proračuna u iznosu većem od 1,1 milijun kuna.

Ako nam taj novac vrate, moći ćemo početi s pripremom projekata i njihovom realizacijom. Drugoga novca nemamo – kaže gradonačelnik Vrlike Ivan Ćorić.

Prekršajne prijave vlasnicima krava

U kraćem razgovoru za “Slobodnu” potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac iznio je sadržaj i rezultate sastanka o povratu imovine Srba u selu Otišiću pokraj Vrlike, koji je u utorak organiziran u Zagrebu.

Kakvi su zaključci doneseni i tko ih treba provesti u kojem roku?

 - Djelatnici nadležne policijske uprave, u suradnji s inspekcijskom službom Ministarstva poljoprivrede, u narednih tjedan dana obići će sve lokacije na kojima obitava stoka te popisati sva grla kako bi se došlo do informacije o vlasnicima. Protiv vlasnika za koje se utvrdi da su neovlašteno puštali stoku na tuđa imanja pokrenut će se prekršajne prijave, a stoku za koju se ne može utvrditi vlasnik staviti u karantenu, izvršiti pregled te organizirati njezina prodaja.

Osobama koje su i fizički ogradile tuđe privatne parcele, na kojima se nalaze i obiteljske kuće, nakon provedene policijske istrage, bit će naloženo da odmah uklone ograde i sklone stoku s privatnog posjeda.

Što se tiče problema neriješenih divljih odlagališta smeća, u rješavanje problema uključit će se nadležni Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji će na terenu, u najkraćem mogućem roku, ispitati razmjere pojave i lokacije novih divljih odlagališta smeća, posebice na području naselja Otišić, te s predstavnicima Grada Vrlike dogovoriti sljedeće korake što hitnije sanacije.

Vezano uz pitanja sporog tijeka obnove i provedbe stambenog zbrinjavanja, u narednom će se razdoblju napraviti analiza svih pojedinačnih slučajeva, uz najavljen posjet državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva području Vrlike.

Je li sve ono što se dogodilo u Otišiću moglo biti spriječeno pravodobnim odlukama i djelovanjem nadležnih institucija?

 - Naravno da se moglo spriječiti, ali i moralo se spriječiti.

v. marjanović

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 06:14