StoryEditorOCM
Dalmacijaeksponati vinogradarske zbirke i zbirke NOB-a PREPUŠTENI NESHVATLJIVOJ NEBRIZI

VAPAJ IZ PITAVA Naš Spomen-dom je krš i lom!

Piše PSD.
19. studenog 2011. - 10:48
Pojedinci iz Pitava, mjesta na otoku Hvaru, upozoravaju na neprimjeren odnos prema njihovu Spomen- domu u staroj osnovnoj školi, gdje su početkom osamdesetih otvorene Vinogradarska zbirka i Zbirka NOB-a.


Spomenuta etnografska zbirka imala je cilj da se posjetiteljima prezentiraju sačuvani predmeti vezani uz težački život, odnosno tisućljetnu tradiciju obrade vinove loze na škoju, dok je druga povijesna i zamišljena kao mjesto spomena na pale borce Pitava i Jelse.

Sada je, nažalost, sve to ostalo samo u tragovima, ulazna vrata i dio prozora na prelijepoj kamenoj zgradi u vrlo su lošem stanju, čak i rastvoreni, pa je dio preostalih eksponata lako dostupan neovlaštenim osobama. Ljude je, međutim, ponajviše iziritiralo to što su fotografije njihovih najmilijih (stradalih u 2. svjetskom ratu) razbacane po podu i izložene propadanju.

Neki eksponati ukradeni

Inače, zbirke je osnovao bivši Centar za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara, a od 2002. formalno su pripale Općini Jelsa. Njezini predstavnici povodom Dana antifašističke borbe redovito postavljaju vijenac ispred spomen-ploče na staroj školi, gdje su uklesana imena čak 30 palih boraca iz Pitava i obližnje Zavale.

Tijekom 2009. Ministarstvo kulture dodijelilo je sredstva za fumigaciju te izradu idejnog rješenja i snimke postojećeg stanja Vinogradarske zbirke, pa smo stoga mjerodavne pitali što se zapravo događa i što će se učiniti sa Spomen-domom koji i te kako vapi za obnovom.

- Zgrada je u vlasništvu Općine, a još je u vrijeme osnivanja zbirki dobrano bila načeta zubom vremena. Izloženi predmeti su početkom Domovinskog rata iz nje počeli nestajati. Razlozi nestajanja, otuđivanja ili možda samo brige o njima poznati su onima koji su to učinili. Općina je zato eksponate većim dijelom zbrinula u “Mašinoprojekt”.

Muzej Općine Jelsa osnovan je 2011., tako da, među ostalim, u njegov sastav spadaju zgrada i zbirke o kojima je riječ. Zadnje dvije godine Dom smo kandidirali na programe Ministarstva kulture za uređenje krovišta. Lani smo dobili novce, a ako Ministarstvo opet pozitivno odgovori, onda će se već uskoro rušiti stari i postaviti novi krov - kazala je ravnateljica Muzeja Ana Kordić Galić, naglasivši da institucija kojoj je na čelu djeluje tek nekoliko mjeseci, ali unatoč tome ima vrlo ozbiljne planove za povratak zbirki u Spomen-dom u Pitvama.

mirko crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 20:46