StoryEditorOCM
Dalmacijapaparazzo iz zavale

U Los Angelesu brali dolare, a sad na Hvaru beru lavandu

Piše PSD.
27. srpnja 2014. - 14:43
Iako je lavanda desetljećima bila hraniteljica brojnih hvarskih obitelji, mnogi su stanovnici Otoka sunca, nažalost, zaboravili kako je u srpnju mjesecu dočekati jutro u lavandinim poljima. Ima, međutim, i onih koji nisu rođeni na našem najsunčanijem škoju, ali ipak tu vrijednu tradiciju žele sačuvati. Jedan od njih svakako je i naš proslavljeni paparazzo Jadran Lazić, splitski fotograf koji je u svojoj bogatoj karijeri snimao najpoznatije filmske zvijezde.

Riječ je o umjetniku koji u zadnje vrijeme s obitelji otprilike pola godine živi u Los Angelesu, a pola u Hrvatskoj, ajčešće u pitoresknoj Zavali, gdje ima svoju vilu što je djelomično koristi i u turističke svrhe.
- U otok Hvar, a posebice u moju Zavalu, zaljubljen sam još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pa sam upravo zato tamo i sagradio svoje obiteljsko gnijezdo. Oduvijek su me oduševljavali domaći težaci, ljudi koji znaju iskoristiti svaki pedalj škrte otočne zemlje, no turizam je ipak učinio svoje, tako da su nam danas mnoga polja zapuštena. A kad prođeš cijeli svijet i sve vidiš, tek onda shvatiš koliko sve to vrijedi i znači, jednostavno odlučio sam dati svoj osobni doprinos da se ta predivna uspomena na hvarskog težaka sačuva i oživi.

Tako sam još prije šest godina kupio 13 hektara zemlje na Vorhu, iznad Zavale i na Plani iznad Gromin dolca, gdje sam u međuvremenu zasadio 900 maslina, 220 smokava, te po 10 žižula, šipaka i kestenova, a lani još i 300 dvogodišnjih sadnica lavande vere. U prvoj žetvi imao sam samo vreću i pol cvijeta, a sada već devet, od čega ću u posve novoj destileriji na obližnjem Humcu dobiti i do pet litara izuzetno kvalitetnog lavandina ulja - govori Jadran.


MIRKO CRNČEVIĆ

Dermatologinji Tamari ulje za preparate i kozmetiku

Ono što ekološki proizvedeno ovdje na Plani, Lokvi i Salatuši, usudim se reći hvarskoj Provansi ili Toskani, lako ćemo plasirati. Eto, dobiveno lavandino ulje moja će kćerka Tamara kao dermatologinja iskoristiti za preparate i vlastitu kozmetiku u svom poslu, zaključio je Jadran Lazić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 14:18