StoryEditorOCM

TORCIDIN GRB U SUHOZIDU Od 25 kaštelanskih vijećnika, samo troje 'za': Neka grade na Marjanu!

Piše PSD.
4. veljače 2011. - 13:52
Svim su mogućim “projektilima” na maratonskoj sjednici gradskog parlamenta Kaštela u srijedu navečer gradski vijećnici HDZ-a, HSP-a i Berketove nezavisne liste “pucali” po projektu postavljanja spomen-obilježja, Hajdukova grba na Kozjaku, koji je za 100. rođendan splitskim “bilima” osmislila Ekomarketinška agencija “Zeleni mediji”, uz potporu kaštelanske Torcide.

Iako je projekt uvršten u službeni program obilježavanja velikog Hajdukova jubileja, od njegove realizacije, posve je sigurno, neće biti ništa jer je javnu podršku od 25 gradskih vijećnika dobio jedino od troje SDP-ovaca, Alenke Rokov, Dražena Đakovića i Filipa Plećaša.

− Mi svakako podržavamo ovu inicijativu, međutim, držimo da bi za postavljanje spomen-obilježja, kamenog suhozida u obliku Hajdukova grba, trebalo naći bolju lokaciju na Kozjaku.

Takav projekt zasigurno bi bio i turistička atrakcija i primjeren dar Hajduku, koji je, htjeli to neki ili ne, među vijećnicima ipak važna institucija − izjavio je SDP-ovac Đaković. Za razliku od SDP-a, iz redova oporbenoga HDZ-a ne žele ni čuti za taj projekt.

− Mjesni odbor Kaštel Sućurca žestoko se protivi ovoj suludoj ideji. Volim Hajduka i Torcidu, međutim, moramo zaštiti vrijednosti Kozjaka. Na kraju krajeva, Torcida taj grb ne bi ni vidjela sa sjevera, pa bi inicijatorima projekta možda bilo bolje da ga naprave na Marjanu − izjavio je HDZ-ov gradski vijećnik Zoran Bonacin, ističući da Mjesni odbor Sućurca, kojemu je on na čelu, u svojoj odluci ima potporu gradskih udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine.

‘Je li ovdje netko lud...’

Iako su gradonačelnik Joško Berket i predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica dali javnu potporu predloženoj lokaciji za izgradnju grba iznad sućuračke kave, vijećnici s njihove liste u potpunosti se protive lokaciji i projektu.

− Je li ovdje netko lud, nije normalno čime se mi bavimo i o čemu uopće raspravljamo. Ne mogu vjerovati da je ovako neozbiljan materijal uopće došao na dnevni red Gradskog vijeća, i to u obliku nekakvog bezveznog dopisa − zgražao se vijećnik s Berketove liste Marijan Tadin, čijem se mišljenju pridružila i Berketova vijećnica Nives Vilić.

− Ovo je obično podmetanje od ove agencije koja, usput, zloupotrebljava poginule branitelje kojima, kao, želi odati počast. Branitelji imaju svoja spomen-obilježja i grobove, pa im ne treba nikakav Hajdukov grb na Kozjaku − zaključila je Vilić. Za HSP-ovca Karmela Milanovića rasprava je o ovom projektu, kako kaže, gubljenje vremena.

− Suludo je o ovome uopće govoriti i protiv sam toga − dodao je Milanović, na što je njemu i ostalima replicirao HSLS-ovac Branko Radačić.

Branko Radačić mijenjao bi lokaciju i veličinu grba

− Ovo vijeće i postoji da se na njemu raspravlja, a građani su nas zbog toga i izabrali. Ako ćemo biti pravo Gradsko vijeće, onda o ovome svi moramo raspravljati i donijeti konačan stav, a moj je da ovu inicijativu podržavam, međutim, s dodatnim izmjenama lokacije i veličine grba − zaključio je Radačić.

Torcida, kao što se i moglo očekivati, žali zbog ovakve odluke i mišljenja gradskih vijećnika Kaštela, isto kao i direktor marketinga Hajduka te tajnik Organizacijskog odbora proslave 100. obljetnice kluba Ivan Kraljević.

− Bio sam skeptičan u vezi s ovim projektom jer njegova realizacija zahtijeva dozvole brojnih institucija. Dali smo mu podršku i čak ga uvrstili u službeni program obilježavanja, no pretpostavljali smo da će negdje zapeti.

Šteta je što je projekt propao, žao nam je, jer svakako bi bio vidljiva i prepoznatljiva atrakcija, no priznajem da smo takvu odluku politike i očekivali − kaže direktor Hajdukova marketinga Ivan Kraljević.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 16:33