StoryEditorOCM

Tafra: Kovačić me ‘pomeo’, a ja ostavio 230.000 kn

Piše PSD.
15. rujna 2015. - 23:31

Ne smiruju se stranačka prepucavanja na ušću Cetine, Omiš je u novim prozivkama dočekao i ovu jesen, i to zbog smjene ravnatelja Centra za kulturu Omiš. Bolje reći zbog izbora novog ravnatelja, jer onom dosadašnjem, Denisu Tafri, istekao je mandat i novo povjerenje nije mu izglasano.

- Bez obzira što sam sve napravio, što sam Centar digao na noge, što sam napokon sredio administrativno poslovanje koje je prije mog dolaska bilo u kaosu, što sam Glazbenu školu fizički i administrativno uredio, što sam blagajnu ostavio u plusu od nekih 230.000 kuna, sve to, na žalost, nije bilo dovoljno da mi nanovo ukažu povjerenje.

A razlog vam je jednostavan - ja sam vam posljednji član HDZ-a u rukovodećim strukturama grada Omiša - pobrojao je sve Tafra i direktno prozvao novu, sada dvogodišnju vlast nezavisnoga gradonačelnika Ivana Kovačića, pokazujući nam i bezbroj dokumenata o svom dosadašnjem poslovanju.

Živio sam u zabludi

Među njima su preporuke i od sedam udruga s kojima je do sada u ovom četverogodišnjem razdoblju surađivao i, kako svi u tom pismu podrške navode – nada u nastavak daljnjega uspješnog rada.

Gdje je onda zapelo, zašto Gradsko vijeće Omiša nije prepoznalo sve to, nego je za novi mandat izabralo novog ravnatelja.

- To me žalosti jer sam živio u uvjerenju kako su ipak u svemu bitni rad i rezultati, no očito je to bila moja zabluda i evo me sada na birou za zapošljavanje. Nisam vam ja od onih uhljeba koji samo misle na svoje funkcije, pa se nisam ni zaštitio nekim specijalnim ugovorom, kada mi istekne mandat. Stvarno sam mislio da stranačka iskaznica nije bitna, već rezultati.

A s njima nam se i te kako pohvalio 44-godišnji Tafra, inače magistar menadžmenta pomorskog smjera te više ekonomske škole, navodeći tek one “velike”:

- Školu koja je bila u administrativnom kaosu doveo sam u red, prve dvije i pol godine mandata sam bio i ravnatelj, i tajnik, i pravnik, i domar. Obnovio sam i zgradu, zaposlio pet novih profesora, povećao broj učenika za 35, otvorio novo odjeljenje u Kostanjama, nanovo formirao Gradsku glazbu Omiš, iznašao 300.000 kuna za kupnju instrumetarija, te nanovo okupio i Gradski mješoviti zbor, organizirao kreativnu radionicu, te uredio i proširio Omiško kulturno ljeto.

Toj manifestaciji s proračunom od 140.000 do 150.000 kuna uspio sam smanjiti izdatke na 40.000-50.000 kuna, paralelno s tim povećavajući broj manifestacija s 10 na 25. Koncertnu sezonu sam organizirao tijekom cijele godine, budući da je Centar uistinu bio kulturno bilo grada Omiša. Dao sam cijelog sebe u ovaj projekt pa kada sam planirao nastaviti sa starim i započeti realizaciju novih ideja, ovo nepovjerenje od strane Gradskog vijeća došlo mi je kao hladni tuš.

Naime, Tafra ističe kako su se dva mjeseca prije samog natječaja promijenili članovi Upravnog vijeća – tri člana Nezavisne liste aktualnoga gradonačelnika Ivana Kovačića, te jedan član iz SDP-a i predstavnik kolektiva, odnosno zaposlenih Centra za kulturu.

- Upravno vijeće je politička tvorevina, dok je Stručno vijeće sastavljeno od djelatnika Centra, znači struke, a na razmatranju četiriju molbi koje su pristigle na natječaj, od prisutnih 12 članova Stručnog vijeća, devet ih je bilo za mene, a troje suzdržano. Nitko nije uzeo u razmatranje molbu Petra Buljevića, profesora hrvatskog jezika i diplomiranog knjižničara koji vodi Gradski teatar “Mali princ”, kao ni Jure Šabana Stanića, također bivšeg honorarnog zaposlenika Glazbene škole. I takva odluka, podrška meni, nije bila bitna Upravnom vijeću, koje inače svoje odluke o kandidatima, zajedno s mišljenjem Stručnog vijeća, šalje Gradskom vijeću na usvajanje.

Podrška Stručnog vijeća

Zanimljivo je kako je tijekom glasovanja na Upravnom vijeću tri glasa od predstavnika Nezavisne liste Ivana Kovačića dobio Buljević, predstavnik SDP-a glas je dao Šabanu Staniću, dok je član kolektiva bio suzdržan čekajući odluku Stručnog vijeća – iznosi Tafra dalje činjenice oko samih glasovanja tijekom srpnja i kolovoza mjeseca te se pita:

- Zašto Upravno vijeće uopće nije uzelo moju kandidaturu na razmatranje, jer sam dobio podršku i glasove Stručnog vijeća, ni dandanas nema pojašnjenje iako sam ga tražio. A što se tiče glasovanje na Gradskom vijeću, krajnjoj instanci koja potvrđuje ravnatelja Centra za kulturu, poredak snaga je ovakav: od 17 vijećnika njih 9 je bilo za Buljevića (8 s Nezavisne liste i jedan HSP-a), 5 iz oporbe protiv, troje vijećnika nije bilo prisutno.

- Očito rezultati nisu dovoljni, već stranačka knjižica, a moj je problem što sam legalist pa nisam sebi osigurao odstupnicu u neko novo tijelo, savjet i slično. Tako sam sada novi prijavljeni na birou za zapošljavljanje, no bit će posla, ima očeve zemlje u Svinišću, neće moja familija ostati gladna. Ali boli ovo! Poštujem odluku Gradskog vijeća i cijenim vlast, no ne cijenim dvoličnost ove odluke.

Mučio sam se, trudio, radio, obećavali su mi kako nema političke smjene, a onda me politički smijenili! – rezimirao je svoj slučaj Tafra, dok s druge strane doznajemo kako je novoizabrani ravnatelj Centra za kulturu brat dopredsjednice HDZ-a grada Omiša, pa sada ostaje visjeti u zraku to - političko smjenjivanje.

Sandra Barčot
Mladen NEJAŠMIĆ
Snimio Nikola VILIĆ/CROPIX

Kovačić: Mandat je istekao, nema čistki!

I naravno, što se tiče one druge strane, kao i uvijek sasvim druga priča koju nam je predočio poteštat grada na ušću Cetine Ivan Kovačić:

- Iznenađen sam reakcijom Denisa Tafre, pogotovo što cijeli slučaj prikazuje kao politikanstvo. On nije smijenjen, već mu je istekao četverogodišnji mandat. Da smo ga htjeli smijeniti, kako nas sada proziva, pa to smo mogli napraviti dolaskom na vlast prije dvije godine, a ne čovjeka pustiti do kraja mandata.

Pojašnjava gradonačelnik kako apsolutno nema veze to što Tafra ima HDZ-ovu iskaznicu, jer se za novo ustoličenje čelnika ove gradske kulturne ustanove tražio dobar rad te prvenstveno proširenje djelatnosti Centra, što Tafra nije postigao.

- Nažalost nije razvijena izdavačka djelatnost, nije unaprijeđen rad sa udrugama, a najveći problem je što nije odvojena Glazbena škola od Centra za kulturu. Naime, nikome se nije žurilo da se taj problem riješi, jer sredstva od školarine, koja su strogo namjenska, su ostajala na računu Centra i tako prikazivana kao dobit, što apsolutno nije točno. Profesori u Glazbenoj školi su plaćeni iz državnog proračuna, a školarina djece, negdje oko 300.000 kuna godišnje, su sredstva namijenjena za ulaganje u instrumente i ina potrebna sredstva za rad. Znači strogo namjenska i možemo mi sada slobodno i popisati sve što je kupljeno, sve što je uloženo, no apsolutno to nije potrebno jer se glavni zadatak, a to je odvajanje škole od Centra, radio u zadnji tren. Zahvaljujući Zvonku Miočiću, predsjedniku Gradskog vijeća to je u uspješno okončano, jer nam je prijetilo i zatvaranje škole. Mogli smo izgubiti ustanovu koja niže dobre rezultate i na nivou države – rezolutan je Kovačić, navodeći i ovo:

- Ma kakve čiste zbog HDZ-ovih boja? Zašto se uvijek ne-reizbor pojašnjava političkim čistkama? Ravnatelju Tafri mandat je trajao četiri godine, nije nanovo izabran i to je to! I moj posao gradonačelnika je na mandatu od četiri godine, pa ako sutra ne budem izabran, hoću li se i ja žaliti zbog politikanstva? - s pitanjem je svoju izjavu okončao gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 12:30