StoryEditorOCM
DalmacijaRedukcija

Splitski ‘Promet’ od 1. studenoga skraćuje linije prema Zagori - pročitajte nove vozne redove

Piše PSD.
14. listopada 2015. - 13:28

Na svim “Prometovim” prigradskim linijama dužim od 50 kilometara, od početka studenoga doći će do velikih izmjena u voznim redovima, koje će rezultirati skraćivanjem, ali i ukidanjem pojedinih dijelova dosadašnjih pruga, uglavnom prema Zagori.

Razlog novog ustroja je rješenje prometnih inspektora koji su javnom prijevozniku naložili da sve linije duže od 50 kilometara moraju imati polazište s glavnog autobusnog kolodvora u Gradskoj luci. Kako nam je pojasnio Željko Krnić, “Prometov” direktor, postojeći terminal na Sukoišanu, odakle polaze prigradske linije, inspektori ne smatraju kolodvorom iako ga je u tom statusu Grad dodijelio na korištenje javnom prijevozniku.

– Riječ je ukupno o deset linija, odnosno o 24 polaska i 26 dolazaka, koje voze iz Splita prema odredištima u Dalmatinskoj zagori i u suprotnom smjeru. Riječ je o nerentabilnim relacijama koje ne možemo opteretiti dodatnim kilometrima i satima rada, kao i troškovima peronizacije i provizije na prodane karte, koje bismo imali ako bismo premjestili njihova polazišta na autobusni kolodvor. Stoga smo prisiljeni, da bismo izbjegli kažnjavanje i dodatne troškove, skratiti sve linije na dužinu do 50 kilometara, s tim da još od 14. rujna samo autobusi na liniji broj 80 Split – Drniš polaze s kolodvora u luci – naglasio je Krnić.

Osim novog režima prometovanja, iz javnog prijevoznika najavljuju i presjedanja na pojedinim linijama, pa će se ubuduće putnici na pojedinim polascima prevoziti “Prometovim” kombijima do novoformiranih okretišta, a zatim će do svoga krajnjeg odredišta nastavljati autobusima.

U tom smislu uskoro bi trebala biti uređena okretišta u Žrnovnici i Kaštel Starome, a očekuje se da će na teritoriju svojih općina takve mini terminale osigurati i Dugopolje i Muć. Grad je već raspisao natječaj za izgradnju i opremanje okretišta u Žrnovnici koje će biti smješteno na sadašnjem zemljanom parkiralištu s južne strane mjesnoga groblja.
Inače, “Promet” će od ove godine, sukladno Društvenom ugovoru, ugovarati opseg prijevoza s gradovima i općinama koji su suvlasnici tvrtke. Do sada je javni prijevoznik kreirao redove vožnje na svom području, a suvlasnici su, kako je tko mogao, plaćali subvencije za prijevoz svojih građana.

– Većina suvlasnika je dostavila svoje potrebe za prijevozom u predstojećoj godini, na osnovi kojih ćemo izraditi projekciju troškova i izračunati potrebne subvencije – kazao nam je Krnić, te je pozvao općine i gradove koji to nisu učinili da se očituju žele li ugovoriti prijevoz svojih stanovnika s “Prometom”.

NIKOLINA LULIĆ

FOTO: BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/CROPIX

KOJE SE LINIJE SKRAĆUJU OD 1. STUDENOGA?

- broj 68 Split - Kovačevići: vozit će samo do Šestanovca
- broj 73 Split - Ogorje: prometovat će do Ogorja Donjeg (Dom), a na polascima preko Bidnića bez svraćanja
- broj 88 Parčine - Split: vozit će samo do Kaštel Starog, presjedanje na linije 37 i 38
- broj 90 Sitno - Split: skraćuje se do Kaštel Starog, presjedanje na linije 37 i 38
- broj 91 Visoka - Split: vozit će samo do Kaštel Starog, presjedanje na linije 37 i 38
- broj 93 Šerići - Split: skraćuje se do Kaštel Starog, presjedanje na linije 37 i 38

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 05:41