StoryEditorOCM
S mora i krajaStižu euri

Vinogradari požurite, država časti, dijele se poticaji za promjenu sortimenta, zidanje suhozida, a i za zračnu potporu!

Piše Stanislav Soldo
18. lipnja 2024. - 15:10

Uvoz vina u Hrvatsku dva puta je veći od izvoza, što se nužno mora promijeniti. U tom smjeru idu i poticaji Ministarstva poljoprivrede za rekonstrukciju i konverziju postojećih vinograda u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027.

Maksimalni iznos potpore po projektu je 550.000 eura. 

Razina potpore za restrukturiranje vinograda iznosi: do 75 posto prihvatljivih troškova restrukturiranja i konverzije vinograda, do 80 posto prihvatljivih troškova restrukturiranja i konverzije vinograda na površinama na kojima je nagib veći od 40 posto.

Prihvatljivi troškovi

Prihvatljivi troškovi su zamjena sortimenta loze (konverzija) uključujući i putem precjepljivanja radi prilagodbe klimatskim promjenama ili poboljšanja genetske raznolikosti, među ostalim radi poboljšanja kvalitete ili okolišne održivosti.

Prihvatljivi troškovi su i za premještanja vinograda te poboljšanja tehnika upravljanja vinogradima kao i aktivnosti vezanih za izgradnju terasa, zidova, antierozijskih sustava i navodnjavanja te aktivnosti vezane za tehnike upravljanja vinogradom.

image
Božo Radić/Cropix

Troškovi modernizacije vinogradarske opreme odnosno nabava digitalnih alata, dronova za praćenje zdravstvenog stanja nasada s prigodnim softverom prihvatljivi su isključivo uz sadnju (restrukturiranje) novog nasada ili aktivnost poboljšanja tehnika upravljanja vinogradima (izgradnja terasa i zidova, izgradnja antierozijskih sustava, uvođenje ili poboljšavanje sustava navodnjavanja)

Korisnici mogu biti vinogradari (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registar uz uvjet da su obveznici poreza na dohodak/ dobit.

Površina na kojoj se planira restrukturiranje i konverzija vinograda je prihvatljiva ako je u Vinogradarskom registru prijavljena pod ARKOD šiframa vrste uporabe poljoprivrednog zemljišta 410 (vinograd) ili 490 (mješoviti višegodišnji nasad), a u naravi je vinograd u kojem se proizvodi grožđe za proizvodnju vina te za koju je podnesena izjava o proizvodnji u skladu s propisima kojima se uređuje vinarstvo u vinskoj godini koja je prethodila podnošenju zahtjeva za potporu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Vinograd starosti do 10 godina nije prihvatljiv za provođenje aktivnosti konverzije sorti, (uključujući i precjepljivanje) i premještanje vinograda.

Sadni materijal koji se koristi u restrukturiranju i konverziji vinograda, mora biti proizveden i označen u skladu s Pravilnikom o stavljanju na tržište materijala za vegetativno umnažanje vinove loze, a sorte vinove loze moraju biti uvrštene u preporučene sorte.

Kontrola uvoza

Međutim, vinogradari drže da se bez kontrole uvoza vina unatoč novčanim potporama ne može obnoviti hrvatsko vinogradarstvo.

Inače, hrvatska vina sa zaštićenom oznakom izvornosti u uvjetima smanjene kupovne moći i dalje će ostati nedostupna domaćim potrošačima koji se okreću jeftinim uvoznim vinima, poglavito onima s tržišta trećih zemalja (Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina). Ta  su vina i inače najveća konkurencija našim vinima u kategoriji kvalitetnih vina zbog izuzetno niskih cijena, koje su često i niže od cijena u domaćoj proizvodnji.

Stoga vinari od države očekuju administrativnim mjerama kontrolu pa u konačnici i smanjenje uvoza vina iz trećih zemalja a sve kako bi se poticala potrošnja hrvatskih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 14:52