StoryEditorOCM
S mora i krajaJE LI AMERIKA DALEKO?

Škole u Makarskoj i na Rivijeri bez zaštitara: ako se, ne daj Bože, pojavi pomahnitali ubojica, čekaju ga domar ili spremačica

10. lipnja 2022. - 21:42

Svi su nedavno ostali zgroženi kada je 18-godišnjak naoružan puškom ubio 19 učenika i dva učitelja u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Teksasu što je najsmrtonosniji napad u školi u SAD-u u gotovo deset godina.

Za ubojstvo je osumnjičen 18-godišnji Salvador Ramos, koji je prvo pucao u svoju baku, no ona je preživjela. Policajci su vidjeli napadača u pancirki kako izlazi iz auta, ali ipak je uspio upasti u školu i napraviti pokolj.


image

Pred osnovnom školom Robb u Uvaldeu u kojoj se dogodio masakr

AFP
image

Ubojica Salvador Ramos

AFP


Edukacija učenika

Iako nam se čini da se takva tragedija ne može dogoditi u Makarskoj ili u školama na području Makarske rivijere, nikada se, ne daj Bože, ne zna. Stoga smo porazgovarali s ravnateljima osnovnih škola s Rivijere od kojih smo doznali da nijedna škola od Brela do Gradca nema zaštitara, već se o svemu, pa tako i o sigurnosti brinu ili domari ili spremačice.

Kako nam je kazala Renata Gudelj, ravnateljica Osnovne škole oca Petra Perice, škola čak od Ministarstva nije dobila niti odobrenje za dva domara.

– Zaštitara nemamo jer nemamo mogućnosti niti odobrenja za njegovo zapošljavanje. Nemamo čak ni portira, već su na ulazu u školu uvijek ili domar ili spremačica. Inače, naš stručni tim učenike educira o neprihvatljivom ponašanju pa se nadam da se takva tragedija kao u Americi, neće dogoditi kod nas.

Isto nam je kazala i Marica Gržić, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Ivičevića.

– U školi nemamo zaštitara niti nam je potreban. Nemamo ni portira, već su na porti ili domar ili spremačica, a s učenicima radimo na prevenciji nasilja – kazala je Gržić.

Preventivni program

Ni u Osnovnoj školi Bariše Granića Meštra u Baškoj Vodi nema zaštitara, a kako nam je kazala Ružica Radalj, ravnateljica škole, imaju kućnog meštra koji radi na pola radnog vremena, kao i dvije spremačice koje su na porti.

– Mislim da nijedna škola u Hrvatskoj nema zaštitara, a svaka škola ima svoj preventivni program i timove pa nemamo problema vezanih za nasilje – istaknula je Radalj.

I na ulazu u Osnovnu školu "Tučepi" uvijek su ili domar ili spremačica, što nam je potvrdio Damir Jukić, ravnatelj škole.

– Tu smo nemoćni, a tješi nas činjenica da u hrvatskim školama nitko nikoga nije ubio – rekao je Jukić.

Ni u Osnovnoj školi "Gradac" nemaju ni zaštitara ni portira, a prema riječima Antonija Porobije, ravnatelja škole, na porti su uvijek ili domar ili pomoćno osoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 17:36