StoryEditorOCM
S mora i krajaIZBORI 18. KOLOVOZA

Poznati korčulanski vinar, HDZ-ovac Kunjašić, bit će novi načelnik Općine Smokvica, prethodnik mu je završio u zatvoru

Piše HINA
9. kolovoza 2024. - 16:56

HDZ-ov Ljubo Kunjašić (38) izgledni je novi načelnik općine Smokvica na otoku Korčuli, on je, naime, jedini kandidat za to mjesto koje je proljetos ostalo upražnjeno jer je bivši načelnik Kuzma Tomašić podnio ostavku nakon što je uhićen u akciji USKOK-a.

Taj bivši SDP-ovac, koji je Smokvicom vladao od 2017. godine, u svibnju je dao neopozivu ostavku na mjesto načelnika nakon što je uhićen u akciji USKOK-a zbog sumnje u izvlačenje EU sredstava za projekt Muzeja zlata i srebra u tom mjestu, a to je značilo nove izbore.

image

Muzej zlata i srebra i bivši načelnik Tomašić

Anđela Šćepanović/Cropix

 Prijevremeni izbori, koji će, dakle, biti čista formalnost, održat će se u nedjelju, 18. kolovoza, a kao i na svim drugim izborima biračka mjesta, u ovom slučaju dva, u Smokvici i Brni, bit će otvorena od 7 do 19 sati.

 Neovisno o tome što na izbore za načelnika Smokvice izlazi samo jedan kandidat, oni se moraju održati, kazali su u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

 Prema dostupnim podacima, Kunjašić je diplomirani agronom i korčulanski vinar čija obitelj ima dugu tradiciju bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom. 

 Na posljednjim redovnim lokalnim izborima, u svibnju 2021., pravo birati načelnika Smokvice imalo je oko 800 birača, a većina njih svoje je povjerenje, već u prvom krugu, tada dala Tomašiću čija je protukandidatkinja bila njegova prezimenjakinja Petra Tomašić (HDZ).

 Samo jedan kandidat za prvog čovjeka lokalne izvršne vlasti nije nikakva novost, na izborima u svibnju 2021. od 428 općina i gradova, koliko ih je u Hrvatskoj, to je bio slučaj u njih čak 66, odnosno 15 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:24