StoryEditorOCM
S mora i krajačuvaj zemlju

Polili ste voćke, lozu i masline, ne bacajte praznu ambalažu? Pogledajte kada je kod vas organizirano prikupljanje

Piše Stanislav Soldo
14. svibnja 2024. - 10:42

 Proljeće je vrijeme intenzivnih radova u voćnjacima, povrtnjacima, vinogradima, maslinicima. Biljke se prihranjuju i zaštićuju odgovarajućim zaštitnim sredstvima. Intenzivna proizvodnja zahtijeva i veću primjenu zaštitnih sredstava iza koje ostaju ogromne količine ambalaže koju treba neškodljivo zbrinuti. Što učiniti s bocama, kutijama, vrećicama i drugim pakiranjima nakon primjene u poljoprivredi?

Udruga CROCPA u suradnji s tvrtkom CIAK d.o.o. i ove godine organizira sakupljanja praznog ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja. Kako ističu, korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja, okvašivača, biocidnih pripravaka i vreća tretiranog sjemena isključivo sljedećih tvrtki: AgroChem-Maks, Agroavant, Agronom, Albaugh TKI* (Pinus Agro), Agrozov, BASF Croatia, Bayer Crop Science* (Monsanto), Certis Belchim HR* (Orchem), Chromos Agro, Corteva Agriscience* (Dow AgroSciences), Euroazijski pesticidi, Nufarm, Florel, Novag Agrochemicals* (Genera), Stockton, Syngenta Agro.

  - Transportna kao niti ambalaža drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja, npr. od mineralnih gnojiva, se ne prihvaća", napominju iz ove udruge.

Udruga naglašava i da su distributeri/proizvođači SZB koji ne sudjeluju u ovom jedinom organiziranom sustavu sakupljanja i zbrinjavanja, dužni na poziv korisnika organizirati besplatno prikupljanje i pravilno zbrinjavanje ambalaže.

 - Tvrtka CIAK će na lokaciju donijeti prateće listove, a posjednici otpadne ambalaže će unijeti u obrazac podatke koji se odnose na njihov obrt/OPG", objašnjavaju dalje uz preporuku posjednicima otpada da čuvaju izdanu presliku pratećeg lista radi inspekcije koja tu potvrdu traži tijekom nadzora.

image

Ambalažu zaštitnih sredstava u poljoprivredi nakon korištenja potrebno je zbrinuti na odgovarajući način

Stanislav Soldo

  Zasebna akcija sakupljanja održat će u četvrtak 23.svibnja 2024.g na lokaciji Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, Opuzen od 10.00 – 13.00 sati. Tvrtka CIAK d.o.o. će još jednom biti na ovoj lokaciji dana 21. kolovoza od 10-13 sati. Na Grudi će se prazna ambalaža sredstava za zaštitu bilja prikupljati 1. kolovoza od 10 do 12 sati (kod Tommyja) dok će se u Putnikovićima organizirati prikupljanje prazne ambalaže 25. srpnja također od 10 do 12 sati u PZ Putnikovići.

Prazna ambalaža sredstava za zaštitu bilja u Zadarskoj županiji će se prikupljati 7. lipnja u Stankovcima kod poljoljekarne od 9 do 11 sati, 14. lipnja u Poličniku na parkingu kod velikog nogometnog igrališta od 10 do 12 sati, 16. kolovoza u Nadinu, Maslinik OPG Ivan Atelj od 8 do 10 sati.

U Sinju će se prazna ambalaža prikupljati 19. kolovoza u poljoapoteci Hipodrom od 9 do 11 sati, te u Imotskom 23. kolovoza u Poljoprometu d.o.o. Glavina Donja od 8 do 11 sati. U Vrgorcu će se prikupljati ambalaža ispred pogona bivše tvrtke KRAH 28. kolovoza od 9 do 11 sati.

U Šibensko-kninskoj županiji prikupljat će se 13. rujna u PZ Primošten Burnji od 10 do 11.30 sati te u Drnišu Drniški vinogradar d.o.o., lokacija Cecela od 13 do 15 sati. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 18:48