StoryEditorOCM
S mora i krajaBIZNIS U DEŽELI

Obitelj Pivac kupila veliku slovensku tvrtku čiji su proizvodi popularni i u Hrvatskoj, dio plana ipak im nije prošao

Piše Dalmacija SD
20. svibnja 2024. - 12:13

Mesna industrija "Braća Pivac" iz Vrgorca potpisala je ugovor kojim ulazi u vlasnički udio slovenske tvrtke "Celjske mesnine", pri čemu se poslovodna struktura ne mijenja, jer Izidor Krivec ostaje na poziciji predsjednika Uprave.

Jedna od vodećih dalmatinskih tvrtki preuzima one segmente poslovanja "Celjskih mesnina" u kojima su obje kompanije usklađene, a to su poduzeća "Celjske mesnine z‘dežele", s pogonima za proizvodnju i preradu mesa te proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda, potom "Pršutarna S‘ Krasa" te "Celjske mesnine Storitve", koja se bave istom djelatnošću, a zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Segment proizvodnje vina i pjenušaca "Radgonske gorice", koje obuhvaćaju državno poljoprivredno zemljište, nisu predmet interesa niti preuzimanja "Braće Pivac". Stjecanje većinskog udjela u "CM Investu", u čijem su stopostotnom vlasništvu "Celjske mesnine", podložno je prethodnom odobrenju nadležnih tijela.

- Prepoznali smo "Celjske mesnine" kao vrijednu kompaniju s velikim potencijalom, a osim jačanja likvidnosti tvrtke, ulaskom u vlasničku strukturu fokusirat ćemo se na stvaranje uvjeta za njen daljnji razvoj kroz investicije i sveukupno unaprjeđenje poslovanja.

Ovo strateško partnerstvo kompatibilno je na više poslovnih razina budući da su obje kompanije veliki mesni proizvođači i prerađivači domaćih sirovina, s višegodišnjim iskustvom i primjenjivim znanjima. Ova će nam sinergija omogućiti i snažnije pozicioniranje najcjenjenijih proizvoda obiju mesnih industrija, kao što je daljnje plasiranje kranjske kobasice na hrvatskom tržištu, gdje je ona iznimno cijenjena, ali i dalmatinskog pršuta u Sloveniji - kazao je Neven Pivac, čelnik vrgorske kompanije koja zapošljava više od 2000 ljudi i ima gotovo 250 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske.

"Celjske mesnine" u Sloveniji su vodeći proizvođač mesa i mesnih proizvoda. Uvođenjem robne marke "z’dežele" dodatno su ojačale i unaprijedile poziciju na tržištu, čineći svoje proizvode prepoznatljivima, a već godinama su prisutne i u vodećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 14:53