StoryEditorOCM
S mora i krajaUTRKA ZA FOTELJU

Nova ‘faca‘ želi razbiti HDZ-ovsko kadroviranje u ključnoj splitskoj zdravstvenoj ustanovi, tu nije kraj tumbanjima...

Piše Sandra Barčot
17. travnja 2023. - 08:35

Kako smo i najavili, tek su dvije kandidature pristigle na natječaj za izbor ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u sljedećemu četverogodišnjem mandatu.

Ona očekivana i najavljena stigla je od dr. Marka Rađe, dosadašnjega prvog čovjeka regionalne medicinske ustanove, koji želi dirigirati tom institucijom i tijekom sljedeće četiri godine. Druga je dr. Marije Divić, ginekologinje koja je koncesionarka Doma zdravlja, a koja se i na prošlom izboru također nadmetala za ovu dužnost.

Kakva je sada procedura, kada ćemo dobiti potvrdu i izbor nove ravnateljice ili starog ravnatelja, upitali smo Dianu Luetić, pročelnicu županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, koja je ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja, koje odlučuje o primljenim kandidaturama.

– U utorak imamo sastanak Upravnog vijeća na kojem ćemo otvoriti pristigle prijave, prekontrolirati je li sve usklađeno po objavljenom natječaju i s predanom dokumentacijom. Dogovorit ćemo i termin za razgovor s kandidatima, svojevrsno izlaganje ako žele nešto dodati ili ispraviti u svom programu koji su prethodno poslali pisanim putem.

image

Dr. Marko Rađa želi ravnati regionalnom ustanovom i tijekom sljedećeg mandata

Tom Dubravec/Cropix

Nakon toga je na članovima Upravnog vijeća odluka tko je bolji kandidat, tko će biti ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije tijekom sljedeće četiri godine – kaže pročelnica Luetić.

Ona je u ime Županije, kao osnivača i vlasnika ove zdravstvene ustanove, na čelu upravnog tijela u kojem sjede i dvojica liječnika – dr. Ante Obad, koji je bio i županijski vijećnik iz kvote HGS-a Željka Keruma, te dr. Ivan Mustapić. Stručno vijeće u Upravnom vijeću predstavlja dr. Edisa Ercegović, dok je predstavnica radnika Sonja Bašković.

Sada treba pričekati njihov izbor tko je od dva kandidata bolji za upravljanje zdravstvenom ustanovom koja pruža usluge na području prostorno najveće hrvatske županije. Preciznije, liječenje pacijenata u 16 gradova i 39 općina.

Ujedno doznajemo kako će uskoro, a najvjerojatnije već 24. travnja, na nastavku prekinute sjednice Županijske skupštine, vijećnici odlučivati o "odlasku" jedne zdravstvene ustanove iz krila Županije pod krilo državne ustanove, Kliničkog bolničkog centra Split.

image

Ginekologinja dr. Marija Divić natjecala se za vodeće mjesto i prije četiri godine

Bozidar Vukičević/Cropix

Naime, KBC-ovi "upravitelji" razmatrali su namjeru da Stomatološka poliklinika Splitsko-dalmatinske županije, kojom sada ravna Svjetlana Stazić, prijeđe "pod kapu" najveće dalmatinske bolnice. Riječ je o ideji koja je bila aktualna prije godinu i pol, pa je realizacija sada sve bliže.

Neslužbeno doznajemo, u komentarima stručnjaka koji prate rad Stomatološke poliklinike, kako će to tek biti spašavanje viška ljudi iz Poliklinike koji ne ostvaruju normu i sada će se utopiti u velikom bolničkom sustavu.

Naime, i do sada je u Stomatološkoj poliklinici bio problem što ne odrađuju zadane norme, premda imaju 11 dentalnih tehničara, koji trebaju asistirati ortodontima i protetičarima, a Poliklinika ima po dva specijalista ortodoncije i protetike. Usporedbe radi, jedan dentalni tehničar u prosjeku opslužuje desetak ortodonata.

To je vidljivo i iz ugovora koji se sklapaju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, gdje se, nažalost, ne može dosegnuti zadani limit, pa se prihod iz drugih djelatnosti "prelijeva" na taj minus. Iako se ova odluka pravda kao podizanje djelatnosti Stomatološke poliklinike na razinu kliničke, što bi značio iskorak u kvaliteti, sigurnosti i dostupnosti najviših razina i najsloženijih oblika zdravstvene zaštite, u stvarnosti baš i nije tako.

Ulaskom Stomatološke poliklinike pod bolničku upravu ta će ustanova s razine sekundarne zdravstvene usluge spasti na tercijarnu, a time i teže dostupnu pacijentima.

A i dosadašnji vlastiti prihodi od pruženih usluga bili su mizerni – godišnji prihodi Poliklinike kreću se oko 12 milijuna kuna, gdje su vlastita sredstva od pruženih usluga oko 300 tisuća kuna. Iznos koji privatna poliklinika ostvari u desetak dana...

image

Svjetlana Stazić, čelnica Stomatološke poliklinike

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 14:35