StoryEditorOCM
S mora i krajaHPK uputio apel

Kasni isplata potpora za eko sheme: ‘Poljoprivrednici moraju znati što im je isplaćeno, sve treba biti pod kontrolom‘

Piše Stanislav Soldo
14. lipnja 2024. - 17:30

Hrvatska poljoprivredna komora traži od  Ministarstva poljoprivrede isplatu svih potpora - posebice eko shema, koje kasne.

Od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju se traži kontrola i isplata u zakonskim rokovima te iznosima kao i da poljoprivrednici dobiju odluke sa svim isplaćenim stavkama, kako bi jasno i transparentno mogli znati što će dobiti.

Upravni odbor će tražiti sastanak s novim ministrom poljoprivrede, kako bi se nastavili razgovori oko zahtjeva koje je prije izbora Vladi uputila HPK.  

Imamo jako puno upita poljoprivrednika s terena vezano za kašnjenje isplate potpora, posebice eko shema. Hrvatska ima strateški plan i pravilnike u kojima jasno piše kolike iznose trebamo dobiti, a od Agencije se traži kontrola i isplata u zakonskim rokovima i iznosima te jasne odluka o planiranoj isplati potpora i to prema točnim stavkama, kako bi naši poljoprivrednici mogli znati što će dobiti. Nadalje očekujemo od Agencije da se u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu svakom poljoprivednom gospodarstvu izda dokument: Izračun očekivanog iznosa potpore.

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., po prvi put omogućuje ostvarivanje potpora za eko sheme kao jednogodišnje klimatsko okolišne intervencije unutar izravnih plaćanja.

Iako se od 2023. godine ukidaju zelena plaćanja, eko sheme ih izravno ne mijenjaju zato što su zelena plaćanja za korisnike izravnih plaćanja bila obvezna, dok obveze za provedbu eko shema korisnici preuzimaju dobrovoljno.

Eko sheme su dobile naziv zbog poveznice sa specifičnim klimatsko okolišnim ciljevima ZPP, a ne zbog izravne poveznice s ekološkom proizvodnjom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 17:30