StoryEditorOCM
S mora i krajaUzgojite sami!

Kako uzorni voćari, maslinari i vinogradari održavaju svoje kulture organskom gnojidbom i rezidbom svake godine

Piše bacc. ing.agr. Milica Sekulić/PROMO
3. ožujka 2024. - 18:34

Rodni voćnjaci, maslinici i vinogradi kao trajne kulture trebaju posebnu brigu kako bi bili rodni svake godine. Ubiranjem plodova i rezidbom odnosimo veliki dio organske tvari iz tla.

Na uspješnost uzgoja voćaka i grožđa na pojedinom području utječu odabir podloge, sorte i vrste te klimatski uvjeti, položaj zemljišta, tip, sastav i kvaliteta tla te primjena agrotehničkih mjera. Voćar i vinogradar svojim znanjem i trudom može, agrotehničkim mjerama, znatno utjecati na uspjeh uzgoja voća. Zaštitom od bolesti i štetnika, navodnjavanjem, rezidbom, obradom tla i gnojidbom možemo proizvesti velike količine zdravog voća. Budući da su voćke dugogodišnja kultura, greške napravljene u startu pokazat će se tek nakon desetak godina.

Bez organske gnojidbe zemlja gubi plodnost

Organska gnojidba je neizostavna i osnovna radnja za pripremu i korekciju tla, dok dohranu radimo u vegetaciji prema potrebi. Organsko gnojivo povećava postotak humusa i sadržaj mikroorganizama u tlu a time se popravlja struktura i tekstura, prilagođava pH vrijednost, popravi vodozračni sistem i omogući korijenu usvajanje svih dostupnih hranjiva u tlu. Za kvalitetnu organsku gnojidbu biramo provjerena gnojiva kao što je 100% organsko gnojivo Plantella Organik. Plantella Organik osim makro i mikroelemenata sadrži i humusne tvari u obliku huminske i fulvinske kiseline, koje stimuliraju biljne enzime, potiču mikroorganizme tla i povećavaju dostupnost hranjivih tvari u tlu. Plantella Organik sadrži 90 % suhe tvari, a to znači da manjom količinom gnojimo veću površinu. Proizvodnja Plantella gnojiva je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari, bez patogena bolesti i korova. Naši testovi učinkovitosti dali su rezultate da plodovi imaju više suhe tvari s vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Uz to, plodovi su boljeg i sočnijeg okusa. Plantella Organik ima dozvolu za ekološku proizvodnju.

image

Savjetnica za Plantellu Milica Sekulić i Marko Markota, organska gnojidba u vinogradu

Kako gnojimo Plantella Organikom

Organsko peletirano gnojivo po mogućnosti plitko ukopamo u tlo ili napravimo veći broj rupa u širini oboda i u njih nasipamo. Kod pripreme siromašnog i iscrpljenog terena za sadnju novih nasada preporuka je 2-4 tone po hektaru (ovisno o pretkulturama, rezultatima kemijske analize tla), a kod održavanja nasada u rodnosti dodajemo 1-2 tone po hektaru (ovisno o starosti samog stabla, gustoći nasada, rodnosti…). Preporučene količine gnojiva za mladi voćnjak su 2-3 kg /stablu, a za rodni 5-7 kg/stablu.

Sve veće rane nakon orezivanja ili oštećenja premažemo voskom za cijepljenje Bio Plantella Arbosan, koji je otporan na sve vremenske uvjete i ne puca.

image

Savjetnica za Plantellu u masliniku s Dušanom i Matijom Kaštelan

Pretproljetna zaštita stabala

Prirodna smola za cijepljenje odgovarajuće je gustoće, čime osigurava izvrsno prekrivanje rana i ostalih oštećenja te tako sprječava prodiranje bolesti u biljku. Biljkama omogućuje lakše i brže zarastanje rana. Veće rane sporije zarastaju i postoji opasnost prodora različitih bolesti, a elastičnim premazom u potpunosti prekrijemo ranu. Tube od 100 g i 350 g imaju spužvicu za jednostavan nanos.

Debla voćki oblijepimo Bio Plantella ljepljivom trakom koja štetnike sprječava da se iz zimskog zimovališta u zemlji popnu u krošnju drveta. Ljepljivom trakom napravimo zaštitnu barijeru na koju se štetnici nalijepe, a kad se nakupe, traku jednostavno zamijenimo. Ljepljivu traku namjestimo malo iznad podnožja debla, a kod većih stabala i po debljim granama.

Debla voćki zaštitimo od pucanja kore tako da sve do prvih grana premažemo prirodnim sredstvom Bio Plantella protekt. Sredstvo bijele boje odbija sunčeve zrake te sprječava zagrijavanje debla i pucanje zbog temperaturnih razlika, a istovremeno dezinficira deblo te sprječava rast lišajeva i mahovine.

Proljeće je vrijeme za prvo prskanje, koje nazivamo i zimsko ili pretproljetno prskanje.

Za jačanje voćki prskamo sredstvom na bazi bakra Bio Plantella Bakar.

Ako propustimo pretproljetno prskanje, riskiramo više bolesti i štetočina u sezoni rasta.

Zašto poznati i nagrađivani voćari, maslinari i vinari biraju Plantella organska gnojiva

Mnogi poznati maslinari, voćari i vinogradari godinama koriste Plantella organska gnojiva. Nakon višegodišnje primjene Plantella organskih gnojiva zaključuju: zadovoljni su umjerenim porastom, redovitom rodnosti i dobroj kondicijom stabala voćki, maslina i loze. Sastav tla se popravio, masline, voćke i loza manje pate od suše jer se stvorio humus, a u tlu sva hranjiva dodana s Plantellinim gnojivom, usvajaju se postepeno tijekom 6-8 mjeseci. Tijekom veljače i ožujka važno je obogatiti tlo Plantella organikom, ili nespecijalnim organikom za masline i organikom za vinograde, a stabla i loza će Vam zahvaliti obilnim urodom.

bacc ing. agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu -Unichem Agro.d.o.o.

092 194 1694,Plantella.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 09:39