StoryEditorOCM
S mora i krajajugo će, kažu...

Ivan Šolić donosi prognozu za idući tjedan: Iskoristite dobro nedjelju, najbolje na plaži jer ono što nam slijedi...

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
22. rujna 2024. - 08:21

O sinoptičkoj situaciji u nedjelju možemo pisati samo u superlativima, budući da će svi meteorološki parametri biti izvrsni, stoga slobodno možemo reći kako je pred nama finale tjedna po mjeri prosječne Dalmatinke i Dalmatinca. U gradu pod Marjanom jutro će biti ugodno uz maksimalno 19 stupnjeva Celzijusa, dok bi vrijednost maksimalne temperature zraka trebala biti oko 25 stupnjeva Celzijusa. Prevladavat će sunčano, toplo i ugodno vrijeme, ali nikako i vruće pa slobodno možemo reći da se na sutrašnji dan, bez obzira na sve naše različitosti i (meteo) ukuse nitko ne bi trebao požaliti.

NEDJELJA-DAN PO MJERI PROSJEČNE DALMATINKE I DALMATINCA 

Nedjelja neće biti uočljivo vjetrovita, ujutro slaba bura, u poslijepodnevnim satima prema pojedinim prognostičkim modelima prolazno pojačani jugozapadnjak i jugo, nedovoljno za upozorenje meteolarma koji će, nakon dugo vremena, konačno, imati "slobodnu nedjelju". Ne znamo kako će slobodnu nedjelju provesti ekipa koja radi na meteoalarmu, ali vama preporučujemo da razmislite o kupanju u moru, čija je temperatura tek pokoji stupanj niža od one koja se mjeri u meteorološkom zaklonu. Službeno, prema DHMZ-u, temperatura mora u Splitu u 14 sati iznosila je 22 stupnja Celzijusa, u Zadru 21.6 stupnja, na Hvaru je ona još ugodnija 23.9 stupnjeva, a posebno ugodno u moru bit će pod dubrovačkim zidinama, čak 24.7 stupnja Celzijusa.

image

Temperature zraka u nedjelju, 22. rujna

Meteociel.fr
 

JUGO ĆE KAŽU ONI ŠTO VIDE... OD UTORKA POGORŠANJE VREMENA 

Kako smo pisali početkom tjedna, vjerojatnost da će stabilno vrijeme potrajati, bila je mala, a iz današnje (meteo) perspektive ona je na razini statističke pogreške. Dobar dio ponedjeljka će se, još uvijek, zadržati uglavnom povoljno vrijeme, ali uz sve više cirusa (visokih oblaka), koji će u ovom slučaju biti vjesnici promjene vremena koja bi na naše područje sa sjeverozapada Europe trebala stići već krajem istog dana.

Iz današnje perspektive, čini se kako bi u Dalmaciji u utorak moglo biti većih problema s jakim i vrlo jakim jugom, očekujemo da će se oglasiti i meteoalarm stoga računajte već od utorka na glavobolju i loše vrijeme. Prema raspoloživom prognostičkom materijalu, u u ponedjeljak kasnije navečer oborine bi trebale zahvatiti područje sjevernog Jadrana, a kiša, pljuskovi i grmljavina proširit će se i na Dalmaciju. Uz jugo i oborine, od utorka će biometeorološke prilike u cijeloj Dalmaciji biti vrlo nepovoljno, a stanje u atmosferi mnogima alibi da opravdaju loše raspoloženje. Bez obzira na loše biometeorološke prognoze, dragi čitatelji, osmijeh na lice, pa to je samo jedan iz ruže vjetrova.

image

Vjetrovit utorak

Meteoadriatic.net

VRIME U CRTICAMA 

PONEDJELJAK- POGORŠANJE U NAJAVI 

Sve više oblaka, u poslijepodnevnim satima i prve oborine, uglavnom na moru. Prema prognozama Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, u ponedjeljak navečer oborine bi trebale zahvatiti sjevernu Dalmaciju, a do prvih sati utorka se proširiti i na ostatak Dalmacije. Temperature zraka bez veće promjene. 

UTORAK- DAN ZA GLAVOBOLJU 

Utorak će obilježiti vjetar, u noći i ujutro istočnjak, u okretanju na jako i vrlo jako jugo. Kiša, pljuskovi i grmljavina. Prema prognostičkim modelima, jutro će biti najnepovoljniji dio dana, dok bi u drugom dijelu dana trebalo biti i sunčanih razdobolja. Svakako, utorak će biti glavna tema naše iduće analize vremena. 

SRIJEDA- NESTABILNA 

Nestabilno uz kišu, pljuskove i grmljavinu i maksimalnu temperaturu zraka u Splitu oko 23 stupnja celzijusa. 

(METEO) TREND- neku ozbiljniju stabilizaciju vremena, u ovom trenutku, ne možemo vam obećati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 08:23