StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Ivan Šolić donosi napokon dobre vijesti: od ponedjeljka kreće pravo bablje lito. Evo i do kada će trajati...

Piše ivan šolić - mali vakula
19. listopada 2024. - 17:27

CIKLONU BRIŠI, ANTICIKLONU-PIŠI...

Sada je i službeno, ciklona koja je direktno (i indirektno) utjecala na vremenske prilike u Dalmaciji proteklih dana napušta nas, a tlak zraka će rasti i donijeti konačno povoljnije vrijeme na našem područje. Zbog vlažnog zraka u višim slojevima, atmosfera u Sredozemlju neće biti u potpunosti stabilna iako će tlak zraka biti povišen. Srećom po nas,ozbiljnije oborine će se uglavnom držati „čizme“ i područja uz nju, barem do sredine tjedna otkada mogućnost za nešto oborina iz te visinske ciklone postoji i u Dalmaciji, ali ipak nedovoljno da poremeti planove budući da će se ona na našem području manifestirati uglavnom kroz povećanu naoblaku.

image

Lijepo vrijeme u nedjelju/Meteoadriatic

NEDJELJA- ADIO JUGO, SVI NA IZLET!

Oborine nad Dalmacijom tijekom subote vise cijeli dan kao „Damoklov mač“, ali one se, očekivano, zasada uglavnom drže otvorenog mora i sjevernog Jadrana. Nedjelja će kud i kamo biti povoljniji i ljepši dan od subote, pretežno sunčan uz nešto visoke naoblake, u Zagori sredinom dana srednje i niske. Uglavnom je riječ o statistici, one konektivne naoblake neće biti pa ne treba očekivati ni oborine, dapače pred nama je jedan izvrstan dan kojeg strah od kiše neće pokvariti. Dobra (meteorološka) vijest, sutra nas napušta i jugo koje je obilježilo protekle dane. Živa u termometru će sutra u Dalmaciji ići i do 23 stupnja Celzijusa, nema sumnje, ovo je savršen dan za izlet u prirodu, ne propustite priliku...

image

Temperature u nedjelju/Meteoadriatic

PONEDJELJAK- DAN STVOREN ZA BERBU MASLINE

Nakon što smo vam nedjelju preporučili za izlet, sunčan i pretežno vedar ponedjeljak vam preporučujemo za berbu maslina. Jutro će u Zagori biti svježe, a dnevne temperature zraka u Dalmaciji bez promjene u odnosu na nedjelju, uz „maksimalce“ oko 23 stupnja Celzijusa što znači da će vam za berbu masline trebati kratki rukav, u suprotnome, dobro ćete se oznojiti.

UTORAK- LIJEPO VRIJEME SE NASTAVLJA

Utorak će biti još jedan stabilan i lijep dan uz ugodne temperature zraka u cijeloj Dalmaciji. Ujutro uz obalu od 17 do 21 stupanj Celzijus, a danju do 23 stupnja Celzijusa, primjećujete, dnevna amplituda temperature zraka u Dalmaciji neće biti velike što znači da bi se u Splitu u „kratki“ moglo već ujutro.

image

Početak tjedna topliji od prosjeka/Meteociel

SRIJEDA- UGLAVNOM SUHO, ALI VISINSKA CIKLONA JE BLIZU...

Porast naoblake, ali uglavnom veći dio dana sterilno vrijeme, oborina bi u Dalmaciji moglo biti tek u tragovima. Sjećate se visinske ciklone iz početka teksta? Sada ćemo početi osjećati njeno prisustvo, ali uglavnom na sjevernom Jadranu, sudeći prema prognozama. Prema noći vjerojatnost za nešto oborina raste i na području sjeverne Dalmacije. Oborine iz visinskih ciklona nije lako prognozirati i one će biti u fokusu naših novih prognoza, ali sudeći iz današnje perspektive, iako srijeda neće biti idilična kao uvod u sam tjedan, ne vjerujemo da će vam vrijeme ovog dana omesti planove. Temperature zraka i dalje ugodne.

ČETVRTAK- STERILAN, MOGUĆE KRATKOTRAJNE NESTABILNOSTI

Promjenjivo i uglavnom sterilno vrijeme uz mogućnost za kratkotrajne lokalne nestabilnosti. Primijetili ste, vjetar u prognozi nismo spominjali, nećemo ni za četvrtak, on (konačno) ne zaslužuje (meteo) pažnju.

image

Ukupna akumulirana količina oborina kroz idućih 7 dana /Meteociel

VIKEND- LOME SE KOPLJA...

S prognozom za vikend smo prisiljeni pričekati još dan-dva, budući da se u vrijeme pisanja našeg teksta vodeći prognostički modeli nisu usuglasili oko prognoze za vikend. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) na tragu je izvrsnog vikenda dok se „Amerikanci“ (GFS) ne slažu, prema njima, vikend bi mogao otići u skroz drugom smjeru. Ovisno kakvo vrijeme volite, „držite fige“ jednom od ova dva prognostička modela, a mi ćemo vas uskoro izvijestiti o meteo pravorijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 17:29