StoryEditorOCM
S mora i krajaPOLJE SMRTI U KNINU

Gdje su policija i MORH? Česi ‘navalili‘ na poligon gdje je dječak uzeo minu, nitko ih ne kontrolira! ‘Radimo selfije‘

2. srpnja 2024. - 18:02

Ulaz civilima na vojni poligon "Josip Markić" kraj Knina dopušten je, nije zabranjen, nije onemogućen. Uvjerili smo se u to na licu mjesta prvog dana srpnja na području na kojem je 9-godišnji dječak iz Češke pokupio eksplozivno sredstvo koje je ubilo njega te ranilo njegovu majku i još dvije osobe.

Tragedija se dogodila u srijedu, 19. lipnja, kad su državljani Češke s dva osobna automobila, Tuareg i Jeep, došli na područje vojnog poligona, poznatog među lokalnim stanovništvom po starom nazivu "Crvena zemlja".

Kako stoji u kaznenoj prijavi protiv 46-godišnjeg Čeha, oca dječaka koji je poginuo u eksploziji, na području poligona uzeli su ubojno sredstvo s kojim su nastavili put. Na predjelu Obrovca, u Bilišanima, zaustavili su se kraj ceste zbog kvara na jednom od vozila.

Tada, zbog zasad nepoznatih razloga, dolazi do eksplozije sredstva uzetog s poligona te pogiba dječak, a dvije žene dobivaju teže ozljede od eksplozije: jedna oka, druga abdomena. Jedan muškarac zadobio je lakše ozljede, dok je otac dječaka ostao neozlijeđen, a poslije je prijavljen zbog teškog djela protiv opće sigurnosti.

image

Početak makadamskog puta prema vojnom poligonu na Dinari

Duje Klaric/Cropix

Kako je moguće da civilima, da stvar bude gora – devetogodišnjem djetetu, budu dostupna eksplozivna sredstva s vojnog poligona, pokušali smo razjasniti upitima MORH-u. U njihovu odgovoru, a i u prijašnjim objavama za javnost, navedeno je kako se poligon čisti nakon svake vojne vježbe, te da postoji šest ploča s upozorenjima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Zataškavanje? MORH, MUP i Jelić za smrt djeteta krive oca. Ali ne spominju vojsku koja je ‘zaboravila‘ projektil...

S obzirom na tragičan razvoj događaja, kazali su kako će se iznimno provesti dodatna kontrola cjeline 3 na poligonu (područje ciljeva, gdje se provode bojna gađanja), pojačati mjere sigurnosti te odgoditi sve planirane aktivnosti obuke. Najavili su to osam dana nakon smrti dječaka od ubojnog sredstva.

U ponedjeljak smo bili na licu mjesta. Iz Ulice Domovinskog rata u Kninu skrenuli smo u Dinarsku ulicu i stali na raskrižju dvaju putova. Lijevo je išla pješačka staza s natpisom da vodi put Dinare i Planinske kuće Brezovac, a desno se penjao puno širi makadamski put.

image

Slovački turisti u obilasku poligona
 

Duje Klaric/Cropix

U dnu tog šireg puta postavljena je manja ploča koja pokazuje da je prema gore biciklistička staza, te uz nju velika ploča s natpisima zaštićenim staklenom stijenom. Netom što smo počeli čitati natpis, makadamskim putem prema dolje dovezao se osobni automobil.

Prošao je pokraj nas jureći te ga nismo uspjeli fotografirati, ali vidjeli smo da je registracija češka, da je vozilo puno naljepnica s putovanja te da su unutra četiri osobe. Zbog brzine kojom su se provezli pomislili smo kako za njim u potjeri ide vojska ili policija, ako su turisti prekršili zabranu prilaska području poligona.

No za njima se nije dovezao nitko, a natpis na ploči ispod stakla pokazao nam je da i neće. Na njemu jasno piše kako se mogućnost kretanja civila po poligonu dijeli na tri kategorije: slobodno, ograničeno i zabranjeno.

image

Vasil iz Češke u obilasku poligona

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Za prve dvije kategorije stoji kako je "dozvoljen ulazak i kretanje civila po poligonu". Kada je na snazi prva, "slobodno", nema vojnih aktivnosti te je civilima dozvoljeno slobodno kretanje i boravak na poligonu. Druga, "ograničeno", na snazi je kad se na poligonu odvijaju vojne aktivnosti ili kretanja vojnika.

U MORH-u su lani znali da je poligon s kojeg je dječak pokupio projektil pun bombi. I što su učinili? Uložili 634 eura!

Navedeno je kako je tada moguć nailazak na grupe vojnika, prepreke, vozila i slično. "Ulazak civila na poligon je dozvoljen, ali obvezno je usporiti kretanje i poštovati upozorenja od strane vojnika", izrijekom je navedeno. Treća kategorija, "zabranjeno", vrijedi tijekom bojnog gađanja i tada je na snazi zabrana bilo kakvog ulaska na poligon.

"U slučaju boravka u prostoru poligona, isti obavezno žurno napustiti", stoji uz treću kategoriju. Pomislili smo kako se radi o zastarjelim obavijestima s obzirom na najavljene jače sigurnosne mjere i iznimnu kontrolu tijekom koje će pirotehničari provesti dodatni pregled i uzorkovanje terena.

Ali na drugom A4 listu papira stoji raspored za srpanj, tijekom kojega je od 1. do 26. u tijeku obuka te je time na snazi mjera ograničenog kretanja od 0 do 24 sata, odnosno dopušten je ulazak uz poštovanje upozorenja vojnika. Nadalje, od 27. do 31. srpnja mogućnost kretanja civila po poligonu označena je kao "slobodna".

image

Makadamska cesta koja vodi prema vojnom poligonuje i biciklistička staza

Duje Klarić/Cropix

Natpisi su na hrvatskom i engleskom jeziku, a u potpisu ne stoji tko ih je objavio. S obzirom na ispisan raspored vojnih aktivnosti, očito ih je dao netko tko je upućen i ovlašten dati navedene podatke. Krenuli smo putem prema gore. Odmah je jasno da se tuda ne može naići slučajno i vozilom koje nije za terensku vožnju.

Niti s vozačem koji je naviknuo voziti isključivo na asfaltu. Makadamska cesta samo je na dijelovima dovoljno ravna za bilo kakvu vrstu automobila, ali na puno više mjesta puna je rupa i velikog kamenja koje treba zaobilaziti. Također, dobrim dijelom nije dovoljno široka da se može okrenuti natrag.

Prikrivaju? Svu krivnju sramotno svalili na oca poginulog mališana. Ako je ovo nama normalno, onda mi nismo normalni!

Nakon kilometra i pol, ispod slabog hlada igličastog bora nailazimo na motocikl pokraj kojega kleči muškarac i očito popravlja kvar. Pitamo ga treba li pomoć, odgovara na lošem engleskom kako je sve u redu. Pitamo ga tko je i kako je došao na obronke Dinare.

– Zovem se Vasil, imam 33 godine, došao sam iz Češke, iz mjesta České Budějovice. Putujem sam, bez društva. Nisam došao preko agencije, već u svom aranžmanu.

Čuo sam za vojni poligon na kojem se može fotografirati kraj tenka te sam se zato dovezao. Svi koji dođu uglavnom su zato ovdje. Dogodio mi se manji kvar, ali sam ću ga srediti i nastaviti put, ne brinite se za mene – kaže nam uz osmijeh.

image

Slovaci nas pozdravljaju podignutim palcem na odlasku s poligona

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Nije znao da postoji ikakva zabrana pristupa niti ga je itko upozorio kad je došao na poligon. Pozdravljamo Vasila i krećemo natrag prema dolje. Dok se spuštamo, iza nas nailazi vozilo slovačkih registarskih oznaka.

Vidimo da su unutra četiri osobe, stajemo sa strane kako bismo ih propustili i fotografirali. Jedan od Slovaka pokazuje nam podignuti palac kroz prozor. Na dnu puta, kraj ploče s natpisom o slobodnom kretanju civila po poligonu, mimoišao nas je i Vasil na svojem motociklu, mahnuo je na pozdrav.

Zadnje vozilo koje vidimo je kombi regsitarskih odnaka iz Zagreba s natpisom "Catering", koji je odjurio makadamom prema gore. Vozimo prema slapu Krčiću, gdje ponovno nailazimo na slovački automobil.

Pitamo mladiće kako su došli do Knina i na poligon. Samo jedan govori engleski, i to slabo, svi redom imaju jedva po 20 godina.

– Putujemo okolo, a gore u brdo smo išli jer smo čuli da je tamo atraktivna lokacija za turiste. Ali nismo znali da je gore vojni poligon i tenkovi, jer to nas baš i ne zanima.

Tako da smo samo malo obišli i vratili se dolje. Mislili smo se okupati na slapu, ali voda je prehladna – kaže nam Andrej.

image

Oglasna ploča na ulazu poligona gdje stoji: civilima dozvoljen ulazak i boravak na poligonu

Duje Klarić/Cropix

Veli da nisu vidjeli nikakve zabrane niti im je itko što kazao u smislu da ne smiju biti gore. Ne žele se fotografirati jer su samo u bermudama, majice su ostavili u automobilu, pa kažu da im je neugodno da takvi izađu u novinama. Poželimo im sretan nastavak avanture i odlazimo svojim putem.

Majka poginulog dječaka otpuštena iz OB Zadar. U pratnji supruga prevezena je sanitetskim kolima u Češku. Mlađa žena izlazi u petak

Unatoč najavljenim dodatnim mjerama osiguranja, u samo pola sata naišli smo na tri vozila s turistima koji su bili na području s kojeg je uzet eksploziv. Očito smrt dječaka i ranjavanje triju osoba nije bilo dovoljno da se strože kontrolira pristup području na kojem postoje neeksplodirana ubojna sredstva.

Tko će i hoće li itko odgovarati za to, još uvijek nema odgovora. Očevid na mjestu eksplozije i kasnije na vojnom poligonu obavili su policajci PU zadarske jer se tragedija dogodila na njihovu području. Samim tim nadležno je i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, koje koordinira izvide koji su još uvijek u tijeku.

Do sada je na temelju izvida i kriminalističkog istraživanja podnesena kaznena prijava protiv oca zbog teškog djela protiv opće sigurnosti, u kojoj stoji da nije poštovao natpise upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku da na poligonu postoji opasnost od eksplozije.

Ostaci eksplozivne naprave poslani su na vještačenje u Centar za vještačenje "Ivan Vučetić" kako bi se utvrdilo o kojoj se točno napravi radi i potegnula eventualna kaznena odgovornost vlasnika. Naime, bez obzira na to što se sumnja da je ubojno sredstvo uzeto s vojnog poligona, dok ne dođe "crno na bijelo" da se radi o vojnom sredstvu, neće se ništa pitati odgovorne u MORH-u.

Policija i DORH ostavljaju mogućnost da eksplozivno sredstvo ne mora biti vojno te izgleda kako ne žele bez potrebe uznemiravati nadležne iz MORH-a i Oružanih snaga.

image

Na tabli na početku ceste civili imaju izvješenu dozvolu za ulazak i boravak na vojnom poligonu iznad Knina

Duje Klarić/Cropix
image

Početak makadamskog puta prema vojnom poligonu na Dinari

Duje Klaric/Cropix
image

Obavijest o načinu kretanja civila po vojnom poligonu

Duje Klarić/Cropix
image

Obavijest o kretanju civila po poligonu tijekom srpnja

Duje Klaric/Cropix/Cropix
image

Put prema poligonu pun je rupa i kamenja

Duje Klaric/Cropix
image

Makadamska cesta koja vodi prema vojnom poligonuje i biciklistička staza

Duje Klarić/Cropix
image

Makadamska cesta koja vodi prema vojnom poligonu ‘Josip Markić‘ iznad Knina

Duje Klaric/Cropix
image

Makadamska cesta koja vodi prema vojnom poligonu ‘Josip Markić‘ 

Duje Klarić/Cropix
image

Jedna od akcija čišćenja eksplozivnih sredstava s poligona kraj Knina

Cropix
image

Vježba hrvatske i britanske kopnene vojske ‘SAVA STAR 16‘

Ante Čizmić/Cropix
image

Zajednička vojna vježba ‘Sava Star17‘ oružanih snaga Hrvatske i Velike Britanije

Niksa Stipaničev/Cropix
image

Vojna vježba ‘Sava Star17‘ oružanih snaga Hrvatske i Velike Britanije

Niksa Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 18:07