StoryEditorOCM
S mora i krajaREVNI ARHIVAR

Dugogodišnja županijska čelnica za zdravstvo ‘udomila‘ sina u Dom zdravlja, on u radni prostor ulazi par puta godišnje

Piše Sandra Barčot
22. ožujka 2023. - 07:23
Sin bivše pročelnice i aktualne zamjenice pročelnice dobio je posao na natječaju za arhivara Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županijeVojko Bašić/Cropix

Glavno da oni imaju žene u čipkanom ređipetu na panou, a šta je podrum na ulazu u arhiv pun smeća, koga briga.

I da je sin pročelnice zaposlen, jer nitko drugi nema dite koje ispunjava uvjete za posao, već samo njihovi dobivaju ta mista u Domu zdravlja – potužio nam se građanin, poslavši nam i fotografije zbog kojih "grinta" na rukovodstvo Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Na fotografijama su svjetleći oglasni panoi koji su postavljeni na zgrade koje koristi regionalna ustanova u Kavanjinovoj ulici u Splitu, te onom u Starom rodilištu koju "dijeli" s drugom županijskom ustanovom, Stomatološkom poliklinikom u nedalekoj Matoševoj ulici.

A prikaz smeća odnosi se na zgradu na Trgu Hrvatske bratske zajednice, mnogima još uvijek prepoznatljivu kao Dječji dispanzer, gdje se nalazi i arhiv Doma zdravlja (DZ), a tu je na samom ulazu u podrum talog smeća, koji očito mjesecima nitko nije očistio.

I tako su sve angažiraniji građani u kontroli rada javnih ustanova koje plaćaju svi porezni obveznici, puneći proračun za financiranje upravo takvih institucija, "sinjali" nove panoe koji reklamiraju donje rublje, tablete, zdravstvene pripravke, tražeći od nas informaciju tko sve to plaća, ima li taj angažirani privatnik dozvolu za rad, kako je proveden natječaj...

Odgovor smo, naravno, dobili od dr. Marka Rađe, DZ-ova ravnatelja.

– Nema nikakve zapreke da Dom zdravlja ili bilo koja druga ustanova, dolazi do prihoda i na ovaj način. Ni jedna zdravstvena ustanova nije na isključivom proračunskom financiranju. Samo financiranje DZ-a je na prvom mjestu kroz ugovor s HZZO-om za pružanje zdravstvenih usluga osiguranicima HZZO-a, a radi se o 85-86 posto godišnjeg "prihoda".

Slijedi financiranje decentraliziranih funkcija iz državnog proračuna, šest-sedam posto, te županijski proračun ili lokalni proračuni od četiri do šest posto, uz čisto tržište, a to su participacije u zdravstvenim uslugama, iznajmljivanje prostora koncesionarima, pregledi medicine rada, sistematski pregledi, turisti, oglašavanje… koje obuhvaća od četiri do šest posto.

image

Marko Rađa: ‘Iznenađen sam zanimanjem za reklamne panoe jer godinama imamo slične sadržaje u svim zdravstvenim ustanovama‘

Vladimir Dugandžić/Cropix

To su omjeri dobivanja novca za rad i izvori – istaknuo je čelnik županijske ustanove, referirajući se i na konkretno pitanje svjetlećih reklamnih panoa:

– Nakon ideje da se ovakvo što realizira, budući da je naša županija među zadnjima u ovakvom "oglašavanju", koje je u posljednjih nekoliko godina prisutno i u Zagrebu, Rijeci te u Osijeku, provedeno je ispitivanje tržišta. S firmom "Outdoor Akzent" potpisan je ugovor.

Ugovorena je godišnja cijena od 400 eura, naravno plus PDV, po jednom panou, s tim da oglasi idu tijekom osam mjeseci, a četiri mjeseca rezervirana su za Dom zdravlja i sadržaje koje postavljamo. U ovu cijenu nije uključen režijski trošak, a to je struja, koja se računa po stvarnoj potrošnji i to je nekih 100 eura godišnje po panou. Ujedno angažirana tvrtka sama osigurava dozvole koje zahtijeva jedinica lokalne samouprave za postavljanje ovih panoa.

Dr. Rađa nam je rekao i da je iznenađen zanimanjem građana za panoe jer već godinama imaju slične reklamne sadržaje u unutrašnjosti svih zdravstvenih ustanova, na zidovima ordinacija, hodnika, stubišta...

Što se tiče drugog pitanja, u vezi sa zapošljavanjem arhivara i smećem na ulazu u DZ-ov arhiv, ravnatelj je rezolutan da funkcija majke novog djelatnika apsolutno nije bila ulaznica za radno mjesto.

Naime, riječ je o Heleni Bandalović, bivšoj dugogodišnjoj županijskoj pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, te aktualnoj zamjenici pročelnice, koja je već bila prozivana kad je njezin sin dobio posao vozača u Domu zdravlja.

– Gospodin Bandalović nije zaposlen na mjestu arhivara izvan natječaja, nego je uredno proveden postupak, u kojem se javilo više kandidata, provedeno je testiranje, pisano i usmeno svih kandidata, i nakon provedenog testiranja donesena je odluka o zapošljavanju. Njegovo je stalno, znači svakodnevno radno mjesto u Kavanjinovoj u podrumu, gdje se nalazi velika većina arhive, matični podaci o zaposlenicima i razni drugi dokumenti.

image

,Ulaz u arhiv Doma zdravlja prepun je smeća, jer se tu rijetko ulazi i ne čisti se redovito,, objašnjava ravnatelj

Snimio čitatelj

Na Dječjem dispanzeru i Školskoj poliklinici, u podrumima obiju zgrada, nalazi se samo računovodstvena arhiva, i to dio koji se odnosi na ulazne i izlazne račune, kojih na godišnjoj razini ima u više od stotinu registratora te koje je potrebno čuvati određen broj godina. Znači, Školska poliklinika za gospodina Bandalovića nije primarni radni prostor, nego prostor u koji ulazi nekoliko puta godišnje, kad se arhivira prethodna godina i po potrebi ako zatreba neki račun iz prethodnih godina.

No ravnatelj dr. Rađa naglašava i ovo:

– Što se tiče čistoće prostora, u taj se prostor ulazi samo nekoliko puta godišnje i ne čisti se redovito. S druge strane, ove slike najbolje pokazuju "kulturu" određenog dijela naših sugrađana i korisnika zgrade Školske poliklinike, koji smeće bacaju "preko ograde" umjesto na predviđena mjesta, u koševe za smeće.

Koristim i ovu priliku i pozivam i vas u medijima da apelirate na sugrađane da se odgovorno ponašaju i da smeće odlažu na mjesta predviđena za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 19:25