StoryEditorOCM
S mora i krajaveleban je ali...

Državljani BiH vole Metković: Umjesto počiteljskog mosta za ulazak u RH i dalje koriste prijelaz u Doljanima

Piše Stanislav Soldo
7. rujna 2024. - 14:48

Iako je pompozno otvoren most Hercegovina u Počitelju gužve na graničnim prijelazima u Metkoviću, unatoč očekivanjima nisu se smanjile. Prema informacijama Hrvatskog auto kluba na ulazu u Hrvatsku čekalo se manje negoli ljetos ali ipak su bile kolone.  Drugim riječima, državljani BiH koji su ovog vikenda putovali prema moru i dalje su koristili stare putne pravce preko Doljana i Metkovića. Podsjetimo most Hercegovina u Počitelju, najznačajniji infrastrukturni projekt u regiji, nakon Pelješkog mosta, dug 980 metara, oslanja se na šest stupova visokih gotovo stotinu metara ponad korita rijeke Neretva. Gradile su ga dvije kineske i azerbajdžanska tvrtka "Azvirt Limited Liability Company". Vrijednost mosta je 330 milijuna €.

image
Ante Cizmic/Cropix

Dio je to izgrađene autoceste u dužini od oko 11 kilometara do Zvirovića, na koridoru V c od Budimpešte do Ploča. Otvorenjem dionice auto ceste Počitelj- Zvirovići i mostom Hercegovina BiH se izravno povezuje s Europskom unijom. 

Tako stanovnici BIH koji idu prema moru već u Počitelju preko novog mosta mogu se spajati na auto cestu te ići pravac na granični prijelaz Bijača-Nova Sela, koji je s obzirom na veći broj ulaznih traka predviđen za prihvat velikog broja putnika i vozila.

Međutim, navika je čudna stvar pa se i ovoga vikenda za prelazak državne granice u Doljanima čekalo duže negoli na Novim Selima.

image

Granični prijelaz Doljani

Cropix

Otvaranju počiteljskog mosta najviše su se radovali stanovnici Gabela Polja, Gabele, Višića, Dračeva, Doljana i samog grada Metkovića kojima su kilometarske kolone posebno u turističkoj sezoni svakodnevno zagorčavale život. Prometnu konfuziju na području grada Metkovića ovog ljeta dodatno su komplicirali radovi na Aglomeraciji (izgradnji kanalizacije) pa je promet preusmjeravan obilazno uskim ulicama Neretvanskih gusara i Marka Marulića do graničnog prijelaza Gabela Polje. Na stotine osobnih vozila prošlo je i ovog „posljednjeg“ ljetnog vikenda pred početak školske godine. Državljani BIH i ostali koji putuju u EU zaobilazili su most koristeći stare pravce i granične prijelaze oko Metkovića.

Bosanci i Hercegovci vole proći kroz Metković, svrate u neki od trgovačkih centara, potražiti kakav akcijski proizvod te nastavljaju dalje prema makarskoj i pelješkoj rivijeri ili zemljama zapadne Europe. Za taj gušt im ni čekanje od pola sata nije problem. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 22:28