StoryEditorOCM
S mora i krajaNA TRGU U OKLAJU

Dođite na tradicionalni ‘Prominski bronzin‘ i guštajte u starim jelima, propozicije natjecanja su stroge...

Piše Dalmacija SD
13. lipnja 2024. - 17:28

U organizaciji Općine Promina, na trgu u Oklaju u subotu 29. lipnja 2024. od 18.30 sati organizira se šesta po redu gastro manifestacija "Prominski bronzin".

Manifestacijom "Prominski bronzin" žele se od zaborava sačuvati tradicionalna jela ovoga kraja kao dio nematerijalne kulturne baštine, ujedno potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi, sve s ciljem bolje vidljivosti Općine Promina na turističkoj karti Hrvatske.

Prema Pravilima natjecanja natječu se samo timovi Prominjaca (stalno nastanjenih na prostoru općine ili porijeklom iz ovog kraja), koji kuhaju po starinski u bronzinu nad vatrom zadano jelo.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ove godine iz bronzina širit će se miris "BOBI". Općina Promina, kao i inače, osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja, stručni žiri ocjenjivati će okus, saft i ukupni dojam jela, koje treba biti spravljeno po starinski, a tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade.

U revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, poznatih i uglednih osoba iz Żupanije i šire kuhat će jela po svom izboru. Sve to je garancija da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima, kao i do sada, dijeliti besplatno. Posjetitelji će ujedno imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmladi sudjelovati u eko-etno radionicama.

Tijekom večeri svojim nastupom posjetitelje će zabavljati Tri Regula, KUD Promona i Prominski tići, KUD Zvona Zagore i Klapa Drniš. Završnica je koncert u sklopu ProRock festa, a nastupaju rock bandovi iz okolice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 17:28