StoryEditorOCM
S mora i krajaGLAS NARODA

Dalmatinski gradovi pitaju sugrađane za što u kvartu hitno treba izdvojiti novac, ovako to rade Dubrovnik i Makarska

Piše Dalmacija SD
24. lipnja 2024. - 17:25

U tijeku je postupak glasovanja za projekte građana koji će se u sklopu ovogodišnjeg kruga participativnog budžetiranja realizirati u 2025. godini. Obuhvaćena su 82 projektna prijedloga koji su zadovoljili kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru, izvijestio je Grad Dubrovnik.

Građani će glasovanjem odlučiti koji će se projektni prijedlog iz njihovog gradskog kotara ili mjesnog odbora realizirati u 2025. godini. Glasovanje se odvija putem NIAS sustava e-Građani na platformi VoxPopuli do 30. lipnja 2024. Za prijavu je dovoljna vjerodajnica niske razine sigurnosti koju je moguće dobiti u poslovnici FINA-e (korisničko ime i lozinka). Detaljne upute za glasovanje možete pronaći na web stranici https://voxpopuli.edubrovnik.hr.

image

Glasuje se putem sustava e-Građani na platformi VoxPopuli

Grad Dubrovnik

Projekt Participativno budžetiranje provode Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA, a cilj je uključiti građane Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini.

Uključite se jer glasovanjem upravo vi odlučujete koji će se projektni prijedlog iz Vašeg gradskog kotara ili mjesnog odbora realizirati u 2025. godini, odnosno - što je potrebno Za bolji Grad.

Dubrovački primjer svakako nije jedini s područja Dalmacije, jer Grad Makarska, da podsjetimo, provodi projekt "Kvart po tvom".

Projekt participativnog budžetiranja, "Kvart po tvom‘‘ u Makarskoj, o čemu smo pisali u više navrata, kroz koji se građani uključuju u izradu proračuna, ušao je u četvrtu godinu.

image

Tribina s građanima u sklopu makarskog projekta ‘Kvart po tvom‘

Grad Makarska

Građani su prošle godine, od 5. listopada do 20. listopada, mogli poslati svoje prijedloge, a potom je slijedila financijska i tehnička evaluacija te javne tribine po mjesnim odborima, na kojima su građani imali priliku dati glas prijedlozima koje smatraju prioritetima.

Izabrani prijedlozi ušli su u proračun za 2024. godinu, za što je osigurano 140.000 eura.

- Participativno budžetiranje jedan je od najvažnijih projekata koje smo pokrenuli, jer kroz komunikaciju s građanima utvrđujemo i pokrećemo rješavanje svakodnevnih, ali iznimno važnih problema, koji utječu na kvalitetu života naših sugrađana - rekao je o projektu gradonačelnik Zoran Paunović, naglasivši kako smatra da građani najbolje znaju koji su prioriteti u njihovom kvartu i kako najbolje raspodijeliti novac što mjesni odbor ima na raspolaganju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 17:25