StoryEditor
S mora i krajaborba traje

Brojke koje tjeraju na oprez: svaka druga testirana osoba u županiji pozitivna je na Covid, a danas smo imali 80 puta više zaraženih nego na isti dan prošle godine

Piše Ivica Marković
25. lipnja 2022. - 22:17

Čak 49,1 posto svih, u petak testiranih na Covid-19, u Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) danas je dobilo pozitivan nalaz.

U petak se testiralo njih 486, a danas ih je 239 dobilo pozitivan nalaz. I ne bi to bilo ništa čudno jer smo posljednjih dana svjedoci da brojke pozitivnih ponovno rastu, da nismo pogledali rezultat testiranja na isti datum prošle godine.

Te 2021. godina 25. lipnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji testiralo se 518 osoba, a sutradan su njih tri dobile pozitivan nalaz. Dakle, od ukupne brojke testiranih samo je 0,57 posto njih bilo pozitivno.

Važno je i istaknuti da su od 25. lipnja prošle godine postoci pozitivnih bili jednoznamenkasti sve do 31. kolovoza 2021. kada je zabilježen prvi dvoznamenkasti postotak od 11 posto.

Turista isti broj

Ti se postoci i brojke zaraženih od prošle godine umnogome razlikuju od današnje brojke.

Kako mi volimo govoriti da nam sada brojke pozitivnih skaču jer u SDŽ ima puno inozemnih gostiju, valja istaknuti da je i prošle godine u ovo doba u SDŽ bilo približno isto turista kao i ove godine, ali je brojka i postotak pozitivnih bio mnogostruko manji.

To još jednom dokazuje da je Covid itekako još uvijek prisutan među nama, dapače prisutan je soj omikrona BA.4 i BA.5 koji je kudikamo zarazniji od soja koji je prevladavao u Europi i svijetu prošle godine u ovo doba. Brže se širi, brže se prenosi, ali i donosi manju smrtnost, odnosno izaziva manje teške komplikacije jer napada gornje dišne putove.

Ipak, treba biti oprezan jer soj BA.5 ima tendenciju napadanja i pluća, pa može izazvati dodatne i nepotrebne komplikacije.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1087 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite, a prenosi Hina.

Trenutno je ukupno 3598 aktivnih slučajeva Covida-19. Među njima je 210 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. U samoizolaciji je trenutno 1795 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do subote ukupno su zabilježene 1.145.053 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 16.048 umrlo, ukupno se oporavilo 1.125.407 osoba, od toga 398 u posljednja 24 sata.

Do subote je ukupno testirano 4.927.889 osoba, od toga 2898 tijekom 24 sata do subote.

Cijepljenih 60 posto

Zaključno s petkom, 24. lipnja, utrošeno je 5.257.375 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,54 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,82 posto odraslog stanovništva.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević dobio je u subotu poslijepodne pozitivan nalaz PCR testa na Covid-19, ima lakše simptome te će sljedećih dana raditi od kuće, priopćeno je u subotu iz gradonačelnikova ureda.

Gradonačelnik je ujutro, odmah nakon razvijanja simptoma, napravio kućni test koji je bio pozitivan te je otkazao sve društvene obaveze, dodaje se u priopćenju.

Tomašević od početka pandemije do sada nije bio pozitivan na Covid-19, niti je bio u samoizolaciji, a cijepljen je s tri doze, napominje se.

Zaraženi vaterpolisti

 

Kanada se povukla sa Svjetskog prvenstva

Kanadska vaterpolska reprezentacija povukla se sa Svjetskog prvenstva u Mađarskoj zbog koronavirusa.

U kanadskoj reprezentaciji petorica igrača su zaražena koronavirusom pa je odlučeno da se povuku zbog "zdravlja i sigurnosti ostalih sudionika".

"Nakon razmatranja i slušajući savjete liječnika te nakon razgovora s igračima, donijeli smo tešku odluku da se povučemo sa SP-a u Budimpešti. Odluka je donesena kako bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost svih sudionika, što je prioritet", navodi u svom priopćenju Kanadski vaterpolski savez.

Kanađani su u Budimpešti igrali u skupini C i do sada su odigrali samo utakmicu protiv Španjolske koja ih je pobijedila sa 19-2. Preostale dvije utakmice protiv Italije i Južnoafričke Republike izgubit će službenim rezultatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 19:27