StoryEditorOCM
S mora i krajamaslinina muha

Bio Plantella žute ploče u maslinicima i vinogradima

Piše PROMO
1. rujna 2023. - 14:02
Poznati i nagrađivani maslinar i vinar Dario Marčeta postavlja Bio Plantella žute ljepljive ploče na masline u kolovozu 2023.

Sve više voćara nastoji uzgajati voće (masline, grožđe, trešnje...) i povrće na ekološki način. Bio Plantella žute ljepljive ploče zasigurno su jedan od načina da se zadovolje sve zahtjevniji ekološki, a i svi drugi maslinari, vinogradari i voćari

Poznati i uspješni maslinari i vinogradari koji žele na vrijeme poduzeti mjere zaštite u svojim nasadima na vrijeme postavljaju i redovito mijenjaju Bio Plantella žute ploče. Pravovremena dijagnostika pojave štetnika može spasiti plodove sve do berbe, a u vinogradima može spasiti i cijeli vinograd (pojava američkog cvrčka – zlatna žutica).

Kako pratiti prisustvo maslinine muhe, moljca, svrdlaša?

Moramo znati prepoznati štetnika i smanjiti njegovu brojnost. Najjednostavnije je objesiti na grane maslina Bio Plantella žute ploče, a njima pratimo let i prisustvo u masliniku. Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost, tretiramo dozvoljenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku.

image

Već u roku od tri tjedna Bio Plantella ploče su 33 % učinkovitije u usporedbi s ostatkom ploča na tržištu, a u roku od dva mjeseca praćenja i do 100 % učinkovitije

Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju, a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike, kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa... Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

image

Vrtlarska sekcija Oratorija Rijeka - djeca uče zašto je postavljanje Bio Plantella žutih ploča u masliniku važno

OPREZ U VINOGRADIMA!!!

Bio Plantella žute ljepljive ploče omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka, koji je prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvenjuju i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smežuraju se i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

Provjerena učinkovitost Bio Plantella žutih ploča

Unichemov razvojni tim za Plantellu proveo je niz testova o učinkovitosti hvatanja štetočina na žutim ljepljivim pločama. Ispitivanje je provedeno usporedbom nekoliko vrsta ploča različitih proizvođača i Bio Plantella žutih ljepljivih ploča. Provjerili smo vremensku stabilnost ljepila, broj insekata uhvaćenih tijekom određenog vremenskog razdoblja i stabilnost materijala ploče. Osim toga, usporedili smo i način na koji je ploča vezana za stablo i jednostavnost uporabe.

Ključne prednosti Bio Plantella žutih ploča:

– nakon tri tjedna zabilježili smo 33 % veći broj ulovljenih štetnika od ostalih ploča,

– nakon razdoblja od dva mjeseca ta se vrijednost povećala s 40 % na čak 100 %,

– možemo ih jednostavno objesiti bez ljepljivih prstiju,

– djeluju protiv širokog spektra biljnih štetnika,

– ploče su također izdržljive na višim temperaturama (iznad 20 °C),

– zaštićene su silikonskim papirom za zaštitu ljepila od sušenja,

– žičice za vješanje omogućuju jednostavnu uporabu, a ploče ostaju na mjestu.

image

Vita Solzica

BIO PLANTELLA VITA - ZA BILJKE KOJE SADA PATE OD VRUĆINE

Vrijeme je za primjenu Bio Plantella Vite za masline, vinograde i sve biljke koje pate od stresa!!! Aminokiseline u proizvodu oporavit će vaše masline i vinograde. Razrijedimo 250-300 ml Bio Plantella Vite s 10 l vode i folijarno primijenimo u hladnije doba dana. Vidjet ćete promjenu u vitalnosti biljaka, ali i u zadržavanju ploda maslina i plodova drugih mediteranskih voćaka. Aminokiselinama utječemo na razvoj i zadržavanje zametnutog ploda, ali i jačamo stanične stijenke, a imunitet biljaka je puno jači.

SAVJETUJTE SE SA NAMA:

stručna savjetnica Unichem Agra d.o.o.

Milica Sekulić,bacc.ing.agr.

092 1941 694

info@plantella.hr, www.Plantella.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:31