StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici dijela cetinske krajine naprosto su osuđeni na suživot sa zaostalim minama

Razminiranje 27,8 milijuna kvadrata moglo bi potrajati i do kraja stoljeća

Piše PSD.
17. ožujka 2011. - 18:26
Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo više od 15 godina u Cetinskoj krajini i dalje na preko 2,5 posto sveukupnog prostora podmuklo vreba opasnost od zaostalih mina.

Ako se čišćenje minski sumnjivog terena nastavi intenzitetom kakav je bio u prošloj godini, deminiranje će potrajati cijelih 70 godina, a možda i duže jer se intenzitet deminiranja posljednjih godina stalno smanjuje.

Prema podacima Damira Gabrića, županijskog koordinatora za razminiranje, na području Splitsko-dalmatinske županije još je minski sumnjivo 27,8 četvornih kilometara, odnosno 27 milijuna i 800 tisuća kvadrata.

Od toga, na područje općine Hrvace otpada 14,8 četvornih kilometara, grad Vrliku 12,2, a preostalih 0,8 četvornih kilometara odnosi se na šumu Borovaču u općini Muć.

Na prilazima minski sumnjivim prostorima postavljeno je 249 ploča s upozorenjima. Pritom su 123 ploče postavljene na području općine Hrvace, 111 na području Vrlike, a 15 u općini Muć.

Mnogih ploča na terenu više i nema. Od predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje saznali smo da je od konca Domovinskog rata u Splitsko-dalmatinskoj županiji realizirano 60 projekata kroz koje je od mina očišćeno 8,1 četvorni kilometar.

Gospodarska i financijska kriza u državi uvelike se odrazila i na intenzitet razminiranja. Tako je na području ove županije u 2009. godini razminirano 611.000 kvadrata. Prošle godine od mina je očišćeno 404.743 četvorna metra, i to područje Ustića drage na prostoru grada Vrlike i Maljkovo u općini Hrvace.

U 2011. će se razminirati samo tri manje lokacije

HCR ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji planira razminirati svega 350.000 kvadrata kroz tri projekta.

Prvi se odnosi na završetak razminiranja prostora između državne ceste D-1 i obale jezera Peruča, drugi projekt obuhvaća zaseok Prološčići u Potravlju, a treći zaseok Liovići u Vučipolju. Iz HCR-a ističu da su od ‘posijanih’ mina u potpunosti očistili prostore na području otoka Visa i grada Sinja.

Pritom naglašavaju da se to ne odnosi na prostore unutar vojarni koje nisu u njihovoj nadležnosti. U sinjskom slučaju ne može se sa sigurnošću tvrditi da nema ni jedna zaostala mina na napuštenom kompleksu vojnog strelišta i ranijeg spremišta minsko-eksplozivnih sredstava Kukuzovac, koji se prostire na preko 2,5 milijuna četvornih metara.

toni paštar

U 20 godina 19 poginulih u minskim incidentima

Od 1991. godine, kada je započeo Domovinski rat, na području Splitsko-dalmatinske županije dogodila su se 33 minska incidenta. U njima je 19 osoba smrtno stradalo. Od 2005. godine na području županije nije se dogodio ni jedan minski incident

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 14:33