StoryEditorOCM
DalmacijaUpomoć! – SOS

"Rat" u omiškoj Srednjoj školi preselio se i na ulice

Piše PSD.
13. rujna 2014. - 13:19
Nastavlja se rat u omiškoj Srednjoj školi “Jure Kaštelan”. Točnije, rat se iz školske zgrade, iz kabineta, učionica i zbornice, preselio na gradske ulice.

U noći s petka na subotu omiške su ulice tako oblijepljene plakatima, prilično dramatičnog sadržaja, na kojima djelatnici Srednje škole “Jure Kaštelan”, pod velikim naslovom “Upomoć! – SOS”, pozivaju da u instituciju koju vodi ravnateljica *Ada Kuvačić* svrate ne samo mediji, nego i istražitelji Državnog odvjetništva, te prosvjetni inspektori Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Premda nastavnici nisu potpisani, jasno je o kome se radi s obzirom da blizu 50 nastavnika, od 61 koliko ih radi u “Juri Kaštelanu”, već danima javno prosvjeduje protiv načina na koji Ada Kuvačić vodi školu koja je u travnju proslavila pedesetu obljetnicu osnutka.

Buntovnici su, podsjetimo, proteklih dana pokušali sazvati sjednicu Školskog odbora kako bi legalnim putem pokušali smijeniti ravnateljicu, no to im nije pošlo za rukom, jer je ravnateljica žurno obavijestila sve članove Odbora kako je sjednica sazvana ilegalno, te kako se nisu dužni na njoj pojaviti. Pa se četiri člana Odbora, tri koje, kao osnivač, imenuje Županija, a svi dolaze iz redova HDZ-a, koji je Adu Kuvačić prije tri godine i podržao u njezinoj želji da postane ravnateljica, i predstavnik roditelja, na sjednici nisu ni pojavili.

Tri preostala člana, svi redom pobunjeni nastavnici, nisu imali kvorum, pa nikakvu odluku i nisu mogli donijeti.

Nova sjednica Školskog odbora sazvana je za ponedjeljak, 15. rujna, no već sada je jasno da će presudan biti glas predstavnika roditelja. Stoga je zanimljivo ili znakovito, kako hoćete, da je u subotu, dakle dva dana prije sjednice Odbora, ravnateljica Kuvačić sazvala sjednicu Vijeća roditelja na kojoj bi se, službeno, trebalo razgovarati o sasvim nebitnim, protokolarnim stvarima, iako je svima jasno, poglavito jer sjednice tog tijela nikad nisu održavane vikendom, kako je ravnateljičina želja da uz sebe, kad su joj već nastavnici okrenuli leđa, zadrži roditelje i tako sačuva očito mnogima poželjnu funkciju.

Glas predstavnika roditelja bit će, dakle, presudan, jer teško je očekivati da u ponedjeljak, ma koliko god moguće kriva bila, netko od HDZ-ovaca digne ruku za ravnateljičinu smjenu, poglavito jer bi to de facto značilo dizanje ruke za izbor novog ravnatelja, trenutačnog omiškog dogradonačelnika Stipe Mekinića iz redova HDZ-u mrske nezavisne liste Ivana Kovačića.


VV
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 18:27