StoryEditorOCM
Dalmacijapropao razgovor

Radnici "Adria čelika": Razapinjemo šator, živit ćemo na kruvu i vodi!

Piše PSD.
15. svibnja 2015. - 19:07
Do očekivanog i najavljivanog razgovora Edgara Schumachera, direktora i vlasnika kaštelanskog “Adria čelika”, s radnicima u petak nije došlo jer je, prema kazivanju Zvonka Šegvića, predsjednika Nezavisnog sindikata “Brodosplita”, Schumacher sastanak odgodio uz obrazloženje da istog dana ima važan ragovor s potencijalnim investitorom.

Izostali su tako i radikalni potezi sindikata, ovaj put, umjesto zauzimanja tvornice, najavljeno postavljanje šatora na parkiralištu “Adria čelika” u Kaštel Sućurcu.

Predstavnici sindikata upoznali su novinare u petak s novim razvojem događaja praktično na cesti ispod tvornice u Kaštel Sućurcu, uz obrazloženje kako ih je policija obavijestila da imaju zabranu pristupa na parkiralište “Adria čelika” jer je ono privatno vlasništvo.

Policajci su se pojavili i u petak te pratili što se događa, no razloga za intervenciju nisu imali.

Sindikalisti su zabranu ispoštovali i najavili da će u sljedeći ponedjeljak, 18. svibnja, šator podići malo dalje, uz staru kaštelansku cestu, ispod tvornice, na privatnom zemljištu. Za podizanje šatora već su dobili odobrenje vlasnika.

– Kad je čovjek doznao da su nas odbili u tvornici, sam se ponudio, ali ne želi da mu se objavljuje ime – kazao je okupljenim novinarima Šegvić, te dodao da će se u šatoru konzumirati samo kruh i voda. Pozvao je sve radnike i obespravljene građane da im se pridruže.

– Doživjeli smo da nam je zabranjen pristup na parkiralište, a još uvijek smo zaposlenici tog poduzeća – kazao je Josip Grbeša, te dodao:

– Mi nismo nikakvi nasilnici, samo tražimo svoja prava.

Marinko Bačić je naglasio kako je žalosno da radnici traže stečaj poduzeća u kojem rade, a traže jer su dovedeni pred zid.

– Pozivam našu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da odvoji deset minuta za nas. Mi smo se borili za nju, osobno ja sam skupljao potpise, neka ona sada uzvrati i pridruži nam se sljedeći tjedan u šatoru i da nam podršku – uputio je Bačić poziv predsjednici Grabar-Kitarović.

Zvonko Šegvić je kazao i da je Nezavisni sindikat “Brodosplita” ovoga tjedna podnio kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu protiv uprave “Adria čelika”, a zbog neisplaćenih plaća.

Radnici “Adria čelika”, podsjetimo, plaću nisu dobili za prosinac 2014. i četiri mjeseca ove godine. Njih 89 predložilo je pokretanje stečaja nad poduzećem, a Trgovački sud u Splitu odluku o tome treba donijeti u dvadesetak dana.

Predsjednice, dođite malo i k nama

Pozivam našu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da odvoji deset minuta za nas. Mi smo se borili za nju, osobno ja sam skupljao potpise, neka ona sada uzvrati i pridruži nam se sljedeći tjedan u šatoru i da nam podršku - veli Marinko Bačić

Piše Jadranka Matić
Snimio Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 07:31