StoryEditorOCM

Potonuli brod Marinero gotovo je nemoguće izvući, a još se ne zna niti razlog potonuća

Piše PSD.
21. siječnja 2009. - 15:06

Po svemu sudeći, vrlo će teško biti na površinu izvaditi ribaricu Marinero I, potonulu u utorak navečer kod viškog rta Stupišće. Naime, na tome dijelu viškog akvatorija more je duboko i do 80 metara, što eventualnu operaciju vađenja broda čini gotovo neizvedivom.

No, vlasnik zlosretne ribarice Pjerino Ivčević kaže da će se nešto više znati tek kad ronioci obiđu mjesto potonuća.

- Nikome od nas nije jasno kako je brod potonuo, nemamo nikakvih indicija o tome što se dogodilo. Iz razgovora s posadom samo sam uspio saznati da su upravo vadili mreže kad su primijetili da se brod naginje i pušta vodu - kaže Ivčević.

Prema nekim informacijama, u jednom trenutku je prestao raditi brodski stroj, a s njime i pumpe.

Njegova tvrtka Marinero d.o.o. istoimeni je brod kupila nešto prije Nove godine i on je uredno prošao sve preglede i bio registriran. Ivčević ima još jednu tvrtku - Dupin d.o.o., u čijem je vlasništvu njegov drugi brod, ribarica Dupin. Također, demantira glasine prema kojima je potonuloj ribarici, zajedno s njim, suvlasnik bio predsjednik Uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković.

- Sve je transparentno, sve se zna, nema to nikakve veze - kaže Ivčević.

Uvidom u registar Trgovačkog suda saznajemo da je Pjerino Ivčević upisan kao jedini član Uprave i direktor Marinera d.o.o.

Zašto je Marinero I potonuo, znat će se tek nakon očevida, odnosno razgovora nadležnih s članovima posade. Inače, i tu se pojavljuje jedna nedoumica - u svim informacijama od utorka govorilo se o tri člana posade - Nijaz Jahić Nidžo, Nikola Čengić i Šemsudin Palić Šime - a Ivčević nam je u srijedu u telefonskom razgovoru kazao da je na brodu bio još jedan član posade, koji je, kako kaže, odmah spašen, dok se za preostalom trojicom neko vrijeme tragalo, pa ga se navodno zato nije spominjalo.

No, splitski lučki kapetan Boris Matošić kaže da su po zapisniku iz lučke ispostave na brodu ipak bila tri člana posade, a da ih je po propisima u nacionalnoj plovidbi moralo biti jedan više - zapovjednik, upravitelj stroja, kormilar i mornar.

Sam Ivčević je u akciju spašavanja isplovio na ribarici Niko mali, čiji vlasnik Frane Martinis kaže da je vidljivost zbog noći, jakog juga i mora snage 4 bila iznimno loša.

- Odmah smo isplovili prema poziciji koju su Pjerinu s broda dojavili, 3-4 kabela od rta Stupišće prema Biševu. Već nakon pet minuta Pjerino je izgubio kontakt mobitelom s članom posade. Nadali smo se da brod još pluta i da ćemo stići do pozicije prije nego što potone, ali kad ga nismo našli, zaključili smo da je potonuo, pa smo krenuli u potragu za ribarima - kaže Martinis, kojem su u potrazi pomogle i ribarice Mali porat, Anamarija i još nekoliko komiških ribara. Na kraju su ih našli kako plutaju na dva bijela bokobrana.

                                        Ivica Profaca/Epeha, Bogoljub Mitraković/Epeha

Matošić: Uzorno održavan i dobro opremljen brod

Premda asocijacije na potonule ribarice idu obično prema kakvoj zapuštenoj plovećoj kanti, kap. Boris Matošić kaže da to kod Marinera nije bio slučaj.

- To je uzorno održavan brod, dobro opremljen, željezni, s jakim strojem i svim potrebnim papirima. Zbog toga mi je još i čudnije da je takav brod mogao tako lako potonuti, ali moramo čekati rezultate istrage - kaže kap. Matošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 14:25