StoryEditorOCM
OtociELAFITSKI BISER

Suradnik legendarnog ratnog zapovjednika Hrvatske vojske ulaže znatan novac u obnovu luksuzne vile na otoku: ‘Hotel je star barem 400 godina, ima i kule za obranu od gusara‘

Piše Bruno Lucić
2. prosinca 2022. - 07:30

Zimsko razdoblje tradicionalno je vrijeme radova, kako na kopnu tako i na otocima.

Jedan primjer dolazi s Elafita gdje obitelj Šimunović, kako smo doznali, radi na rekonstrukciji nekadašnjeg hotela na Lopudu. Hoće li taj otok dobiti novi hotel, kakva je povijest zgrade i kako napreduje rekonstrukcija, otkriva Ivo Šimunović, široj javnosti kao pukovnik u miru koji je bio među suradnicima generala Janka Bobetka i glavni pregovarač s agresorskom JNA tijekom napada na Dubrovnik.

image

Zgrada koju obnavlja obitelj Šimunović

Privatni album

- Objekt se vraća u prvobitno stanje, postaje ljetnikovac, kao što je nekad i bio. Netko zgradu zove "Villa Šimunović", a inače se zvala hotel "Lujo", jer je Lujo bio pokojni nono moje supruge. Tu je bio hotel "Kristić", kroz povijest je mijenjao imena: kako su koji režimi dolazili tako se i mijenjao ime, jer je to bio jedan od hotela na Lopudu koji je normalno radio prije Drugog svjetskog rata.

Imao je 38 soba i u to vrijeme je to bio ogroman objekt. Objekt je vlasništvo moje supruge Iris, a hotel je konfisciran 1948., digli su ga njezinu nonu. Mi smo zgradu kupili na dražbi i sad ga vraćamo u prvobitno stanje - kaže gospar Ivo, ističući kako se objekt neće koristiti u komercijalne svrhe nego će ga koristiti obitelj.

Demantirao je navode kako će se u đardinu zgrade graditi bazen, ali zato naglašava vrijednost povijesnih vrtova.

image

Šetnica pred ulazom u ljetnikovac 1920-ih godina

Privatni album

- Povijesni vrtovi, povijesne šetnice su karakteristične za razdoblje Dubrovačke republike. Imali ste pravac gdje su kolone i gdje ste mogli šetati, nalaze se s prednje i stražnje strane kuće i to je postavljeno u osovini. Vraćamo ih u prvobitno stanje koliko je to moguće - ističe Šimunović napominjući kako se sve odvija uz suglasnost konzervatora.

Glavni projektant je arhitekt Lukša Radić. Svakako, naglašava i koliko je zahtjevno u današnje vrijeme sveopćih poskupljenja izvoditi takve radove, ali uzme li se u obzir povijesna pozadina itekako vrijedi.

image

Fotografija objekta tijekom 1930-ih godina

Privatni album

- Interijer u prizemlju pokušavamo urediti tako da dobijete dojam da ulazite u dubrovačku saloču, kao što je to vazda bilo u takvim ljetnikovcima.

Dogradili smo stubište, stavili lift, ali sve su to konzervatori morali odobrili, a nalazi se sa stražnje strane objekta, sve smo to prilagodili. Zgradu izvanka nismo dirali - ističe naš sugovornik, očekujući da bi radovi trebali biti gotovi do ljeta.

Povijest zgrade seže daleko u prošlost.

image

Stari obiteljski grb

Privatni album

- Mislimo da kuća datira iz 16., 17. stoljeća, a ona se vremenom nadograđivala. To je bila prva kuća na tom dijelu Lopuda, a bila je ograđena zidovima i postojale su dvije obrambene kule kao zaštita od gusara.

Uglavnom, nono moje supruge Iris došao je na Lopud i to je zapravo od njezine none. Nasljeđivalo se to po ženskoj liniji, sad je to suprugino, a imamo dvije kćeri i to će se dalje nasljeđivati, povijest se ponavlja.

Kako smo to sve napravili, objekt će trajati barem još 500 godina - optimistično zaključuje Šimunović sretan što se zatvara jedan obiteljsko-povijesni krug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 19:16