StoryEditorOCM
OtociVELIKI MANEVRI

Šoltani na nogama: tko to u Dioklecijanovoj vali ruši brdo radi luksuznih vila, i ima li dozvole?! Pogledajte kadrove

Piše Zoran Šagolj
1. ožujka 2023. - 14:07

Pod udarom pikamera uvala Piškera na otoku Šolti ovih dana nepovratno mijenja svoj izgled.

U neposrednoj blizini čuvenih Dioklecijanovih ribnjaka punom parom gradi se elitni kompleks s vilama za odmor i svim popratnim sadržajima za potpuno uživanje, od bazena pa nadalje.

Ovaj zahvat vjerojatno bi još neko vrijeme ostao ispod radara da na društvenim mrežama nisu počeli rogoboriti neki od mještana i vlasnici okolnih vikendica, za koje je sve ovo šaka u oko vizuri mjesta. Misterij je pojačala i činjenica da unatoč zahuktalim radovima i pola odvaljenog brda od mora do ceste što vodi prema zapadnom dijelu otoka, nigdje nije izvješena obvezna ploča o investitoru i onome što se gradi. Počele su se rojiti priče o bogatim Česima i slično.

Zar na samom moru!?

- Čim je sezona završila, negdje krajem rujna ili početkom listopada – kaže nam jedan od lokalaca – stigli su bageri. Koliko im se žuri svjedoči i to da se punom parom radi čak i nedjeljom. Kupus živi u prostoru već sada, a kamo li kada se sve završi. Po običaju, nitko nije razmišljao može li postojeća infrastruktura podnijeti ovako nešto.

image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj

- Lijepe slike od kojih se ledi krv u žilama. Niču nove kuće - vile prema Piškeri. Polako nestaje naša bajkovita netaknuta priroda – napisat će jedna od članica grupe "Naš Nečujam" na Facebooku, a druga se zapitati:

- Zar na samom moru, pa tko im je dao dozvolu?!

Prva adresa na kojoj smo potražili odgovore, bila je Općina Šolta. Načelnik Nikola Cecić-Karuzić nam je potvrdio da je investitor uredno ishodio građevinsku dozvolu, ali o komu se konkretno radi, nije znao. Prije nego što će nas povezati sa svojom pročelnicom jedinstvenog upravnog odjela Natašom Nazor Jovović, i sam je spomenuo – Čehe.

- Investitor je tvrtka "IV Šolta" sa sjedištem u Rijeci, na adresi Pomerio 21. Imaju dozvolu za gradnju pet kuća na isto toliko parcela. Izdana im je 2019. godine, ali kako na vrijeme nisu platili komunalni doprinos, mi smo ih ovršili 2021. godine. I tu prestaju sve naše ingerencije – kazala je ljubazna pročelnica, do koje, kao ni do načelnika Cecića-Karuzića do tada nisu bili stigli nikakvi prigovori mještana, bilo da se radi o izgledu budućeg naselja, bilo o mogućoj uzurpaciji pomorskog dobra.

image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj

Da se bilo što događa u prostoru, nisu imali informacija u Županiji splitsko-dalmatinskoj, koja je i izdala dozvolu.

- Na kartama Geoportala, a zadnje su iz 2021. godine, ne vidim bagere, niti ikakve radove, a drugih saznanja nemam.

Ovako stvarno izgleda blizu moru, ali možda se samo radi o iskopu građevne jame, a zgrada će bit više odmaknuta. Ne bi želio davati pogrešne informacije – odgovorio je Mario Radevenjić, županijski pročelnik za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Bazeni od 95 kvadrata

Na uvid nam je dao i građevinsku dozvolu za jedan od objekata koji se gradi. Prema glavnom projektu koji je izradio arhitekt David Kuzmanić, pojedinačna stambena građevina sadrži dvije samostalne uporabne cjeline i tlocrtne je površine 252 četvorna metra, dok će bazen zauzimati 95 kvadrata. I tako puta pet.

Dok je 2019. godine trajao javni uvid za izdavanje građevinske dozvole, javio se tek jedan od zainteresiranih mještana (podaci poznati redakciji). Njega je brinulo to što je jedan od objekata odmaknut tek 3,2 metara od ruba parcele, a smatrao je da bi to trebalao biti barem još 80 centimetara, odnosno četiri metra.

Isti susjed je tražio i podatak u vezi visinskih kota krovišta, očito zabrinut za svoj pogled, ali je splitsko-dalmatinski Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje bio stava da je sve u skladu sa zakonima i planovima te na koncu izdao građevinsku dozvolu.

I dok Općina i Županija ne znaju tko imenom i prezimenom stoji iza projekta, a susjedi barataju informacijom o "nekim Česima" ili čak Vici Blagaiću, što nam je on odmah demantirao, nama je trebalo relativno kratko vrijeme da sve raspletemo. Naime, prema dostupnim poslovnim servisima, vlasnik tvrtke "IV Šolta" iz Rijeke je poduzeće "Kopleron Limited" s Cipra.

Kao njegov zastupnik i član Uprave naveden je Nimrod Bouchman iz Berlina. Isti poslovni servis koji smo konzultirali povezuje ga još s nekoliko poduzeća, od kojih su najpoznatiji "Jadran hoteli" iz Rijeke.

image

Nimrod Bouchman

Facebook

Ovaj politolog, koji se školovao na sveučilištima u Tel Avivu i Veneciji (podaci s osobnog Facebook profila), krajem prošle godine postao je prvi čovjek riječke hotelske kuće. Nju je prethodno kupila izraelska grupacija "Brown Hotels", u čijem portfelju je čitav niz lifestyle i boutique hotela u Njemačkoj, Grčkoj, Cipru i samom Izraelu.

Upravo preko sjedišta "Jadran hotela" u Rijeci u utorak smo došli do samog Bouchmana, od kojeg smo željeli čuti kako odgovora na prigovore budućih susjeda sa Šolte.

Svima će skočiti vrijednost

- Prije svega, želio bih vam zahvaliti što ste nam skrenuli pozornost na navedene tvrdnje. S tim u vezi, navedene tvrdnje su netočne jer imamo sve potrebne dozvole. Nadalje, pristup trima vilama uz more je postojećom cestom uz more prema glavnom projektu i suglasnosti Općine Šolta. Trenutačno se radi na pripremnim i iskopnim radovima, a sve u koordinaciji i praćenju lokalnih nadležnih tijela i vlastitih voditelja projekta koji konstantno prate radove.

image
Snimio čitatelj

Za izvođenje radova angažirali smo pružatelje usluga i izvođače na najvišoj razini, gdje svi rade prema najvišim standardima gradnje. Ako inspekcija bude imala dodatnih pitanja, naša pravna služba će rado dati odgovore i dokumentaciju. Važno je naglasiti da će luksuzni projekt koji "IV Šolta" razvija na tom području povećati vrijednost nekretnina u okolici te privući i doprinijeti turističkoj aktivnosti otoka – napisao je Bouchman u svom odgovoru.

image
Snimio čitatelj

Od Državnog inspektorata i sami smo pokušali doznati jesu li dobili ikakve prigovore ili su obavljali nadzor na gradilištu u Piškeri, ali do trenutka objave ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Ono što je bez obzira na sve sigurno jest da omiljena vala rimskoig cara nadomak Splita više nikad neće biti ista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 11:11