StoryEditorOCM
OtociKLJUČ U BRAVI

Kultna dalmatinska slastičarnica zatvorila vrata nakon 100 godina, prijeti pretvaranje u jeftini grill ili - propast

Piše Dora Lozica
16. svibnja 2023. - 19:10

Građane je iznenadio javni natječaj Grada za davanje u zakup poslovnog prostora u središtu Korčule, u kojoj je radila kultna slastičarnica "Arula".

Tko će dobiti pravo na korištenje lokala znat će se u četvrtak nakon usmene licitacije. Korčulani se pitaju je li to kraj jedne ere, hoće li slastičarnica zauvijek zatvoriti svoja vrata.

Prvi "Cafe City" otvoren je između dva svjetska rata na istom mjestu gdje "Arula" sablasno zjapi prazna, na Plokati, nekadašnjem Trgu Baničević. Otvorio ga je Leo Andreis u čijem je vlasništvu bio i hotel "Bon Repos". Prije stotinjak godina počela je ugodna i elegantna navada Korčulana da na Plokati piju kavu i uživaju u kolačima, a u tim ih je godinama znala razveseliti i muzika uživo.

Iza Drugog svjetskog rata u "Aruli" je Đenko Putili pripremao nezaboravne paste, svakog je jutra ložio peć na drva, a krajeve štrudela, kantune koji se nisu prodavali, uvijek je poklanjao djeci koja su ga strpljivo čekala. Sredinom prošlog stoljeća objekt preuzima Hotelsko turističko poduzeće "Korčula", reklamu s novim, simpatičnim imenom "Arula" izrađuje Neven Fazinić te počinje era tzv. Mliječnog, slastičarnicee u kojoj je cijeli istočni dio otoka uživao u domaćim kolačima.

image

Plakat ‘Cafe City‘

Dora Lozica

I ne samo kolačima, "Arula" je nudila i marende na žlicu, tripice, čipi-čaši, ponekad i pašta-šutu, glavna kuharica je bila Kata Damjanović, a glavni slastičar Vito Padovan koji je goste oduševljavao krempitama i bombicama dok su ispijali, tad modernu, bijelu kavu.

Iako je "Arula" dugi niz desetljeća kvalitetom gradila identitet nezaobilaznog ugostiteljskog objekta kojeg su Korčulani smatrali javnim dobrom i društvenim sadržajem, tek je nekoliko godina bilo potrebno da se taj slastičarski raj sa šarmom u potpunosti izgubi. Početkom 2014. godine HTP "Korčula" predstečajnom nagodbom dokapitalizira fond "Prosperus" koji realizira milijunske investicije u hotele i objekte te najavljuje prodaju nakon petogodišnjeg investicijskog ciklusa.

"Arulu" je taj ulagački zamah zaobišao, a krajem 2020. sve objekte preuzima "Laguna Novigrad", jedna od vodećih turističkih kompanija u regiji, koja posluje pod brendom "Aminess". Već je na početku bilo jasno da novi vlasnik ne zna što bi s korčulanskim lokalnom.

Angažmanom poznatih slastičarki, Suzanom Kvesić, a onda i Željkom Bleuš, štrudele, krafne i krempite u sjajnim izlozima zamijenili su moderni kolači kompliciranih imena i sastojaka poput Choux au craqueline, Paris breast, Pavlova torta i jaja od maline, pistacija, mente...

Nisu Korčulani bili zadovoljni, nedostajao im je miris friganih krafni i pečenih štrudela i onaj nostalgični duh zbog kojeg su zapravo i dolazili u "Arulu". Dodatni razlog nezadovoljstvu bila je i činjenica što "njihova" slastičarnica već neko vrijeme ne radi tijekom zime.

Zbog svega toga, licitacija kojom će se "Arulino" nasljeđe baciti kao udica za velike ribe kad je sezona već počela, naišla je na negodovanje građana. Glavni gradski trg ima svoju težinu i nepisana pravila, jer ako Korčula želi i dalje biti jedan od ljepših gradova Mediterana, ne može na Plokati nuditi ćevape i hrenovke u tijestu.

image

‘Arula‘ početkom ‘90-ih

Dora Lozica

- Pristupila sam "Aminessu" s pitanjem zašto odustaju od "Arule", opcija je bila čak i umanjiti najamninu, a oni su odgovorili da im je 12 eura po kvadratu puno. Začudilo me kako su olako odustali.

Plokata nam ne izgleda dobro, nedostaje takvih sadržaja na glavnom trgu. Voljela bih da ostane slastičarnica, da bude estetski lijepa s kvalitetnim proizvodima i da radi cijelu godinu. Nadam se da ćemo pronaći neko rješenje - kaže gradonačelnica Nika Silić Maroević.

Poslovni prostor je u suvlasništvu Grada i obitelji koja živi iznad njega, visina zakupnine mora se usuglasiti dogovorom. Za nešto više od 185 četvornih metara na atraktivnoj lokaciji je 12 eura po kvadratu je malo, smatra gradonačelnica, te su zbog toga odlučili najmoprimca tražiti licitacijom ne bi li dobili što bolju cijenu.

Ponuditelja ima nekoliko, otkriva nam, neki od njih su i lokalni ugostitelji, ali građanima ne može obećati da će "Arula" preživjeti.

- Grad ne može sugerirati kakvi moraju biti kolači i ponuda, ali ozračje možemo diktirati. Pogledajte bilo koji gradski trg, moramo imati definiranu strategiju i voditi računa što otvaramo.

Bilo je sugestija da se prostor u potpunosti prenamijeni, argument u smislu jest da ima previše restorana u gradu, no ostajemo pri odluci da će "Arula" i dalje biti ugostiteljski objekt - zaključuje Silić Maroević.

image

Plokata - s lijeve strane ‘Arula‘ s druge bivši ‘Bistre‘

Dora Lozica

Neobično je kako dva kultna objekta, "Arula" s jedne i "Bistre" s druge strane Plokate, nekad najpoželjnije lokacije na cijelom otoku, danas zjape prazne i napuštene u jeku predsezone koja je krenula i više nego dobro. Jednako lako kao što "Aminess" odustaje od slastičarnice, prije njih je HTP "Korčula" odustao od "Bistre", pa je objekt bio prodan splitskoj pekari "Babić".

Koji je razlog odustajanja, pitali smo Diega Deaka, direktora operacija "Aminessove" Regije jug.

- Trenutno se fokusiramo na druge ciljeve, radimo koncept fine dininga u hotelu "Korčula Heritage", odlučili smo se pozabaviti drugim projektima pa nam je "Arula" manje atraktivna nego što je nekad bila. Osim toga, objekt zahtjeva renoviranje, a ta sredstva trenutno nemamo - kazao je Deak.

Gradonačelnica Silić Maroević tvrdi kako iz "Aminessa" nikad nisu predložili obnovu prostora koja se mogla, napominje, kompenzirati najmom. Službenih zamjerki ipak nema, to je tržište...

- Terasu "Babića", nekadašnji "Bistre", imamo u planu uklopiti u Plokatu. Ovih će dana pekara ukloniti tendu, a radimo na idejnom rješenju kako da terasa ne bude uzdignuta, jer gubimo na prostoru i narušava izgled trga.

Renovacija u budućnosti čeka i terasu "Arule", još uvijek razmatramo hoćemo li je ostaviti uzdignutu sa zidom ili ne. Ideja je nekoliko, no radi se o osjetljivoj lokaciji i svaku od njih moramo detaljno razmotriti s konzervatorima - najavila je prva žena Korčule.

image

‘Arula‘ je danas prazna

Dora Lozica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:46