StoryEditorOCM
OtociBIJELO SRCE OTOKA

Ime Hajdukove legende napokon u parku Za sva vrimena, njegov zemljaci u rekordnom su roku prikupili novac za upis

Piše Dora Lozica
8. veljače 2023. - 19:23

Članovima Društva prijatelja Hajduka "Korkyra" iz Korčule da prikupe nemali novac za upisivanje imena dviju hajdučkih legendi u tematski park "Za sva vrimena" na splitskom Poljudu.

Nakon Lovora Dragojevića, upisan je i Ante Žanetić Luli. Ante Žanetić rođen je u Blatu 1936. godine, bio je jugoslavenski i hrvatski nogometni reprezentativac. Karijeru je započeo u blatskom Zmaju, a 1955. dolazi u Hajduk gdje je odigrao 254 utakmice i postigao 41 zgoditak, a kasnije nastupa i za belgijski Brugge.

Osvajač je zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine te srebrne medalje iste godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Više puta je naglašavao kako je najveću nogometnu radost doživio u Hajduku.

Lovor Dragojević rođen je u Veloj Luci 1927. godine. Ljubav i talent za crtanje naslijedio je od dida Lovre, a tijekom rata nacrtao je svoje prve karikature. Završio je studij povijesti umjetnosti u Beogradu gdje je radio kao kustos u Jugoslavenskoj galeriji.

Dok je živio u Zagrebu, 1950. godine osmislio je i dizajnirao grb novoosnovane navijačke skupine Torcida kojeg su pripadnici nosili u vlaku za Split, ostalo je povijest.

- Trebali smo skupiti sredstva za dva imena što je prilično komplicirano, no dogovor je bio da nećemo upisati jednoga bez drugoga. Krenuli smo s akcijama prikupljanja sredstava, organizirali smo malonogometne turnire, prodaju majica s logom DPH-a "Korkyra" i slično.

Novac za upis obojice smo prikupili u rekordnom vremenu, čekali smo pravi trenutak za upis - kazao je Ivan Gavranić Cuco, predsjednik "Korkyre".

Lovor Dragojević upisan je tako u tematski park na rođendan Torcide 28. listopada prošle godine, a Žanetić prije nekoliko dana. Tako su još dvije korčulanske i hajdučke legende upisane u park, a svoja su zaslužena mjesta našla pokraj još dvojice Korčulana čija je odanost bijelom dresu bila neosporna - Vjenceslava Žuvele i Olivera Dragojevića.

- Naš je otok iznjedrio Hajdukove velikane i ponašamo se u skladu s tim. Posebno nas veseli činjenica da se tradicija nastavlja kroz broj članova, otočana koji žele biti dio hajdučke obitelji i koji dan danas ne napuštaju tradiciju.

Prošle smo godine oborili rekord članstva skoro za dvostruko, ove godine očekujemo da ćemo na otoku zabilježiti četveroznamenkasti broj! Ovim putem pozivam sve stanovnike našeg otoka, nastavimo zajedno tradiciju naših predaka, budite dio prgave familije - poručio je Cuco.

DPH "Korkyra" trenutno broji 680 članova, a tek je početak veljače. Kao što nas povijest uči, bez Korčulana ne bi bilo Hajduka ni Torcide, neka tako bude i u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 22:15