StoryEditorOCM
Dalmacijavraćaju partizanske heroje

Otkriva se obnovljeni antifašistički spomenik miniran 1992. godine

Piše PSD.
21. svibnja 2015. - 13:15

Povijest se konačno vraća kući – u nedjelju 24. svibnja u 11 sati u Pisku će se održati svečanost u povodu otkrivanja obnovljenog spomenika palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora 1941. – 1945. godine. Antifašistički su spomenik 1992. minirali vandali, a svečanost zajednički organiziraju Grad Omiš i omiška Udruga antifašista.

Simbolično značenje događaja je golemo: nakon što je početkom devedesetih u bezumnoj hajci na časnu antifašističku prošlost širom Hrvatske minirano i porušeno oko 3000 partizanskih spomenika – upravo toliko je dalmatinskih partizana poginulo samo na Sutjesci – ovo je jedan od prvih obnovljenih spomenika u našoj regiji. Kako doznajemo, spomenik je upravo jučer dovezen iz Ljevaonice “Ujević” u Zagrebu te je nakon 14 sati postavljen na staru lokaciju.

– Akciju smo pokrenuli prije dvije godine, a obnova spomenika financirana je dobrovoljnim prilozima mještana Piska – kaže nam Nedjeljko Fistonić, član omiške Udruge antifašista.

– Zahvalni smo omiškom gradonačelniku Ivanu Kovačiću jer nam je Omiš puno pomogao u organizaciji svečanosti. Sve gradske službe uključile su se u akciju, od nabave dizalice za postavljanje spomenika do muzike i tiskanja plakata za svečanost otvorenja – ističe Fistonić.

Spomenik je jedinstveno kiparsko i arhitektonsko rješenje koje simbolizira tri zaseoka – Dobriće, Paiće (gornje Fistoniće) i Kuzmaniće.

Arhitektonsko rješenje spomenika rad je arhitekta Marina Utrobičića, središnja figura s deset reljefa djelo je akademskoga kipara Radoslava Duhovića, dok je stihove u podnožju spomenika napisao istaknuti pjesnik Jure Franičević Pločar. Spomenik je izgrađen dobrovoljnim radom i doprinosom mještana 1977.


D. Pilić, Foto: CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 10:28