StoryEditor
Obalakaljuža u vali

Zagađenje mora u Igranama dogodilo se u blizini obiteljske kuće Gorana Cvitanovića: ‘Sve je zbog Čeha koji gradi kuću! S prvom kišom bit će još gore, pitam se zašto se odgovorni ne kažnjavaju...?

Piše Vinko Paić
26. listopada 2021. - 19:23

Jučer smo pisali o prizorima kaljuže u vali koji su šokirali mještane Igrana u općini Podgora. Ovo veliko zamućenje mora dogodilo se svega 50-ak metara od obiteljske kuće Gorana Cvitanovića koji tu živi sa suprugom.

- Jedan čovjek iz Češke gradi kuću zbog čega je pravio iskope. Potom je na privatnoj zemlji koja se nalazi desetak metara od mora iskrcavao zemlju što mu je dozvolio vlasnik tog zemljišta. Ta zemlja je tupina. Sve se odigravalo prošlog tjedna kad se bacalo doslovno danima. Tri su kamiona stalno vozila. Trošak bi im sigurno bio veći da su odnosili negdje drugdje, govori nam Goran.

- Onda su u ponedjeljak radnici iz Vodovoda došli čistiti jedan dio kanala. Otvorili su u šahti ventil za ispust što su i prije znali raditi jer bi mi turisti rekli kako vide da teče voda. Kad bih pitao Vodovod zašto to rade odgovorili bi mi da oni puštaju vodu radi ispuštanja taloga na dnu cijevi ili da smanje pritisak u cijevi zbog velikih količina vode, prisjetio se Cvitanović.

image
Privatan album

- Sada je pod pritiskom voda probila, rastopila zemlju i taj je veliki mlaz došao do mora. Sve je žuto kao što vidite na slikama. U moru su završile tone zemlje. Tu su bile periske koje su inače ugrožene i zaštićene. Vidio bih ih kad bi ronio. Zbog ovoga neće od njih ništa ostati. Već sad je ovo nepopravljiva šteta. Na dnu se stvorio talog koji uništava i floru i faunu. Osim toga zatvoren je i put lungo mare uz plažu, a bojim se da će se sve opet ponoviti s prvom idućom kišom i biti još gore nego sada. Jedino je rješenje da se izgradi zid kako se ta zamlja ne bi više slijevala u more.

Goran kaže i kako je razgovarao s direktorom Turističke zajednice u Podgori Vjekoslavom Bakalićem. On mu je obećao da će pričati s tvrtkom iz Bosne koja je iskrcavala zemlju i tražiti od njih da saniraju nastalu štetu.

image
Privatan album

- Pitam se dokad će ovo prolaziti nekažnjeno, s prvom kišom nove tone zemlje opet će prema dnu mora. Uništavajući ovu prekrasnu plažu kojoj se turisti svake godine vraćaju, zaključuje Goran Cvitanović.

item - id = 1138148
related id = 0 -> 1145884
related id = 1 -> 1112887
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2021 10:07