StoryEditorOCM
ObalaPOGREŠNO SKRETANJE

Vozači upozoravaju: ‘Znakovi na Pelješcu su loši, pukom srećom nismo upali u more!‘ Evo što kažu u Hrvatskim cestama

Piše Gabrijela Bijelić
21. ožujka 2023. - 12:24
Trajektno pristanište nalazi se na vrhu fotografije, desno je smjer prema Pelješkom mostu i Splitu, a lijevo još nedovršeni dio obilaznice StonaTom Dubravec/Cropix

Kako se moglo dogoditi da je vozač BMW-a X4 prije kobnog slijetanja u more u Prapratnom na Pelješcu, vozeći iz smjera Stona prema Splitu, pogrešno skrenuo misleći da vozi pristupnom cestom prema Pelješkom mostu?

Na manjkavu i često nejasnu prometnu signalizaciju upozoravali su vozači u više navrata od otvaranja Pelješkog mosta u srpnju prošle godine. Mnogi su i sami zabunom skrenuli u Prapratno, no na sreću nisu vozili prebrzo, pa nije bilo posljedica kao u prometnoj nesreći u kojoj je u noći 19. ožujka poginula 45-godišnjakinja.

Nadležne u Hrvatskim cestama pitali smo stoje li prigovori oko označavanja skretanja:

- Na poziciji čvora Prapratno prometna signalizacija koja označava smjer ulaska na pristupnu cestu prema Pelješkom mostu postavljena je u više stupnjeva. Osim vertikalne prometne signalizacije postoji i horizontalna koja dodatno naglašava smjer prema Splitu, kao i onaj prema trajektnom pristaništu.

Isto tako, Hrvatske ceste su postavile i dodatni privremeni znak za smjer prema Pelješkom mostu uz postojanje cestovne rasvjete koja osvjetljava čvorište - tvrdi Tamara Đurijanček, glasnogovornica te državne tvrtke.

Napomenimo, tragedija u trajektnom pristaništu na Pelješcu, u kojoj je žena izgubila život nakon slijetanja automobila u more, drugi je nesretan događaj na istoj lokaciji u samo sedam mjeseci, jer je ljetos stradao Indijac koji u unajmljenom automobilu nije aktivirao ručnu kočnicu.

Antun Banovac, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja trajektnim pristaništem, potvrdio je da će potražiti preventivno sigurnosno rješenje za sigurnost sudionika u prometu u pristaništu iz kojeg isplovljavaju trajekti na državnoj liniji prema otoku Mljetu.

Moguće rješenje vidi u postavljanju zaštitne ograde oko trajektne rampe, konopaca, lanca ili pokretnih stupića koji bi se podizali i spuštali ovisno o pristajanju trajekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 03:43