StoryEditorOCM
Obalazaslužili su

U Omišu će se obilježiti obljetnice smrti književnika Anđelka Novakovića i Joze Vrkića. Najavljen je bogat program

Piše Sandra Barčot
25. rujna 2023. - 12:44

Grad Omiš, Društvo hrvatskih književnika i Gradska knjižnica Omiš, prigodnim programom obilježit će obljetnice smrti književnika Anđelka Novakovića i Joze Vrkića.

Tako će u utorak (26. rujna) u 16 sati biti polaganje vijenaca na mjesnom groblju Naklice, a u 17 sati u omiškoj knjižnici bit će upriličeno prisjećanje na pisce omiškog kraja naziva "Između neba i uspomena".

U programu sudjeluju dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, dr.sc. Nada Babić, dr.sc. Ivan Bošković, Žana Antinčević i učenici Osnovne glazbene škole "Lovro pl. Matačić" iz Omiša.

Pjesnik, esejist i kritičar Anđelko Novaković (1951.-2003.) bio je dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, istaknuti voditelj književnih tribina i promotor književne riječi te dugogodišnji suradnik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Organizator znanstvenih skupova i izložbi, te predsjednik Društva Poljičana Sv. Jure, urednik omiške »Morske vile« i tajnik sekcije DHK i Hrvatskoga centra PEN-a za proučavanje književnosti u hrvatskom iseljeništvu. Pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ustanovljena je Nagrada Anđelko Novaković s namjerom poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih.

Književnik Jozo Vrkić (1941.-2013.) je diplomirao komparativnu književnost i psihologiju u Zagrebu, gdje je živio i radio kao samostalni književnik. Autor je, među ostalim djelima i brojnih putopisa "Ljuti puti", kao i knjiga o prirodnim čudesima "Mudra sova" i "Divlja naša".

Obrađivao je i hrvatsku usmenu baštinu o nadnaravnim bićima, kakve su "Hrvatske bajke" te "Vražja družba".

Dobio je petnaestak književnih nagrada i zastupljen je u pet-šest antologija novela, putopisa i bajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2023 06:07