StoryEditorOCM
ObalaBEZ ODOBRENJA

Turski milijarder ispred hotela u dalmatinskom biseru gotovo betonirao more! Pogledajte fotografije devastacije obale

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. lipnja 2023. - 08:20

Čitatelj nas je upozorio na, kako je rekao, betonizaciju ispod hotela "Rixos Premium Dubrovnik" koji je dio lanca u vlasništvu turskog milijardera Fettaha Tamincea.

Ostao je, kaže, šokiran činjenicom da je beton došao gotovo do mora, o čemu nam je poslao i fotografije.

- Moralo se dobro izbušiti tisućljetne stijene da bi se ovo napravilo. U srcu grada ovo čine - ogorčeno je zaključio.

Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, pomorsko dobro čine unutarnje morske vode i teritorijalno more, njihovo dno i podzemlje, te dio kopna koji je po svojoj prirodi namijenjen općoj upotrebi ili je proglašen takvim, kao i sve što je s tim dijelom kopna trajno spojeno na površini ili ispod nje. Dijelom kopna smatra se morska obala, luke, nasipi, sprudovi, hridi, grebeni, plaže, ušća rijeka koje se izlijevaju u more, kanali spojeni s morem, te u moru i morskom podzemlju živa i neživa prirodna bogatstva.

image

Betonizacija ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik

čitatelj/

Nadležan za pomorsko dobro i prava adresa za pitanje o ovoj betonizaciji je županijski Upravni odjel za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku i njegov pročelnik Ivo Klaić. Pitali smo ga je li uprava hotela tražila dozvolu za betonizaciju pomorskog dobra, koliko daleko od mora se mogu izvoditi takvi radovi, ima li hotel koncesiju i kakvu, te kome se obratiti ako je obala zaista betonirana u granicama pomorskog dobra bez odobrenja?

Evo i odgovora:

- Hotel "Rixos Premium Dubrovnik" ovlaštenik je koncesije na obalnom području ispred objekta. Dodijeljena koncesija otvorenog je tipa bez mogućnosti zagrađivanja, naplate ulaza i slično. Ovlaštenik koncesije može gospodarski koristiti koncesiju te razvijati područje u skladu s planovima te ponudom koju je dostavio u okviru koncesije - stoji u odgovoru pročelnika Klaića.

- Županija nije izdavala odobrenje za nikakve radove niti je ovlaštenik koncesije tražio bilo kakav dokument. Za nadzor nad koncesijama, sukladno Zakonu, nadležno je Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama.

Također, ovisno o vrsti radova na pomorskom dobru, bilo ono koncesionirano ili ne, nadležni su i ovlašteni službenici lučke kapetanije, građevinske inspekcije i komunalnog redarstva - istaknuo je pročelnik Klaić.

Iz hotela nam još nisu odgovorili na pitanja, a čim odgovor stigne, objavit ćemo ga. Isto tako i od gradskog komunalnog odjela kojemu smo naknadno poslali fotografiju i pitanju, kao i Lučkoj kapetaniji.

image

Betonizacija ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik

čitatelj/
image

Betonizacija ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik

čitatelj/
image

Betonizacija ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik

čitatelj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:48