StoryEditorOCM
ObalaLEGENDA ZADRA

Sramota na komemoraciji velikom dalmatinskom gospodarstveniku, političari su zaobišli odavanje počasti, ali prijatelji i suradnici nisu: ‘Dragi Stane, tvoje riječi o važnosti radnika nikad nisu bile aktualnije‘

Piše Ana Vučetić Škrbić
31. ožujka 2022. - 14:05

- Nagrada za životno djelo koju je dobio vraćanje je barem jednog dijela moralnog duga za koji je Stanislav Antić ostao zakinut sve puste godine uspješnog rada.

Stvorio je modernu tvornicu koja je poslavila Zadar u Europi i izdašno darivala svoju zajednicu, što je ostalo nezabilježeno u bližoj i daljnjoj povijesti ovoga grada. Evo samo jednog primjera: kao predsjednik komisije za stambeno zbrinjavanje, samo u jedno poslijepodne, podijelio sam 73 stana i nekoliko kredita za obiteljske kuće.

image

Aleksandar Pantalon Braco

Luka Gerlanc/Cropix

Plodove njegovog rada uživat će još generacije Zadrana. Ako je istina da čovjek živi onoliko koliko žive njegova djela, Stanislav Antić bit još dugo među nama - kazao je Aleksandar Pantalon Braco, nekadašnji šef proizvodnje u SAS-u i jedan od najbližih Antićevih suradnika o legendarnom direktoru jedne od najuspješnijih zadarskih tvrtki svih vremena.

Pantalon je bio jedan od govornika na komemoraciji koju je u Antićevu čast organizirala Županijska gospodarska komora Zadar. Na žalost, u polupraznoj dvorani Kazališta lutaka gdje se, izuzev novinara i obitelji, okupilo desetak SAS-ovaca i Antićevih suradnika, poput Josipa Novaka i Nikole Bašića.

Gradonačelnik Branko Dukić je kao izaslanika poslao dogradonačelnika Antu Babića, a iz Županije zadarske nije se pojavio nitko.

- Gospodin Antić bio je neumoran radnik, nadahnut i ustrajan, svoje je ideje sa suradnicima gotovo uvijek dovodio do realizacije. Kroz radni vijek nailazio je i na nerazumjevanja, otpore, ponekad i osporavanja njegove vizije i načina rada.

image

Denis Ikić

Luka Gerlanc/Cropix

Međutim, rezultate mu nitko nije mogao osporiti, a oni su bili uistinu impresivni. Za njegov doprinos razvoju ovoga grada, taj filantropski pristup, danas bi se reklo da je SAS primijenjivao društveno odgovorno poslovanje u odnosu na svoje radnike, dobavljače, kupce i lokalnu zajednicu.

Nagradu za životno djelo Županijska gospodarska komora dodijelila mu je 4. listopada 2016. godine, na isti datum kada je 1991. godine, 25 godina prije, naša bolnica već bila preseljena u atomskog sklonište zgrade Pedijatrije, na kojemu je upravo gospodin Antić inzistirao unatoč primjedbama o visokim troškovima gradnje - kazao je Denis Ikić, predsjednik Županijske komore.

Osim njih, govorila je Gordana Gospić, Antićeva suradnica i obiteljska prijateljica, te novinar Nediljko Jusup, urednik biografije na kojoj je Antić s kćerkom Nives radio do posljednjeg dana života.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Jusup je, ujedno, jedini otvoreno govorio o poniženju i sramotnim postupcima koje je Antić doživio početkom 90-ih godina, kada je preko noći postao politički nepoželjan.

- Svi znamo kako si potjeran iz SAS-a kojega si stvorio. U zadnjem govoru poručio si "ako ne trebam ja vama, ne trebate ni vi meni" i otišao s plastičnom vrećicom u mirovinu bez otpremnine.

image

Nedjeljko Jusup

Luka Gerlanc/Cropix

Ubrzo se pokazalo kako SAS bez tebe može samo propadati, što je potvrdila i skupina radnika koja je mjesec dana kasnije došla moliti za povratak jer "HDZ nema ništa protiv". Dragi Stane, ona tvoja rečenica upućena gospodarstvenicima, "nikad neće biti bogati ako radite u siromašnom društvu", nikad nije bila aktualnija što danas - kazao je Jusup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 09:27