StoryEditorOCM
Izbori 2021ususret izborima

Pred Kaštelanima je niz sigurnih (pred)izbornih opcija, ali na vidiku je i iznenađenje: Ivanović ide po novi mandat, za Berketa igra - nogometaš

2. ožujka 2021. - 09:43

Kaštelanski ogranci većih političkih stranaka, baš kao ni nositelji nezavisnih lista, još uvijek nisu službeno objavili svoje kandidate za skore lokalne izbore.

To, međutim, nikako ne znači da se ne obavljaju pripreme, što će reći da se vode razgovori i pregovori o mogućim zajedničkim izlascima pred birače. U vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici, koja ima gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću, po drugi mandat ići će Denis Ivanović, na nacionalnoj razini poznat po podatku da je 2017. za gradonačelnika izabran s najmanjim brojem glasova u Hrvatskoj: 6307 od 11.458, koliko ih je izišlo na izbore, ili od 35.322, koliko ih je bilo na službenom popisu.

Zamjenik će mu biti Grgica Benutić, koji i sada obnaša tu funkciju, kažu jedni izvori, a drugi upućuju na spremanje iznenađenja. U kuloarima se naveliko govori, a poteklo je, navode, iz redova nezadovoljnih hadezeovaca, da bi kandidatkinja za poteštatovu zamjenicu, navodno, mogla biti Meri Škopljanac-Gagić, aktualna vijećnica s liste Josipa Berketa, nekadašnjega gradonačelnika.

Prema kuloarima, priprema je to za postizbornu suradnju HDZ-a i Berketa. Potvrdu te informacije, međutim, nismo dobili. Pokaže li se točnom, bilo bi to jedino iznenađenje predstojećih izbora.

U svakom slučaju Berketova lista i na ovim će izborima imati svoga kandidata za gradonačelnika, i to profesora Gorana Samardžića, nekadašnjeg nogometaša "Vala" iz Starog i gomiličkoga GOŠK-a, koji je na prošlima bio kandidat za zamjenika dr. Miliji Baldić-Lukšić, kandidiranoj za gradonačelnicu, koja je postala županijska vijećnica u mandatu koji se bliži kraju. Ime Samardžićeva zamjenika ili zamjenice još uvijek je nepoznanica.

image
Profesor Samardžić je nekadašnji nogometaš 'Vala' iz Starog i gomiličkoga GOŠK-a
Duje Klarić/Cropix

Premda je na prošlim izborima pred birače izišao s Mostom i osvojili su pet mandata, vlasnik Marine Kaštela ove godine, kažu dobri poznavatelji lokalne političke scene, izlazi samostalno. Nije da Berket nije mogao i ove godine u predizbornu koaliciju, ne nužno s Mostom, vođeni su navodno i razgovori, ali odluka za sada nije promijenjena.

Za razliku od Berketa i prošlih izbora, SDP ovaj put, po svemu sudeći, neće imati kandidata za prvog čovjeka grada pod Kozjakom. Iz pouzdanih izvora doznajemo da je vodstvo ogranka ponudilo Matku Kuzmaniću, kandidatu na prošlim izborima, da i ovaj put zastupa stranku, ali im se on zahvalio.

Očekivano, moglo bi se reći, budući da je Kuzmanić lani izabran u Sabor i stvarno nema logike da ni godinu kasnije izlazi i na lokalne izbore. Budući da nitko drugi iz vrha ogranka nema želju boriti se za poteštatsku fotelju, a poželjni kandidati ne nalaze se po putu i u zadnji tren, SDP će pred birače vjerojatno samo sa svojom listom za Vijeće. S nadom u ponavljanje uspjeha s prošlih izbora, kad su sa svojim koalicijskim partnerima dobili četiri mjesta.

Za svoje mjesto pod kaštelanskim političkim suncem borit će se prvi put Domovinski pokret. I dok još "traže" kandidata za poteštata, za župana kandidiraju Matu Šimundića iz Kaštel Lukšića, teologa i gimnazijskog profesora, oca petero djece.

Most je još u razgovorima s potencijalnim kandidatima za ove dvije vodeće funkcije, a nisu utihnuli ni razgovori o mogućoj koaliciji kad je riječ o Gradskom vijeću. Dio naših sugovornika ističe da je šteta što su Most i Domovinski pokret, umjesto predizborne suradnje, odabrali soluciju u kojoj će ići "jedni na druge".

Sa svojom koalicijom i suradnjom s nositeljima nezavisnih lista i suverenistima, procjene su, mogli bi ugroziti i HDZ u osvajanju većine u Gradskom vijeću. To prije što će novi saziv lokalnog parlamenta zbog zakonskih izmjena imati 21 člana umjesto dosadašnjih 25. Podsjetimo, na prošlim je izborima koalicija HDZ-HSS osvojila 13 od 25 vijećničkih mjesta.

Razgovori jesu vođeni, pozivi o okupljanju su upućivani, potvrđeno nam je s više strana, ali je rezultat izostao makar znaju da ovako "rasuti" idu na ruku HDZ-u. I makar većina njih ima iskustvo s prošlih lokalnih izbora, na kojima im svakako nije odgovarala iznimno slaba izlaznost Kaštelana na izbore od 32,43 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:57