StoryEditorOCM
ObalaNOVO ‘PRETRESANJE‘

Poznati dalmatinski sportaš, bivši svjetski prvak, kao i visokorangirani policajci utajom poreza ‘izvukli‘ čak 12 milijuna kuna. Donosimo detalje afere koja trese MUP-ove kadrove

Piše Božana Sviličić
2. prosinca 2022. - 09:59

Na sjednici optužnog vijeća Županijskog suda u Zadru nije potvrđena optužnica koja 15 osoba i pet tvrtki tereti za organizirani gospodarski kriminal u Zadru jer je zatraženo izuzimanje određenih dokaza iz spisa.

Optužnica za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, utaju poreza i carine, odnosno pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, te pomaganja kod utaje poreza i carine, podignuta je još u svibnju prošle godine.

- Na sjednici je branitelj jednog od okrivljenika istakao prijedlog da se određeni dokazi u spisu izdvoje kao nezakoniti. Nakon što odluka optužnog vijeća o istaknutom prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza bude pravomoćna, zakazat će se nova sjednica optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju predmetne optužnice.

Dakle, da u konkretnoj situaciji vijeće najprije odlučuje o zakonitosti dokaza, a nakon pravomoćnosti tog rješenja, će se odlučivati o optužnici - rekla je sutkinja Sandra Radanović, glasnogovornica Županijskog suda.

O kojem se branitelju i dokazima radi službeno nije poznato, jer je sjednica, kako navodi Radanović, bila zatvorena za javnost.

Preko tvrtki bivšeg visokorangiranog policijskog službenika Budimira Savarina optuženi su izvukli više od 12 milijuna kuna. Najveći iznos, oko pet milijuna kuna, iz svojih je tvrtki izvukao Vedran Ikić, bivši svjetski prvak u džiju-džicu i pripadnik specijalne policije iz Zadra, a zajedno sa svojom poslovnim partnerom i bivšim policajcem Markom Čulinom Makom, na isti je način izvukao dodatnih 800 tisuća kuna.

Kriminalistička policija čiji je voditelj tada bio Bore Mršić podnijela je kaznene prijave za organizirani kriminal u Zadru u kolovozu 2019. godine.

Uz županijsko državno odvjetništvo na sjednicu su bili pozvani prvookrivljeni Vedran Ikić, drugookrivljeni Budimir Savarin, trećeokrivljeni Žilijen Satmari, četvrtookrivljeni Dejan Adam, petookrivljeni Marko Čulina, te redom Andrija Čulina, Mario Bilić, Mate Ivković, Irena Knego, Žarko Vlahović, Franko Klarica, Toni Šimićev, Domagoj Miloš, Krešimir Bušljeta, Dalibor Bakmaz, predstavnici okrivljenih tvrtki "Bilić Gradnja" iz Zadra, "Zadruga Sokol" iz Pridrage, te "Atena", "Diklovac" i "Ira Grad" iz Zadra.

Optužnicom se pojedine okrivljenike tereti da su izdavali neistinite račune za neistinite poslove, robu i usluge, iako ti radovi, roba i usluge nisu izvršeni niti isporučeni, pa su na temelju takvih računa obavljene isplate s računa tvrtki izdavateljima tih računa koji su potom, tako isplaćene novčane iznose podizali s računa svojih firmi i u gotovini predavali pojedinim okrivljenicima.

Osim kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima su oštećene pojedine tvrtke nezakonitim isplatama, te pored kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, ostvarena su i obilježja kaznenih djela utaje poreza ili carine jer po takvim računima nije bilo moguće knjiženje niti unos evidencija poreznim tijelima.

Nije mogao biti iskorišteni niti pretporez jer nije bilo nikakvog utemeljenja za uplatu po tim računima jer nije bilo nikakvih isporuka. Time je oštećen državni proračun. Za kazneno djelo utaje poreza ili carine tereti se pet pravnih osoba čije su se odgovorne osobe okoristile zakidanjem proračuna u određenim iznosima.

U optužnici je predloženo da s od devetero okrivljenika oduzme imovinska korist u ukupnom iznosu od 12,37 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 04:35