StoryEditor
Obalamakarska noćna mora

Podigli više od pola milijuna kredita i krenuli u obnovu fasade, u prosincu im voda prodrla u stanove i raširile se gljivice, a račun porastao za petinu

Piše Vinko Vuković
21. srpnja 2021. - 20:54

U Makarskoj smo, u Ulici Moližanskih Hrvata 15. Pred zgradom, neupadljivom dvokatnicom, friško obojanom u bijelo, odloženo je smeće. Hrpa smeća. Daske, cerade, kante, šuta... Kažu nam stanari da sve to stoji već neko vrijeme. I da će stajati tko zna do kada.

Smeće, ako ništa, svjedoči o radovima. Jer, radilo se u Ulici Moližanskih Hrvata 15 naveliko. Zato smo, uostalom, i došli.

- Ovaj pejzaž najbolje govori s kime smo imali posla - slikovito će Siniša Žarnić, predstavnik stanara.

Nema ih previše na ovoj adresi. I stanova je malo, tek šest. Ali zato svi plivaju u vodi do grla.

- Točnije, poplavljena su četiri stana, dok su dva, srećom, ostala pošteđena - upućuje nas Žarnić.

A sve je počelo s dobrom namjerom. Zgrada iz 1963. trebala je šminku, novu fasadu, no kad su počeli radovi, počela je u stanove prodirati i voda.

- Sve se u početku činilo u redu. U dogovoru sa Stambenim gospodarstvom Makarska, kao upraviteljem zgrade, prihvatili smo ponudu Zidarskog obrta "Kolimbat" iz Tugara tešku 570.000 kuna, digli smo kredit i dobili obećanje da će radovi biti gotovi do ovoga ljeta - objašnjava Žarnić.

BIBLIJSKE PROSINAČKE KIŠE

Bilo je to lanjskoga listopada. A u prosincu su počele kiše. Sjećate se, padalo je kao u Starom zavjetu, sporo, dugo i osvetoljubivo.

- Čim su oni počeli raditi, voda je navalila sa svih strana. Bilo je to nešto neopisivo, stan nam se pred očima počeo ljuštiti, svjedočili smo katastrofi, a nismo je mogli spriječiti - prisjeća se naš sugovornik.

Pozvao je nadležne. Nadležni su izišli na teren. U kabanicama. Da ne pokisnu u Žarnićevu stanu.

image
 Predstavnik stanara Siniša Žarnić pokazuje oštećenja na zidovima
Ivo Ravlić/Cropix

- Ivan Kotarac, šef Stambenog, bio je šokiran. Odmah me je smirio i rekao da će sve to oni platiti i da ništa ne brinem. Moram priznati da me bio pozitivno iznenadio - nastavlja s prisjećanjem predstavnik stanara.

Kiša, međutim, nije prestajala. A voda je i dalje prodirala.

- Pred Božić su procurila još tri stana. Sad sam već u panici, dižu se parketi, šteta je enormna, pa Kotarcu poručujem da radi što hoće, samo da nas spasi jer doslovno plivamo - prepričava Žarnić.

Nadležni šalju radnike, radnici pokušavaju, ali što se oni više trude, to je problem veći.

- U nekom trenutku shvaćamo da oni zapravo ne znaju što rade. Okej, pokušavamo ostati pribrani jer na računu još uvijek imamo novac od kredita s obzirom da smo Ivanu Kolimbatoviću, vlasniku zidarskog obrta, isplatili samo deset posto kao predujam, i odlučujemo naći novu firmu koja će nas riješiti nevolje u koju smo upali. No, tada, na naše neizmjerno iznenađenje, Kotarac otvoreno staje na Kolimbatovićevu stranu - tvrdi Siniša Žarnić.

PODIZAN IM NOVAC S RAČUNA

Kiša pred proljeće ipak prestaje, voda se povlači, kajini prazne, a na scenu stupaju gljivice, počinje gozba po vlažnim zidovima na adresi Moližanskih Hrvata 15. Gledamo slike i sklanjamo pogled. Odvratno je.

- Sada dolazimo do trenutka kada se počinju događati čudne stvari. Kao prvo, i Kotarac i Kolimbatović me optužuju da manipuliram s ostalim stanarima. Kao, da bi oni sve to njima sredili da nije mene koji uvijek nešto zahtjevam. A ja sam samo tražio da se sanira šteta koju su oni svojim lošim radom na obnovi fasade izazvali. I nisam prihvaćao da to bude fušerski, nego prema svim pravilima struke - kaže Žarnić i nestaje:

image
Jedan od stanova na kojem se još vide oštećenja
 
Ivo Ravlić/Cropix

- Kao drugo, račun se iznenada povećao za još 107.000 kuna. To je, navodno, bila cijena dodatnih radova. Ne znam je li shvaćate? Zbog njihove aljkavosti prodrla nam je voda u stanove, a sad nam i tu sanaciju, koju uopće nisu izveli kako treba, žele naplatiti. Preciznije rečeno, reketare nas, i to uz blagoslov direktora Stambenog.

Žarniću je posebno sumnjivo što u jednom trenutku na računu s novcem za pričuvu nije bilo dovoljno sredstava.

- Unajmili smo sudskog vještaka da procijeni nastalu štetu i kad smo ga trebali platiti, a to je iznos od 5000 kuna, shvatili smo da na računu od pričuve imamo niti 500 kuna. Nije nam bilo jasno kako je to moguće, da bi nam u Stambenom, vraćajući novac, a riječ je o 11.000 kuna, priznali kako je to bila njihova greška. Isto tako, shvatili smo da je s našeg računa dizan novac i za potrebu kupnje nekakvog uredskog materijala, da bi nam i za to iz Stambenog poručili kako se radi o omašci - veli Žarnić, pitajući se "tko zna što su sve oni radili s našim novcem dok nismo provjeravali".

OBRNIKOVA STRANA PRIČE

Ivan Kolimbatović, vlasnik Zidarskog obrta "Kolimbat", tvrdi kako ništa od onoga što je za "Slobodnu" iznio Siniša Žarnić nije istina.

- To je njihova priča, a prava je istina da sam ja, čim se desio problem s prodorom vode, rekao da ćemo sve sanirati. No, taj Žarnić vam je čudan čovjek, odmah je počeo tražiti daj ovo, daj ono, i tako su troškovi sanacije narasli za dodatnih 84.000 kuna plus PDV - kaže Kolimbatović.

image
Smeće koje je izvođač radova ostavio ispred zgrade 
Ivo Ravlić/Cropix

Posao obnove fasade na zgradi u Ulici Moližanskih Hrvata 15 dobio je, veli, bez natječaja, odnosno na poziv Stambenog gospodarstva Makarska, a ne krije ni da mu ovo nije bila prva suradnja s njima.

- Sve je odrađeno čisto i pošteno, kao i uvijek, a prodor vode se dogodio na dijelu zgrade koji je bespravno dograđen, i to baš od Siniše Žarnića - tvrdi Kolimbatović.

Sada je sve u rukama odvjetnika.

- Moramo zaštititi svoje interese jer je jasno da se normalnim putem nećemo naplatiti, pri čemu morate znati da je meni tamo ostalo oko pola milijuna kuna, plus ovaj dio za dodatne troškove - objašnjava Kolimbatović.

Na naš upit kako je uopće došlo do prodora vode, jesu li njegovi radnici za to krivi i zašto naplaćuje sanaciju, odgovara kako je sve nakon prve "poplave" bilo privremeno riješeno ("Ni prvi ni zadnji kojemu je prokapilo"), ali da je tada Žarnić počeo inzistirati na znatno skupljim zahvatima koje su naprosto morali obračunati.

- Morate znati da on manipulira sa svim ostalim stanarima, da nije njega, sve bi se odavno riješilo - zaključuje Kolimbatović.

image
 Ivan Kotarac, direktor Stambenoga gospodarstva Makarska: Ako se prilikom izvođenja radova utvrde određeni nedostaci, izvođač ih je obvezan ukloniti
 
Ivo Ravlić/Cropix
Direktor Stambenog: Nismo se priklonili izvođaču

U Stambenom gospodarstvu Makarska kažu kako suvlasnici zgrada kojima oni upravljaju samostalno biraju izvođače radova, pa je takav slučaj bio i na adresi Moližanskih Hrvata 15.

"Suvlasnici ovlašćuju upravitelja da u njihovo ime i za njihov račun ugovori izvršenje odabranih radova", stoji, među ostalim, u dopisu koji potpisuje direktor Stambenog Ivan Kotarac, uz napomenu kako su u ovom slučaju "sami suvlasnici, po svojem predstavniku, sklopili ugovor za izvođenje predmetnih radova pa nije bilo potrebe da upravitelj sklapa ugovor u njihovo ime i za njihov račun".


Ovakvi radovi, tvrde nadalje u Stambenom, ne podliježu obvezi prethodnog provođenja javnog natječaja, a napominju i kako Stambeno gospodarstvo niti s jednim izvođačem, pa tako ni s onim koji je izvodio radove na adresi Moližanskih Hrvata 15, nema ugovorenu suradnju.


"Za kvalitetu izvedenih radova odgovara izvođač. Ukoliko se prilikom izvođenja radova utvrde određeni nedostaci, izvođač ih je obvezan ukloniti. U predmetnom slučaju, sporna pitanja u vezi ugovorenih radova upravitelj je prvotno nastojao riješiti mirnim putem, štiteći interese suvlasnika. Nije stoga točna tvrdnja da se upravitelj priklonio izvođaču", kažu u Stambenom, dodajući kako su nastojali otkloniti eventualni nesporazum kako bi se izbjegli mogući sudski postupci.
Što se tiče upita o legalnosti dogradnje na spomenutoj zgradi rečeno nam je kako provjera takvih infrmacija nije u domeni njihovih ovlasti.

item - id = 1114350
related id = 0 -> 1126387
related id = 1 -> 1126410
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 21:54