StoryEditorOCM
ObalaCIRKUS IDE DALJE

Novi Latkovićev besraman manevar: vlastitim bagerima htio rušiti ilegalni projekt na Vruji. I to naplatiti od države!?

Piše Gordan Zubčić
22. ožujka 2023. - 09:17

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbacila je žalbu tvrtke "Point-Split", pretplaćene na unosan posao održavanja splitskih pločnika, i njezina vlasnika Stipe Latkovića, na natječaj Državnog inspektorata (DIRH) za uklanjanje Latkovićevih bespravnih objekata na državnom zemljištu na Vruji i jednako ilegalne pristupne ceste do Jadranske magistrale.

Štoviše, može se reći da su u DKOM-u prozreli obje Latkovićeve namjere: da uspori postupak rušenja najpoznatijeg bespravnog projekta u srednjoj Dalmaciji, ali i da to obavi njegova tvrtka na - državni račun!?

- Predmet javne nabave su radovi uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina žalitelja (tvrtke "Point-Split", odnosno njezina vlasnika Latkovića, op.a.) kao investitora putem trećih osoba, potencijalnih ponuditelja u predmetnom postupku javne nabave, dok je odgovornost i trošak uklanjanja tih građevina na žalitelju/investitoru.

image
Ante Čizmić/Cropix

U protivnom, kada bi se žalitelju priznao pravni interes za dobivanje predmetnog ugovora (uklanjanje ilegalih objekata i ceste, op.a.), navedeno bi zapravo značilo da bi žalitelj kao potencijalni ponuditelj u predmetnom postupku uz novčanu naknadu uklanjao svoje nezakonito izgrađene građevine koje nije uklonio nakon što mu je rješenjem to naloženo od nadležnog tijela - navodi se u obrazloženju DKOM-ove odluke kojom je žalba splitske tvrtke odbačena "zbog nedostatka pravnog interesa".

Budući da je rješenje Županije splitsko-dalmatinske o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru u skrivenoj uvalici između Omiša i Makarske nedavno postalo pravomoćno, bageri bi mogli "napasti" sporne objekte i put. Riječ je, podsjetimo, o poslu koji je procijenjen na 283 tisuće eura ili oko 2,13 milijuna kuna.

Međutim, spomenutoj splitskoj tvrtki ostaje još jedan pravni manevar, a to je pokretanje spora pred Visokim upravnim sudom do kraja travnja. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kada Latković aktivirati tu mogućnost i dodatno usporiti DIRH-ovo javno nadmetanje.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 00:35