StoryEditor
ObalaZAGORAC NA MORU

Ljubav ga je dovela u Dalmaciju, a zbog nje je smućkao i napitak koji je sada plasirao na tržište: Kombuchu sam isprobao na mojoj Leni i pomogla joj je u borbi s gastritisom

Piše Dada Batinić
6. kolovoza 2022. - 18:56

Hrvoje Belančić (27) iz Pregrade zna što hoće i kako do toga doći. Trenutno je zaposlen kao chef kuhinje u restoranu "Gastrodiva", a odnedavno je i vlasnik tvrtke KOCHA, koja se bavi proizvodnjom kombuche.

Hrvoje, što te je dovelo u Makarsku?

– Ljubav! Tri godine sam u vezi s Lenom Šarić, a prije dvije godine odlučili smo se preseliti u Makarsku. Na početku naše veze ja sam bio chef kuhinje u Zagrebu, Lena je bila glavni pastry chef u restoranu "Boškinac" na Pagu i veza na daljinu počela nas je umarati. Odluka da se skrasimo u Makarskoj pokazala se kao pun pogodak.

Dalmacija idealno tržište

Na poslovnom ili privatnom planu?

– Na oba! Smatram da je Dalmacija idealno tržište, puno odličnih prilika za svakoga tko hoće raditi. Lena i ja radili smo u restoranima s Michelinovim zvjezdicama i navikli smo provoditi skoro cijele dane u kuhinji. Nakon toga ne preostaje vam puno snage za vezu i putovanja. Uložili smo mnogo truda u svoj posao, no da biste bili najbolji, morate se i najviše potruditi. U to smo išli svjesno, spremni na određene žrtve. Bio sam stipendist hotela "Bluesun", restoran "Pelegrini" u Šibeniku bio je nagrađen Michelinovom zvjezdicom za vrijeme mojeg dvogodišnjeg rada tamo, a stažirao sam i kod Ane Roš u Sloveniji, chefice koja je osvojila prestižnu nagradu The world best female chef 2017.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Zar takav tempo nije iscrpljujući?

– Je, poprilično, ali sada se više čuvam. Nekoliko godina radio sam na maksimumu vlastite izdržljivosti, neredovito sam jeo i nedovoljno spavao, no shvatio sam da neću moći još dugo tako. Loše navike zamijenio sam dobrima, pazim da mi prehrana bude raznovrsna, dovoljno spavam i barem nekoliko puta tjedno imam neku vrstu fizičke aktivnosti. Osjećam se odlično. Lena ima ozbiljan oblik gastritisa i sva joj se prehrana svodi na piletinu ili bijelu ribu te rižu. Zato smo i počeli praviti kombuchu. Naime, fermentirana hrana puna je dobrih bakterija i hranjivih tvari te poboljšava i probavu. Leni je pomogla s gastritisom.

Jednostavan proces

Što je kombucha?

– Kombucha je prirodni gazirani napitak koji se dobiva fermentacijom zelenog ili crnog čaja uz dodatak šećera i SCOBY-ja (SCOBY je skraćenica za simbiotsku kulturu bakterija i kvasaca, tzv. gljiva). Jača imunitet i blagotvorno djeluje na probavu i cijeli organizam. Kombucha je u inozemstvu jako popularan i tražen napitak, a kod nas je u posljednje dvije godine dobila na popularnosti.

Koliko je zahtjevno proizvoditi kombuchu?

– Nije posebno zahtjevno i puno ljudi priprema kombuchu kod kuće. Proces je jednostavan: skuha se zaslađeni čaj, koji se zatim ohladi, u njega se doda SCOBY, prebaci se u veću staklenu posudu i prekrije krpom. Nakon 7 do 10 dana dobije se napitak pun hranjivih tvari. Kad sam vidio da je Lena pozitivno reagirala na kombuchu, nastavio sam doma stvarati svoje recepte i omjere, a nakon što su i ljudi oko nas pozitivno reagirali na kombuchu, rodila se ideja za Kochu. U ponudi su trenutno tri okusa: hibiskus-đumbir, kombucha classic te okus lavande i limuna.

Odakle ti inspiracija za ime kombuche?

– Želio sam da ime i dizajn budu vezani uz podneblje u kojem živim. Dizajner Mili Roščić iz Podgore i ja brzo smo našli zajednički jezik. Nekako je bilo prirodno spojiti kombuchu s morem: ime Kocha izvedeno je od riječi "koča", a na pozadini etikete nalazi se topografska karta mora.

Spremamo zajednički projekt

Jeste li ti i Lena razmišljali o otvaranju vlastitog restorana?

– Iako Lena vodi vlastitu slastičarnicu, dugoročno planiramo otvoriti nešto zajedno. Za sada neka to ostane naša tajna.

Koje je tvoje najdraže jelo?

– Najteže pitanje... Općenito sam veliki ljubitelj comfort fooda, pa kad uhvatim vremena, volim spremiti ragu od goveđeg repa s domaćom tjesteninom.

Red, rad i disciplina krilatica je koju Hrvoje Belančić uzima zdravo za gotovo. Ne očekuje da mu zvijezde padnu s neba, nego se penje stepenicu više od ostalih, pa Michelinova zvjezdica više nije želja, nego stvarnost. U istom smjeru zaputila se i njegova "Koča" – preko mora do zvijezda!

image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 10:34