StoryEditorOCM
ObalaMRAK U HOTELIMA

Katastrofalan početak sezone u dalmatinskom turističkom središtu, nema ni pola gostiju prema 2022., uzrok je bizaran

Piše Vedrana Stočić
26. svibnja 2023. - 13:53

Turistička zajednica općine Primošten (TZ) u nešto manje od pet mjeseci ove godine zabilježila je 15.265 noćenja, što je 56,45 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a postotak dolazaka gostiju je još niži, tek 3412 turista ili 47,12 posto u odnosu na početni dio 2022. godine.

Riječ je o izravnoj posljedici zatvaranja hotela "Zora", jedinog dotad aktivnog. Ovih dana pojavile su se informacije da bi "Zora" trebala 15. lipnja primiti goste, premda nisu obavljena najavljena ulaganja.

- Zbog dobrobiti lokalne zajednice i hrvatskog turizma otvorit ćemo hotel - poručuju iz tvrtke "Primošten".

Renoviranje izgorenog bazena pričekat će još neko vrijeme. Odgovorni u hotelskoj kompaniji tvrde da je ishođena potvrda glavnog projekta, a odluka o početku radova na obnovi bit će uskoro donesena i nadaju se potpori lokalne vlasti. Unatoč svim nedaćama, u TZ-u očekuju uspješnu glavnu turističku sezonu.

- Na to ukazuju najave glavnih turoperatora i lokalnih turističkih agencija. Prema sustavu e-visitor, broj prijavljenih kreveta u Općini Primošten je 9980 i prema trenutnim predviđanjima u glavnoj sezoni tražit će se smještaj više.

Ovogodišnja predsezona je počela s Uskrsom, nastavila se preko prvosvibanjskih blagdana do proslave svetkovine Gospe od Loreta i dana Općine. U predsezoni smo održali jedanaestu "Primoštensku biciklijadu", izložbu Hrvatske čipke u prostorijama Općine, te devetu Izložbu "Primoštenske čipke" uz radionicu šivanja u crkvi svetog Roka.

Dolazak posjetiteljskih skupina je nažalost ove godine zaobišao naše mjesto, jer je hotel "Zora" zatvorio vrata još u listopadu – kaže Mia Pešić, TZ-ova direktorica.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U TZ-u očekuju i rast vjerskog turizma. Primošten se nalazi na ruti "Camino Šibenik" i postao je dio hrvatske i europske mreže.

- Brojni hodočasnici, baš kao i ostali turisti posjećuju vidikovac Gaj i spomenik Gospi od Loreta. Ponudu na tom lokalitetu podigli smo na višu razinu, uređena je cesta do vrha s novim parkiralištem, pa posjetitelji mogu atizati i autobusima.

Na tom prostoru tijekom ljeta su predviđena brojna kulturna događanja, 6. srpnja na Gaju će pjevati i Gibonni. Već u lipnju počinje naš ljetnji program na glavnom trgu Rudina i drugim lokacijama.

Bit će klapskih i rock nastupa, večeri Primoštenskog puhačkog orkestra, Cover band večeri, te kazališnih predstava za djecu - dodaje Pešić.

TZ u suradnji s Općinom i ronilačkim klubovima "Pongo", "Leut" iz Blaca, te splitskim "Mornarom" i "Nautiliusom", uz podršku volontera i komunalnog poduzeća "Bucavac" danas će provesti akciju čišćenja podmorja i očuvanja okoliša. Program će se održati na području plaže Velika Raduča i Nove rive pod nazivom "Za čišći i ljepši Primošten".

Sudjelovat će 30 ronilaca i 10 volontera iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županija. Ista akcija provedena je i prošle godine, pa će se moći vidjeti koliko se toga neodgovorno i ilegalno bacilo u more. Organizatori poručuju:

- Važno je otpad ukloniti na vrijeme kao ne bi imao štetne posljedice na more i morske organizme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:26