StoryEditorOCM
ObalaPOLICIJA ISTRAŽUJE

Katastrofa s vodom u Kaštelima: ‘Susjed je bebu okupao u fekalijama, a ja sam dobila opasnu bakteriju! Neizvjesno je‘

Piše Tanja Gattin
23. svibnja 2024. - 14:31

Od epidemiologa smo dobili nalaz vode koju smo pili iz slavina u našim stanovima i u njoj se kupali prije nego što smo primijetili da je puna fekalija.

Nalaz je kriminalan. Ta voda je bila prepuna bakterija. Stigli su i prvi nalazi uzoraka stolice – ja imam Escherichiju coli, susjed ima rotavirus... U sljedećih 40 dana možemo svašta očekivati oko toga koje bakterije će se još razviti, sve ovisi koliko je tko te zagađene vode unio u organizam i koliko tko ima jak imunitet.

Najgore je što među nama ima djece i osoba koje su imunokompromitirane, jer imaju karcinom – kazala nam je stanarka najugroženije od triju zgrada u Ulici Majurina u Kaštel Lukšiću, u čije su vodovodne cijevi prodrle fekalije iz bušotine koju je neporezni susjed spojio na javni sustav kako bi mogao koristiti vodu iz podzemlja koja je očito teško zagađena.

Dodaje da je jedan otac iz susjedne zgrade, u kojoj je voda bila manje zagađena nego kod njih, neznajući za prijeteću opasnost, u vodi zagađenoj fekalijama kupao svoju bebu.

Naša sugovornica smatra da je prodor takvih zagađenih voda iz bušotina pod tlakom u javni sustav grada pod Kozjakom razlog čestih želučanih viroza kod djece tijekom ljetnih mjeseci.

– Ljudima koji žive od plaće od 800 eura je skupo platiti 140 eura za dolazak cisterne za pražnjenje septičke jame, jer cjelokupan dio Kaštela koji je iznad Jadranske magistrale još uvijek nema kanalizacijsku mrežu.

Nesavjesni ljudi ispuštaju fekalije u neki od potoka kojima su Kaštela premrežena ili u more, pa zagade i podzemne vode. Tako su vode iz privatnih bušotina pune kemikalija, pa kad ih netko spoji na javnu mrežu nastane katastrofa. Smatramo da su cijela Kaštela u opasnosti da se isto nekome drugome dogodi.

Što god da pojedem dobijem grčeve. Susjedi su morali otići po sina u školu jer je imao grozne bolove u stomaku – tvrdi naša sugovornica i dodaje da je razočarana što ih nitko od predstavnika gradske vlasti nije posjetio.

– Gradonačelnik Denis Ivanović se oglušio na naše e-mailove – dodaje Kaštelanka.

Našoj redakciji obratila se i njezina susjeda iz Ulice Majurina:

– Sama sebi se gadim kad se sjetim da smo iz špina u svojim stanovima pili tu zagađenu vodu i kupali se u njoj, a inače nisam gadljiva osoba.

Ni sami ne znamo kakve trajne posljedice možemo imati. Narušeno nam je i fizičko i psihičko zdravlje.

Kaštelanska policija, koja je u utorak samoinicijativno počela kriminalističku obradu slučaja, u srijedu je s djelatnicima tvrtke obišla bušotine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 07:53